Δελτίο τύπου 06/06/2019
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 

 

 

 

 

«Χθες, με κλιμάκιο των υποψηφίων Ευρωβουλευτών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ξεκινήσαμε την περιοδεία μας στην Ήπειρο, από το Μέτσοβο, όπου ο μεγάλος Έλληνας ευπατρίδης Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας δίδαξε την ηθική και τη φιλοπατρία στην πολιτική. Προσκυνήσαμε στον τόπο καταγωγής του και σήμερα, μετά τα Ιωάννινα, θα συνεχίσουμε την περιοδεία μας στο νομό, ο οποίος έχει πολλά να πάρει από το κράτος, μετά την πολυετή εγκατάλειψη την οποία έζησε και τη μεγάλη φτώχεια, από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης.

 

Συναντήσαμε τον Μητροπολίτη και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί βλέπω ότι ξεκινούν σημαντικές δράσεις στην Ήπειρο, οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν στο να ξαναζωντανέψουμε την περιφέρεια. Είναι σημαντικό, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την εθνική ασφάλεια, να δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναζωντανέψουν τα χωριά, να επιστρέψουν ξανά οι κάτοικοι, να μείνουν οι νέοι άνθρωποι. Να δώσουμε τη δυνατότητα στην κοινωνία, μαζί με την Εκκλησία και την εκπαιδευτική κοινότητα, να δημιουργήσουν εκείνες τις υποδομές, ώστε με νέες καλλιέργειες, με νέους τρόπους εκμετάλλευσης της παραγωγής - και στην κτηνοτροφία - να ξεκινήσει ξανά η ανάπτυξη της Ηπείρου, που αποτελεί εξάλλου σύνορο με τα Βαλκάνια και είναι μία περιοχή που έχει να δώσει πάρα πολλά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

 

Έγιναν αρκετά όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας στη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε σοβαρό θέμα με την εγκατάλειψη στην ασφάλεια, ιδιαίτερα της παραμεθορίου. Θέλω να πιστεύω ότι με τις ενέργειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο άνοιξε ξανά πάρα πολλά φυλάκια που ήταν κλειστά, με την επαναδραστηριοποίηση της Εθνοφυλακής, χάρη και στη διάθεση των Εθνοφυλάκων να στελεχώσουν εθελοντικά μονάδες, ιδιαίτερα της παραμεθορίου, με τις συνεχείς ασκήσεις και την παρουσία των Δυνάμεων Καταδρομών, ο Στρατός και οι ¨Ένοπλες Δυνάμεις βοήθησαν όσο μπορούσαν στην επαναφορά του αισθήματος της ασφάλειας». 

 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:Κύριε Πρόεδρε, η έκκληση που απευθύνατε χθες προς τα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου να μη γίνει ουσιαστικά η συζήτηση επί της πρότασης μομφής δεν φαίνεται να συναντά θετική αντίδραση. Ανησυχείτε πολύ για τα ελληνοτουρκικά; Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα. Σας ανησυχεί κάτι;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και στο Αιγαίο. Μιλάμε πλέον για καθημερινές παραβιάσεις επανδρωμένων αεροσκαφών. Και θα πρέπει να σκεφτούν όλοι οι Έλληνες, ότι όταν γίνονται παραβιάσεις, για κάθε αεροπλάνο που μπαίνει ή απειλεί να μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο απογειώνονται αεροσκάφη με Έλληνες πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, «αποχαιρετούν» το 10% των συμμαθητών τους, που πέφτουν εν καιρώ ειρήνης σε συνθήκες πολέμου. Είναι εκείνοι οι πιλότοι που προασπίζονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Είναι οι πρώτοι που εμπλέκονται και αερομαχούν. 

 

Δεν μπορεί, λοιπόν, την ώρα που αυτοί οι άνθρωποι δίνουν τη δική τους μάχη για όλους μας - και το ίδιο πράττουν το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς - την ώρα που για πρώτη φορά μετά το ’74 έχουμε δηλώσεις σήμερα από το State Department, από τη ρωσική πλευρά, από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ευρώπη, οι οποίες συντάσσονται με τις εθνικές θέσεις, εμείς εδώ να στήνουμε «κοκορομαχίες» στη Βουλή. Δεν είναι μία πολιτική κίνηση, ούτε πάμε να εισπράξουμε τίποτε. Αυτό που κάνω, το κάνω ως Έλληνας πολίτης, ως πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εκφράζω την αγωνία όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν ούτε χρήματα, ούτε τίποτε άλλο πέραν της αγάπης και της στήριξης του ελληνικού λαού. Η σύμπνοια, η μία εθνική φωνή, η αποφυγή της επιλύσεως των διαφορών μας, έστω και σε μία δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία, και η έκφραση επιτέλους μίας κοινής εθνικής θέσης θα δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και προς τα έξω και προς τα μέσα. Όταν οι πολιτικές δυνάμεις δείξουμε ότι το εθνικό είναι πιο πάνω από το μικροπολιτικό, αυτό θα δώσει και προς το εσωτερικό της χώρας ένα διαφορετικό μήνυμα. 

 

Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχουμε απλώς μια προκλητική ενέργεια με την έννοια της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Δεν παραβιάζεται μόνο το διεθνές δίκαιο. Δεν έχουμε μια παράνομη είσοδο στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχουμε απειλή παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας. Η γεώτρηση την οποία απειλούν ότι θα κάνουν οι Τούρκοι αποτελεί ουσιαστικά καταπάτηση εθνικού εδάφους. Αυτό είναι πολεμική ενέργεια και γι’ αυτό βλέπετε και τις αντιδράσεις από την πλευρά  της κ. Μογκερίνι, του State Department, των Ρώσων, των Αιγυπτίων, των Ισραηλινών και των άλλων χωρών. Έχουμε ουσιαστικά μια εισβολή. Αν, λοιπόν, εμείς δεν έχουμε τη σοβαρότητα να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις μας και να τις αναβάλουμε - εγώ δε λέω στη Νέα Δημοκρατία ότι δεν πρέπει να γίνει η συζήτηση - και να μπούμε σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μια ενημέρωση από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να ενώσουμε επιτέλους τη φωνή μας με όλους τους συμμάχους μας, νομίζω ότι θα έχουμε χάσει μια χρυσή ευκαιρία. 

 

Γι’ αυτό έκανα την πρόταση αυτή και επιμένω στην πρόταση αυτή και εδώ από τα Ιωάννινα, από την εύανδρο Ήπειρο, ζητώ και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο χέρι του οποίου είναι να καταθέσει σήμερα την πρόταση μομφής, αλλά και από τον Πρωθυπουργό, στο χέρι του οποίου είναι να καταθέσει τη μετατροπή της πρότασης μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης, να αναβάλουν αυτή τη συζήτηση. Έχουμε αρκετό χρόνο να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας. Αυτή τη στιγμή, η πατρίδα χρειάζεται ενότητα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θέλουν τον ελληνικό λαό σύσσωμο μαζί τους.

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform