Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Δελτίο τύπου 18/04/2019

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΦΩΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: «Επιτέλους θα πληρωθούν οι 300.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά που περιμένουν αποζημιώσεις για γυαλιά οράσεως»

 

 

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Αριστείδης Φωκάς, στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για γυαλιά οράσεως που έχουν αγοράσει εδώ και καιρό.

 

Μετά από πολλές πιέσεις και αντιλαμβανόμενο το δημόσιο χάος που είχε προκληθεί, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στις 11/4/2019 σε συμπλήρωση του άρθρου 68 του ν. 4603/2019, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο ότι τελικά οι ασφαλισμένοι θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, «με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι ασφαλισμένοι δύνανται να αποζημιώνονται και απευθείας, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 27 του ν. 4549/2018 (Α΄ 105)». Αναμένουμε, λοιπόν, αν όντως θα λάβουν στα χέρια τους τα χρήματα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα : « 300.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά περιμένουν αποζημιώσεις για γυαλιά οράσεως»

 

Κύριε υπουργέ,

 

300.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά περιμένουν αποζημιώσεις για γυαλιά οράσεως τα οποία έχουν αγοράσει. Δέσμιοι του «εμφράγματος» που έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι σε όλη την χώρα, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν για γυαλιά οράσεως τα οποία έχουν αγοράσει, αλλά και για θεραπείες ειδικής αγωγής που έχουν κάνει. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» και ανάλογο δημοσίευμα στις 14/3/2019, αλλά και τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, απλήρωτοι είναι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι για οπτικά είδη και για ειδικές θεραπείες, αφού περίπου τόσα είναι τα αιτήματα που στοιβάζονται στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Εξάλλου, το σύστημα αποζημίωσης του Οργανισμού, ο οποίος εξυπηρετεί περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, έχει μπλοκάρει, με τους ασθενείς να είναι σε αναμονή για να εισπράξουν τα χρήματά τους.

 

Αιτία είναι το νέο σύστημα με τα κουπόνια (voucher), το οποίο επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί για τις πληρωμές των παροχών μέσω του νέου Κανονισμού Παροχών (ΕΚΠΥ), το οποίο όμως στην πράξη «πάγωσε». Ούτως ή άλλως, οι οπτικοί αλλά και οι επιστήμονες ειδικής αγωγής αρνούνται εδώ και καιρό να πληρώνονται με voucher, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν γνωρίζουν πότε θα εξοφληθούν. Έτσι, δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν και οι ασφαλισμένοι.

 

Ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει ότι από την 1η Νοεμβρίου 2018 έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα και ο νέος τρόπος πληρωμών, καθώς και να έχουν γίνει οι απαραίτητες συμβάσεις που προβλέπουν εξόφληση μέσω voucher. 11 συνέπεια είναι σήμερα περίπου 300.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν προμηθευτεί γυαλιά οράσεως με τον παλαιό τρόπο (πληρώνοντας από την τσέπη τους όλο το ποσό) να διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό της αποζημίωσης, χωρίς όμως να μπορούν να το εισπράξουν. Αιτία είναι το νέο σύστημα με τα κουπόνια (voucher), το οποίο επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί, όμως στην πράξη «πάγωσε», με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην αναμονή για πληρωμές από τον Οκτώβριο 2018.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάστε κύριε υπουργέ:

 

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να μπορέσουν να εξοφληθούν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι, ενώ οι ουρές και οι διαμαρτυρίες στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ είναι συνεχείς, χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν να δώσουν λύση;
  • Πιστεύετε ότι το πρόβλημα το οποίο έχει προκόψει θα αντιμετωπισθεί έστω και προσωρινά με την έκδοση υπουργικής απόφασης η οποία θα δίνει παράταση στο νέο σύστημα πληρωμών, την στιγμή που ο νέος νόμος του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προβλέπει παράταση για το νέο σύστημα πληρωμών του Οργανισμού, ώστε να μπορούν να πληρωθούν έγκαιρα οι πάροχοι, αλλά δεν περιλαμβάνει παράταση για τους ασφαλισμένους, αφού η όποια παράκαμψη του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ είναι παράνομη;

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform