Δελτίο τύπου 21/05/2019
 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

 

 

«Καλή σας ημέρα. Είναι ιδιαίτερη χαρά, να βρισκόμαστε σήμερα στην Πάτρα, με μεγάλο κλιμάκιο των υποψήφιων Ευρωβουλευτών μας. Ήταν μεγάλη η πορεία αυτού του προεκλογικού αγώνα. Oι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προσπαθήσαμε να επισκεφθούμε τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, να συνομιλήσουμε με τους πολίτες και παράλληλα - ίσως, οι μοναδικοί από τα υποψήφια κόμματα - να περάσουμε το μήνυμα των Ευρωεκλογών. Γιατί αν παρακολουθήσει κανείς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις ομιλίες των αρχηγών, θα νομίσει ότι πρόκειται για εθνικές εκλογές, για εκλογές όπου ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει αύριο. Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Στις εκλογές της Κυριακής, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιους θέλει εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αποφασίσουμε ποια Ευρώπη ουσιαστικά θέλουμε.

 

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αρχίσω παρουσιάζοντας τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές μας: ο κ. Τάκης Μπαλτάκος, ο κ. Θεόφιλος Βασιλείου, ο κ. Νίκος Διακομιχάλης, ο κ. Γιώργος Τσομκόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Τουρναβίτης, ο κ. Νικόλαος Νησιώτης, ο κ. Βασίλειος Ευσταθόπουλος, ο κ. Στράτος Λαμπρινός, η κ. Βίκυ Σακελλαρίου, η κ. Μαρία Δενεκαρία, ο κ. Ευάγγελος Σπανός και η κ. Αθηνά Αντωνιάδου. Καλή επιτυχία σε όλους.

 

Έλεγα, λοιπόν, ότι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία δεν μιλάει κανείς για την Ευρώπη, διότι τα προγράμματα των μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας - βλέπετε, η αριστερά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα για τον ΣΥΡΙΖΑ - το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία, έχουν ακριβώς την ίδια άποψη για την Ευρώπη. Συγκυβερνούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδέχονται τη μετατροπή της Ευρώπης σε μια Ευρώπη πολύ διαφορετική από αυτή που έχουν ψηφίσει οι λαοί, που έχουν εγκρίνει τα συντάγματα των λαών της Ευρώπης, που οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποφασίσει.

 

Μιλάμε για μια Ευρώπη όπου κυρίαρχο όργανο δεν είναι το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το περίφημο Eurogroup. Ένα άτυπο όργανο στο οποίο κουμάντο κάνει ο εκάστοτε Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Το ζήσαμε, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, στη διάρκεια αυτής της δεκαετούς κρίσης, όπου όλος ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει το Eurogroup να μας δίνει «συγχωροχάρτι», να αφήνει τη δημοκρατικά εκλεγμένη εκάστοτε κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει μέτρα για τον ελληνικό λαό, να απελευθερώνονται δόσεις και ουσιαστικά να επιβάλλονται επιτόκια ξεχωριστά για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

Το Eurogroup δεν υπάρχει πουθενά σε κανέναν ευρωπαϊκό θεσμό αναγνωρισμένο. Είναι αυτό που εμπνεύστηκε η Γερμανία και μέσω των μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων που εκπροσωπούνται σήμερα από όλα τα υπόλοιπα υποψήφια κόμματα για την Ευρωβουλή αποφασίζουν και διατάζουν. Σε αυτή την Ευρώπη εμείς λέμε όχι. 

 

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν ανήκουμε σε ευρωπαϊκό γκρουπ, σε μεγάλο κόμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι διαφωνούμε με την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας. Διαφωνούμε με την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, με την υποστολή των σημαιών, με την τραπεζική ένωση, που θα οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάργηση των κρατών, σε αυτό που οι εκπρόσωποι της νέας τάξης πραγμάτων ονομάζουν υποστολή των σημαιών, κατάργηση των θρησκειών, αφανισμό ουσιαστικά των παραδόσεων του κάθε λαού. 

 

Αυτό που πάνε να κάνουν σήμερα η Γερμανία και οι εκπρόσωποι της παγκοσμιοποίησης, συνεπικουρούμενοι από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το ίδρυμα Σόρος, το ίδρυμα Κλίντον, είναι να βάλουν ουσιαστικά όλους τους λαούς σε μία κοινή χώρα, χωρίς ιδιαιτερότητες και ταυτότητες. Αυτό ακριβώς που από την Πάτρα πριν από πάρα πολλά χρόνια περιέγραφε ο Μακαριστός Χριστόδουλος. Προχωράμε στη νέα τάξη πραγμάτων και σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων εμείς λέμε «όχι». Λέμε «όχι» αντιστεκόμενοι και δεχόμενοι επιθέσεις από το πολιτικό σύστημα. Λέμε «όχι», δεχόμενοι ίσως τη μεγαλύτερη επίθεση από το παλιό πολιτικό σύστημα που έχει υποστεί ποτέ κόμμα της μεταπολίτευσης. 

 

Ποτέ δεν είχαμε τόσες πολλές εξαγορές βουλευτών και αποστασίες στη διάρκεια της μεταπολίτευσης,από όσες είχαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Η αποστασία του ’65, μπροστά στις αποστασίες τις οποίες έχουμε βιώσει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,είναι ένα απλό παιχνιδάκι. Βλέπουμε βουλευτές να γίνονται Υπουργοί με αντάλλαγμα τη «leasing» βουλευτική τους έδρα. Βλέπουμε εξαγορές στελεχών, τα οποία αφού εξαγοραστούν και κλέψουν την έδρα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ εξαφανίζονται πολιτικά. Από τους 33 βουλευτές που έχουν φύγει, δεν έχει εκλεγεί κανείς, ούτε καν δημοτικοί σύμβουλοι. Πώς ζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Πώς αποφάσισαν έτσι ξαφνικά να εγκαταλείψουν τα κοινά; Φαίνεται ότι κάποιοι τους εξασφάλισαν το μέλλον. 

 

Είμαστε εκείνοι για τους οποίους έχουμε την τιμή να έχουν ιδρύσει επτά εφημερίδες για να μας έχουν στα πρωτοσέλιδά τους. Τόσα πρωτοσέλιδα δεν είχε ποτέ κανένα κόμμα στη μεταπολίτευση. Οι δε δημοσκοπικές εταιρείες σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μας έχουν μεταξύ 0,5 και 1,5% και δεν έχουμε πέσει ποτέ κάτω από το 4,7%. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Για μένα σημαίνουν ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. 

 

Όπως βλέπετε, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δεν είναι ούτε τραγουδιστές, ούτε πρωταγωνιστές σε τηλεπαιχνίδια, ούτε άνθρωποι που προέρχονται από τη «show business», δεν είναι μεταγραφές, είναι άνθρωποι που προέρχονται από την ελληνική κοινωνία. Είναι κάποιοι από όλους εσάς και πράγματι αυτό θα πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός την Κυριακή. 

 

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, ιδίως στα νέα παιδιά, στις 500 χιλιάδες νέους ψηφοφόρους των 17 ετών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις Ευρωεκλογές: Να θυμηθούν ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ήμασταν αυτοί που πρώτοι στη Βουλήπροτείναμε στην κυβέρνηση την ψήφο στα 17 και το δίπλωμα οδήγησης στα 17. Γιατί θεωρούμε ακριβώς τους 17άρηδες και τους 18άρηδες τους «opinion leaders» μιας οικογένειας. Όχι γιατί έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από τους παλιότερους, όχι γιατί γνωρίζουν καλύτερα τα πολιτικά πράγματα, αλλά γιατί μέσα από τα social media είναι οι «opinion leaders». 

 

Είναι αυτοί τους οποίους προσβάλλουν τα μεγάλα κόμματα και λυπάμαι ιδιαίτερα και ζητάω συγγνώμη από τα νέα παιδιά που ακούν τον κ. Μητσοτάκη να τους λέει ότι ξέρετε αν κατάγεστε από το Περιστέρι ή από φτωχιές συνοικίες θα έχετε τη δυνατότητα να φτάσετε μέχρι τεχνικοί, όχι ότι είναι προσβολή το να είσαι τεχνικός, αλλά γνωρίζω πολλά παιδιά και τα είδα ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας στα φυλάκια που υπηρετούσαν, τελείωναν τη σκοπιά τους στις δύο το πρωί και διάβαζαν τα πανεπιστημιακά τους βιβλία. 

 

Συνάντησα πολλούς επιστήμονες, όχι μόνο στο Harvard, αλλά σε όλα πανεπιστήμια του κόσμου, να είναι εκείνοι που κάνουν την πατρίδα μας περήφανη. Πετυχημένοι επιστήμονες, με μεταπτυχιακά, που δεν ανήκουν σε οικογένειες που τους διασφάλισαν, βάσει δωρεών, τη συμμετοχή τους σε μεγάλα και επώνυμα πανεπιστήμια, αλλά την κέρδισαν διαβάζοντας. 

 

Βλέπω τον κ. Τσίπρα να προσπαθεί να μιλήσει στα νέα παιδιά με ιδέες της αριστεράς, έχοντας στα ψηφοδέλτιά του ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά. Χτυπάει τη διαπλοκή, αλλά το μεγαλύτερο παράδειγμα ότι ο κ. Τσίπρας έχει αλλάξει από το 2015, είναι ότι υποψήφιος ευρωβουλευτής του είναι ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη. Αν θυμάστε είναι αυτός, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει ότι εξαγόρασε τον Αντώνη Σαμαρά για να ρίξει την κυβέρνηση του πατέρα του, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν έφυγε με δήθεν δικαιολογία το όνομα της Μακεδονίας. Σειόταν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με το «αλήτη, προδότη, Σαμαρά». Τώρα βλέπετε ο κ. Σαμαράς είναι το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη. 

 

Απευθύνομαι εδώ, στην Πάτρα, σε πρώην Νεοδημοκράτες και τους ρωτώ: τι σχέση έχει η σημερινή Νέα Δημοκρατία με τη Νέα Δημοκρατία του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Μιλτιάδη Έβερτ, του Κώστα Καραμανλή; Τα «άκρα», που έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, αποτελούν σήμερα τον κύριο πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Πρωταγωνιστές στη Νέα Δημοκρατία είναι αυτοί που δεν θα περνούσαν ούτε έξω από την πόρτα της Ρηγίλλης όπως έλεγε ο Καραμανλής. Υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κ. Καιρίδης, ο οποίος ανακοίνωσε στο πανελλήνιο ότι δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, ότι το θέμα του Κυπριακού δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής αλλά θέμα μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου. Είναι ο κ. Ψαριανός ο οποίος μας ανακοίνωσε, αφού πέρασε από τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, τώρα είναι στη Νέα Δημοκρατία, ότι είναι υπέρ της αποκαθηλώσεως των εικόνων από τα σχολεία. Τον κ. Τατσόπουλο που μέσω του ΣΚΑΪ δίδασκε όταν του είπαν για τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία, ότι θέλει να τον αποκαλούν το «απ’ αυτό» του Βουκεφάλα. Αυτή είναι η σημερινή Νέα Δημοκρατία. Αυτοί εκπροσωπούν τη Νέα Δημοκρατία που ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού. 

 

Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, που λέει ότι θα καταργήσει τη 13η σύνταξη, που βγάζει την κ. Ξαφά και λέει ότι θα πρέπει να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτή η Νέα Δημοκρατία έχει σχέση με τη Νέα Δημοκρατία του κοινωνικού φιλελευθερισμού; Έχει καμία σχέση με τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό; Έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία του Αβέρωφ που πωλούσε την περιουσία του για να κάνει εκλογές, όταν τώρα βλέπουμε μέσω του «Κήρυκα» να παίρνουν δάνεια; 

 

Πάμε να δούμε και τους υπόλοιπους. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο εμείς συνεργαστήκαμε; Είχαμε μεγάλες ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμείς δεν συνεργαστήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πέτρου Κόκκαλη, δεν συνεργαστήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ της κ. Έλενας Κουντουρά, η οποία ήταν δική μας βουλευτής, την έκανα Υπουργό, κατάφερε να πετύχει στο Υπουργείο Τουρισμού χάρη στο πρόγραμμα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και στα στελέχη που της δώσαμε εμείς στο Υπουργείο. Αλλά, μη ξεχνάμε ότι η κ. Κουντουρά είναι κόρη του Προέδρου της Ένωσης Βασιλικών Ελλάδος, του στρατηγού, του μακαρίτη του Κουντουρά - φίλος μου ήταν - ο οποίος είχε γράψει και τον ύμνο της χούντας. Αυτή είναι η αριστερά που εκπροσωπεί ο κ Τσίπρας;

 

Έχουμε μπλεχτεί και έχουμε μπλεχτεί με όλα τα κόμματα. Έχει μπλεχτεί ο ελληνικός λαός ακόμα και με το ΚΙΝΑΛ. Τι σχέση έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σημίτης, ο Βενιζέλος, που βγάζει στο μπαλκόνι η κ. Γεννηματά, με την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου που μετά από τη συνέντευξη των Καννών είπε - άρρωστος τότε - ότι η αυτή η Ευρώπη μετασχηματίζεται σε μια Ευρώπη όχι των εθνών – κρατών, αλλά σε μια Ευρώπη των διευθυντηρίων των Βρυξελλών. Είναι η Ευρώπη των συμφερόντων. Είναι η Ευρώπη της παγκοσμιοποίησης. Είναι η Ευρώπη που οδηγήθηκε στην Ευρώπη των Eurogroup.

 

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε η πατριωτικήδύναμη η οποία φέρνει κοντά της ανθρώπους από τη δεξιά, την κεντροδεξιά, από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από την πατριωτική αριστερά. Υπάρχουν άνθρωποι που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ,αλλά δε δέχονται την προδοσία των Πρεσπών. Κυβερνήσαμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έπρεπε να επιβάλουμε τη σταθερότητα στη χώρα, να κρατήσουμε το τρένο στις ράγες και το κρατήσαμε. Τον Ιούλιο του 2015, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποτρέψαμε το σχέδιο Βαρουφάκη και Σόιμπλε να οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από την Ευρωζώνη με 80 δισεκατομμύρια αποζημίωση και να μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπων. Θυμάστε τι γινόταν τότε στην Πάτρα και πώς έμπαιναν τα φορτηγά για να φύγουν για την Ιταλία.

 

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ήμασταν εκείνοι που είπαμε ότι θα συνεργαστούμε με κάποιους με τους οποίους διαφωνούμε πολιτικά, αλλά εκεί που θα διαφωνήσουμε θα ψηφίσουμε εναντίον. Και δενψηφίσαμε το τζαμί. Δεν ψηφίσαμε τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθέτηση παιδιών. Αλλά τα ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, τα ψήφισαν οι υπόλοιποι. 

 

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αντισταθήκαμε εκεί που η Εκκλησία διαφωνούσε και είπαμε θα ρίξουμε την κυβέρνηση και έφυγε ο Φίλης. Καταγγείλαμε τον Κοτζιά και «φάγαμε» τον Κοτζιά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και όταν ήρθε η ώρα για το όνομα της Μακεδονίας, είμαστε το μόνο κόμμα της μεταπολίτευσης που έφυγε από την κυβέρνηση. Παρέδωσα τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και ρωτώ, υπάρχει άλλος που παρέδωσε ποτέ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Κανένας. Μας λένε «φύγατε αργά και έπρεπε να φύγετε τον Ιούλιο». Πώς να φύγουμε τον Ιούλιο; Με ποια διαδικασία θα τραβάγαμε την πρίζα και θα ανατρέπαμε την κυβέρνηση, όταν είχαμε επτά βουλευτές και οι τρεις είχαν ήδη «πουλήσει», Κόκκαλης, Κουίκ, Κουντουρά, 134 η αντιπολίτευση και 7 μας κάνει 141. Άρα, η κυβέρνηση δεν ανατρεπόταν.

 

Αυτό που θα κάναμε, ήταν ουσιαστικά να φύγουμε εμείς από την κυβέρνηση, να μην εξασφαλίσουμε τις συντάξεις, τα αναδρομικά των στρατιωτικών, τις μεγάλες συμφωνίες για την ενέργεια, την προστασία των φτωχότερων, τα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες που δεν είχαν περίθαλψη και βεβαίως να τινάζαμε στον αέρα ακόμα και την προσδοκία να ακυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί δεν θα είχαμε Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ψηφίσουμε την αντισυνταγματικότητά της, γιατί δεν υπάρχει το δημοψήφισμα στα Σκόπια που να εξασφαλίζεται από την πλειοψηφία που δεν ψήφισε.

 

Δεν θα υπήρχε η πρόταση αντισυνταγματικότητας,που κατοχυρώνει τη μη ύπαρξη υπογραφής του Αρχηγού των Σκοπίων, του Προέδρου της Δημοκρατίας τους. Δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να προσφεύγουμε σήμερα στην UNESCO, όπως προσφεύγουμε, για την προστασία του ονόματος της Μακεδονίας. Και δεν θα υπήρχε βεβαίως και η δικαιολογία. γιατί δε θα ήμασταν καν κόμμα, να παλέψουμε για την ακύρωση της Συμφωνίας, για τον κύριο λόγο, ότι δεν σέβονται καν τη Συμφωνία και χρησιμοποιούν ακόμα τον όρο «Μακεδονία».

 

Ποιοι, λοιπόν, πούλησαν τη Μακεδονία; Τη Μακεδονία την πούλησε ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, όταν άφησαν τον Τσίπρα να βγάλει το «λαγό» και τα «κάστανα από τη φωτιά» και οι ίδιοι συμφωνούν «erga omnes». Και καλώ τον Μητσοτάκη από την Πάτρα και όχι από τη Θεσσαλονίκη, αν αύριο δεσμευτεί ότι θα ρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα του δώσω ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης, όχι απλώς δεσμεύεται ότι δεν θα την καταργήσει, αλλά υπόσχεται «λαγούς και πετραχήλια» στην κ. Μέρκελ. Αν τους ψηφίσει την Κυριακή ο ελληνικός λαός για Ευρωβουλευτές θα κάνουν το ίδιο με τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού.

 

Εμείς, θα αντισταθούμε, όπως αντισταθήκαμε μέχρι τώρα, και θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στη χώρα. Δεν θα συνεργαστούμε ούτε με τους αποστάτες, ούτε με τα «άκρα», αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει η Ελλάδα να μείνει όρθια. Υπάρχουν άνθρωποι, με τους οποίους μπορούμε να συνομιλήσουμε, και είναι οι μετριοπαθείς άνθρωποι από όλες τις πλευρές. Θα διεκδικήσουμε να απομονωθούν τα «άκρα», να φύγουν από την πολιτική ζωή του τόπου. Και την ώρα που η Ελλάδα και ο Ελληνισμός είναι έτοιμοι να δεχτούν μια εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, γιατί η γεώτρησησημαίνει «ΑΤΤΙΛΑΣ 3», ότι θα εισβάλουν στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή στην ευρωπαϊκή ΑΟΖ, εμείς ζητάμε από το σύνολο του ελληνικού λαού, σαν μια γροθιά ενωμένοι όλοι οι Έλληνες να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας. 

 

Με μια φωνή, να ζητήσουμε από το ΝΑΤΟ να παρέμβει. Γιατί και εκεί που υπάρχουν ακροπόλεις θα πρέπει να προστατεύονται οι χώρες, όπως εκεί που υπάρχουν πετρελαιοπηγές. Θα ζητήσουμε την ενότητα του Έθνους και την εξάλειψη της διχόνοιας. Ντρεπόμαστε γι’ αυτούς που φέρνουν πίσω τοδιχαστικό λόγο, πληρώσαμε με αίμα τον εμφύλιο πόλεμο, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μεταξύ μας. Είμαστε πιστοί στις αρχές μας και στις ιδέες μας, αλλά πρώτα από όλα είμαστε Έλληνες, και εμείς το αποδείξαμε με το έργο μας αυτά τα τέσσερα χρόνια που είχαμε την ευθύνη της κυβέρνησης και ιδίως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο υπουργείοΤουρισμού, στο υπουργείο Μεταφορών, στο υπουργείο Παιδείας. Το αποδείξαμε στη Βουλή,αντιστεκόμενοι εκεί που διαφωνούσαμε. Αλλά, η πιο σοβαρή πράξη μας ήταν η αποχώρησή μας και η παραίτησή μας από την κυβέρνηση.

 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς. Να παρακαλέσω να αφήσουμε τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους και να δώσω το λόγο στα μέσα ενημέρωσης».

 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εκτιμάτε, κ. Πρόεδρε, ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το θεωρώ δεδομένο. Κοιτάξτε, δεν ξέρω τι λένε οι δημοσκοπήσεις και δεν με ενδιαφέρει, γιατί οι περισσότερες δημοσκοπήσεις είναι «μαϊμού». Όποιος πληρώνεται, απ’ όπου πληρώνεται, βγάζει και το αποτέλεσμά του. Οι περισσότεροι πολίτες δεν απαντούν, γιατί φοβούνται να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, αυτό που συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει πολύ σύντομα και πριν τον Οκτώβριο για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα κυβερνήσει και θα αντιμετωπίσει προκλήσεις που θα έρθουν με βεβαιότητα από την Τουρκία.

 

Θεωρώ, λοιπόν, ότι είτε είναι πολύ μικρή η διαφορά, είτε είναι μεγάλη, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Και στις εθνικές εκλογές πάλι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, που σημαίνει ότι θα πρέπει προχωρήσουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να υπάρξουν προϋποθέσεις συνεργασίας δεν μπορεί σε αυτή την κυβέρνηση να συμμετέχουν πρόσωπα τα οποία οδηγούν σε προσωπική αντιπαράθεση και πρόσωπα τα οποία προσπαθούν να ενσπείρουν τοδιχασμό στην ελληνική κοινωνία. Άρα και οι εσωτερικοί μηχανισμοί των κομμάτων θα οδηγήσουν σε νέες εξελίξεις στις ηγεσίες των κομμάτων και θα μπορέσει να ξεκινήσει ο διάλογος υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.Πάντως κυβέρνηση πρέπει να υπάρξει γρήγορα και θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για αυτό.

 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δηλαδή, οι εκλογές μπορεί να γίνουν μέσα στον Ιούνιο, να έχουμε άμεσα εθνικές εκλογές; Και ένα σχόλιο γι’ αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, ότι η ψήφος της Κυριακής θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα, θα θυμίσω στον κ. Πρωθυπουργό ότι δεν θα ήταν Πρωθυπουργός εάν δεν ήταν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Θα θυμίσω στον Πρωθυπουργό ότι θα ήταν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ότι πιθανώς θα ήταν στην αντιπολίτευση. Αν είναι «ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα», ο ελληνικός λαός θα πρέπει πρώτα να ψηφίσει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Σε αυτό θα συμφωνήσω, λοιπόν, μαζί του, θα πρέπει να ψηφίσουν εκείνον που άντεξε, αυτόν που κράτησε την κυβέρνηση. Και αυτοί είναι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Τώρα, όσον αφορά τις εκλογές της Κυριακής επαναλαμβάνω ότι είναι εκλογές για την Ευρωβουλή και δεν θα κρίνουν το ποιος θα κυβερνήσει. Υπάρχουν αυτοί που λένε «να φύγει ο Τσίπρας» και αυτοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι τον Τσίπρα δεν μπορεί να τον διώξει ο Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης, δυστυχώς, λυπάμαι γι’ αυτό, έχει μετατρέψει τον προεκλογικό αγώνα σε μια μαύρη ιταλική κωμωδία, την μια χαιρετάει τις κούκλες στηΘεσσαλονίκη, μπαίνει μέσα στα κουρεία που υποδεικνύει η ασφάλειά του, ανακοινώνει ότι θα καταργήσει τη 13η σύνταξη, προσβάλει τα παιδιά των φτωχών συνοικιών της Αθήνας και ανακοινώνει οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογική ήττα. Ο κ. Τσίπρας, από την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνομαι ότι θέλει να προχωρήσει στην πόλωση, αλλά η πόλωση είναι αυτή που ουσιαστικά θα οδηγήσει σε συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, όπως αυτή που παρακολουθήσαμε,με κότερα, με ελικόπτερα, με αναφορές στουςγονείς του ενός και του άλλου και τελικά σε διχασμό του ελληνικού λαού. 

 

Είναι η τελευταία επιλογή που θα πρέπει να κάνουμε ως χώρα και ως έθνος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Εμείς, δεν θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, θα ακολουθήσουμε το δρόμο της ενότητας του έθνους, για να βρούμε εκείνα που μας ενώνουν, τις κοινές συνισταμένες, για να μπορέσουμε να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Θα είμαστε και πάλι οι ρυθμιστές και η δύναμη η οποία θα φέρει τους Έλληνες όλους μαζί.

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform