Ομιλίες στη Βουλή
Δελτίο τύπου 04/08/2017

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

 

«…Σε μια κοινωνία, δυο είναι οι πιο ευαίσθητοι τομείς στη λειτουργία της που άπτονται της ζωής των ανθρώπων αυτής της κοινωνίας. Είναι η υγεία και η παιδεία. Τα δύο κόμματα τα οποία κυβέρνησαν για σαράντα χρόνια τον τόπο, πήραν κάτω από τη βάση και στα δύο.

 

Ποια ήταν η ευαισθησία αυτών των δυο κομμάτων; - Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, έκλεισαν διακόσια πενήντα σχολεία στα πέντε χρόνια της κρίσης. Αυτό είναι το πρώτο.

 

Δεύτερον, δυο ήταν οι μαύρες χρονιές στην παιδεία στην πατρίδα μας όπου οι μαθητές δεν είχαν βιβλία, το 1946, μόλις δυο χρόνια που η Ελλάδα βγήκε από τον πόλεμο και ήταν μέσα στην καρδιά του Εμφυλίου Πολέμου και το 2011 με Υπουργό Παιδείας την κα Διαμαντοπούλου.

 

Αυτές τις δυο χρονιές, οι μαθητές έμειναν χωρίς βιβλία και το 2011 τρέχαμε – γιατί γονιός είμαι κι εγώ και έχω το παιδί μου και εγώ σε δημόσιο σχολείο, όπως οι περισσότεροι εξ ημών - και βγάζαμε φωτοτυπίες για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας βιβλία για να διαβάσουν. Αυτή ήταν η ευαισθησία τους, συνάδελφοι.

 

Όσον αφορά τώρα το θέμα της υγείας, θα σας πω τι έχει γίνει πάνω στη Θεσσαλονίκη.

 

• Έκλεισαν το Νοσοκομείο ΠΑΝΑΓΙΑ, το οποίο ήταν στολίδι για τη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας, το κόστος ανά εξιτήριο ασθενούς ήταν στο ένα τρίτο από τον μέσο όρο και δεν υπήρχε καμία απολύτως καταγγελία για χρηματισμό γιατρού. Το έκλεισαν το νοσοκομείο.

• Το Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ το είχαν εγκαταλείψει εντελώς. Έπεφταν οι σοβάδες. Πήγα μια φορά κι εγώ να εξετασθώ εκεί και με έπιασε κατάθλιψη για το πού άφησαν να καταντήσει το νοσοκομείο. Μ’ αυτόν τον τρόπο έστελναν τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία ξέρετε πώς χρεώνανε. Δεν χρειάζεται να το πούμε εδώ και να το αναλύσουμε, γιατί δεν έχουμε και τον χρόνο.

• Το Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στη Θεσσαλονίκη το έφτασαν στα πρόθυρα του κλεισίματος. Οι οφειλές από το 2012 ήταν 240 εκατομμύρια ευρώ. Το 2012 δεν κυβερνούσε αυτή η Κυβέρνηση. Ήταν 240 εκατομμύρια ευρώ! Επίτηδες το άφηναν ή για να κλείσει ή για να υπολειτουργεί, ενώ αυτό το νοσοκομείο εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο και από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από τους όμορους νομούς. Πριν από μερικούς μήνες, λοιπόν, πλήρωσε αυτή η Κυβέρνηση πάνω από 70 - 80 εκατομμύρια ευρώ και δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το νοσοκομείο για κακή διαχείριση, γιατί 70 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι οφειλές του νοσοκομείου στους προμηθευτές. Άρα, είχε 170 εκατομμύρια θετικό αποτέλεσμα. Γιατί το άφηναν να κλείσει; Γιατί του δημιουργούσαν αυτά τα προβλήματα; Επειδή αυτός ήταν ο στόχος τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία ακριβώς του νεοφιλελευθερισμού, γιατί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει φύγει από τις ρίζες του, από εκεί που ήταν η ιδεολογία που έβαλε ο Καραμανλής, δηλαδή η ιδεολογία του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και πέρασε στον νεοφιλελευθερισμό.

 

Σαράντα χρόνια κυβερνούσαν, είχαν τα ταμεία στην αρχή γεμάτα και από παντού έπαιρναν. Και τι έκαναν; Τίποτα. Μόνο προβλήματα υπήρχαν. Και έρχονται τώρα και κατηγορούν και κουνούν το δάκτυλο σ’ αυτήν την Κυβέρνηση γιατί δεν έχει κάνει όλα αυτά τα οποία δεν έκαναν αυτοί στα τόσα χρόνια, αυτή είναι η ευαισθησία τους.

 

Από την άλλη, θα ήθελα να πω τώρα κάτι το οποίο συνέβη τώρα, το 2017 και το οποίο τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ναδώσουν τα περιθώρια να συμβεί.

 

Το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ. Μιλάμε για τη θωρακοχειρουργική κλινική του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ Νοσοκομείου. Εν μέσω κρίσεως, τώρα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αλλαγές, οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται κρίνονται ως εξαιρετικά επιτακτικές για το πολύπαθο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο βρισκόταν επί πολλά χρόνια σε συνθήκες ανυποληψίας – και προφανώς όχι τυχαία- σε συνθήκες κατάλληλες και πεδίο πρόσφορο για συναλλαγές που εξετάζονται άλλωστε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

 

Δυστυχώς, ο πολίτης στο παρελθόν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας κυρίως όταν νοσούσε. Αποκλειστικός μας στόχος είναι η πολιτεία να παρέχει καθολική κάλυψη και περίθαλψη υγείας των πολιτών στον τόπο κατοικίας τους, με τρόπο οργανωμένο και με παραπομπή τους σε ανώτερες δομές του συστήματος, εφόσον χρειάζεται.

 

Η πολιτεία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει την ευθύνη να παρέχει καθολική κάλυψη υγείας στους πολίτες, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε παλιά, μιας και η πολιτική ατζέντα και τα ιδιωτικά συμφέροντα έφεραν δημόσια νοσοκομεία σε υποβάθμιση και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στα όρια οικονομικής εξαθλίωσης. Όμως, κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του θέση και τον τόπο διαμονής του, έχει το ίδιο δικαίωμα για ίση και υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα.

 

Το σχέδιο νόμου έρχεται να καλύψει τα όποια αυτά κενά με τη ρύθμιση επειγόντων και κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τον χώρο.

 

Τις αλλαγές αυτές που προωθούν νέες, βέλτιστες πρακτικές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τις στηρίζουμε».

 

3

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform