Δελτίο τύπου 11/02/2019
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM 97,8 ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε καλημέρα σας

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι αλλάζει τώρα για εσάς και για την πορεία του κόμματός σας εκ του γεγονότος ότι θα απολεσθούν τα πολιτικά προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το βασικότερο, μετά από τέσσερις επιτυχείς εκλογές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,όπου καταφέραμε να μπούμε στη Βουλή, να δημιουργήσουμε ισχυρές κοινοβουλευτικές ομάδες,στην αρχή 33 βουλευτών και τέλος των 11 - 12 βουλευτών, μετά από τις αποστασίες και τις μεταγραφές - τις πρωτοφανείς αυτές μεταγραφές - είναι ότι χάνω την δυνατότητα να κάνω αυτό που κάνω από το 1993 στη Βουλή. Να μπορώ να μιλάω ελεύθερα με τα προνόμια, τα οποία δεν δίνει ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά ο ελληνικός λαός. Να έχεις την δυνατότητα ως πολιτικός αρχηγός σε μια συζήτηση κορυφής να παίρνεις τον λόγο ή να συμμετέχεις στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η προσπάθεια,δηλαδή, που έκαναν ο κ. Βούτσης και ο κ. Τσίπρας με επιτυχία ήταν ουσιαστικά να φιμώσουν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στο κύριο βήμα που εμείς χρησιμοποιούσαμε, το οποίο ήταν η Βουλή των Ελλήνων.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως βιαστήκατε και εσείς να διαγράψετε τον κ. Παπαχριστόπουλο; Μήπως έπρεπε να περιμένετε να ορκιστεί ο κ. Κουίκ ή να αποφασίσει αν θα κρατήσει την έδρα;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν μπορώ να παίζω με τον ελληνικό λαό. Ήδη καθυστέρησα να διαγράψω τον κ. Παπαχριστόπουλο, γιατί πράγματι ο ίδιος είχε πει ότι θα παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούσα από τη στιγμή που ο ίδιος ψήφισε για το κορυφαίο για εμάς θέμα που αφορά τη Μακεδονία μας να τον αφήσω να είναι μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και την ίδια στιγμή να ψηφίζει υπέρ της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προτίμησα να πάρω το ρίσκο, γνωρίζοντας ότι είναι στημένη η ερμηνεία του κανονισμού να μείνω χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα και χωρίς λόγο παρά να βγει ο οποιοσδήποτε και να μου πει αύριο ότι συνέβαλα με οποιοδήποτε λόγο στην ψήφιση αυτής της συμφωνίας.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε διάβασα στη συνέντευξή σας στο «Πρώτο Θέμα» να λέτε: «ο Τσίπρας μπήκε στο σπίτι και απαλλοτρίωσε τα παιδιά μου». Μήπως κάτι έχει φταίξει και από τη δική σας πλευρά στο γεγονός ότι έφυγαν αρκετοί βουλευτές από το κόμμα σας το τελευταίο διάστημα; Διότι δεν έφυγαν μόνο αυτοί που είχαν κυβερνητικά πόστα. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν βουλευτές σας, τουλάχιστον τρεις, οι οποίοι έφυγαν ή εκδιώχτηκαν από το κόμμα και αρνούνται τώρα να επιστρέψουν για να σας δώσουν τη δυνατότητα να έχετε λόγο στη Βουλή. Κάτι σημαίνει και αυτό, γιατί αυτοί δεν έχουν πάρει ανταλλάγματα. Είναι ανεξάρτητοι.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρώτα από όλα, δεν ζήτησα από κανέναν να επιστρέψει και για αυτό το είπα και μέσα στη Βουλή, ενώπιόν τους, για να μην μπορεί να πει κανείς ότι τα σενάρια που διακινούσε το Μαξίμου σε ορισμένα μέσα, ότι δήθεν εγώ παρακαλάω να επιστρέψουν, είναι αληθινά.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Νικολόπουλος γιατί πήγε να καταθέσει καταγγελία ότι τον εκβιάσατε πολιτικά να επιστρέψει;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Νικολόπουλος εξελέγη με τηδική μας σημαία και από την πρώτη στιγμή, ενώ ήξερε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβρη του ‘15 για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα το οποίο ενεκρίθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν υποψήφιος μαζί μας και με το που ορκίστηκε βουλευτής αποφάσισε να γίνει αρχηγός κόμματος στη δική μας πλάτη. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο κ. Νικολόπουλος ανέλαβε την ευθύνη αυτών που έπραξε, εξαπατώντας τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τον Σεπτέμβριο του ’15 και πήρε το δικό του δρόμο. Ήθελε να γίνει αρχηγός κόμματος, αργότερα ήθελε να γίνει ευρωβουλευτής, έπειτα συνομίλησε με τη Νέα Δημοκρατία, μετά συνομίλησε με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά αποφάσισε να γίνει δήμαρχος. Είναι μια πορεία την οποία θα την κρίνει ο ελληνικό λαός.

 

Του έστειλα αυτό το sms, ακριβώς για να του καταδείξω ότι δεν μπορεί να είσαι και με την κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση, δεν μπορεί να έχεις μια σειρά sites πού παίρνουν κρατικές διαφημίσεις και την ίδια στιγμή να είσαι αυτός που χρηματοδοτήθηκε εμμέσως από το ΚΕΕΛΠΝΟ επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και εν συνεχεία να ζητάς την ψήφο του λαού της Πάτρας για να γίνεις δήμαρχος. Ο κ. Νικολόπουλος είναι λοιπόν μια ειδική περίπτωση. Όσον αφορά τα θέματα των άλλων βουλευτών να σας πω ότι αυτός που με δικαίωσε τελικά κατά τη ρύμη του λόγου του και μέσα στον πανικό της συζήτησης στη Βουλή ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αποκάλυψε - και είναι πρωτοφανές αυτό για τα κοινοβουλευτικά χρονικά - ότι πράγματι εκείνος έπιασε τους βουλευτές για να αποτρέψει - λέει - να γίνω Σαμαράς. Ομολόγησε, δηλαδή, ότι ο ίδιος σχεδίασε την ανατροπή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά κατήγγειλε ότι αυτό έγινε ως άμυνα δική του στην δική σας προσπάθεια να ρίξετε την κυβέρνηση.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα εγώ είπα ότι θα ρίξω την κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν το έκρυψα ποτέ. Δεν ήταν μυστικός σχεδιασμός μου. Δημόσια το είπα από την πρώτη στιγμή. Δημόσια είπα ότι εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποτρέψω την ψήφιση της Συμφωνίας. Δεν το είχα πει αυτό κρυφά στον κ. Τσίπρα ή στους φίλους μου και στους βουλευτές μου. Στον ελληνικό λαό το είπα δημόσια από το βήμα της Βουλής. Και βεβαίως θα προσπαθούσα να ρίξω την κυβέρνηση.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως και τα στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν κ. Πρόεδρε - και το θυμάστε αυτό - ότι «ακόμα και να φύγει ο Καμμένος εμείς έχουμε τους 151».

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για αυτό ακριβώς ήταν προαναγγελθείσα αποστασία .Για αυτό ακριβώς μίλησα για σχεδιασμό ο οποίος οδήγησε στην αλλαγή της βούλησης των βουλευτών και της πραγματικής θέσης με την οποία εξελέγησαν, με αντάλλαγμα να συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ήταν ένας σχεδιασμός αποστασίας που αναγγέλθηκε από τον κ .Κοτζιά, τον κ. Βούτση τον κ. Φίλη και όλους εκείνους που έλεγαν ότι και χωρίς τον Καμμένο θα έχουμε την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στην Βουλή των Ελλήνων.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το αύριο ποιο είναι; Ρωτώ γιατί άκουσα για παράδειγμα να ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της Βουλής ότι σκεφτόσασταν να παραιτηθείτε και από βουλευτής.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Βουλή το είπα στην ομιλία μου. Δεν σας κρύβω ότι νιώθω μια μεγάλη απογοήτευση. Διότι το να παλεύεις, να εκλέγεις βουλευτές και εν συνεχεία να σε πουλάνε,αλλάζοντας τη θέση του βουλευτή με μια υπουργική καρέκλα - και έγινε πολλές φορές αυτό - σε κάνει κάποια στιγμή να απογοητεύεσαι. Όμως έχουμε μπροστά μας δύο πολύ σοβαρές εκλογικές αναμετρήσεις. Έχουμε τις Ευρωεκλογές που οι μόνοι πραγματικοί ευρωσκεπτικιστές πέραν του ΚΚΕ είναι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Εμείς είμαστε κατά της γερμανικής Ευρώπης. Είμαστε κατά της επικυριαρχίας της Μέρκελ και της Γερμανίας στις Ευρωεκλογές.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αφού μετείχατε σε κυβέρνηση που εφάρμοσε μνημόνιο, κ. Πρόεδρε.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε ξεκάθαρη όμως ατλαντική κατεύθυνση. Εμείς ξεκάθαρα καταγγείλαμε τους δανειστές και μάλιστα εγώ σε όλες μου τις ομιλίες έλεγα ότι πραγματικοί μας σύμμαχοι φάνηκαν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ οι Ευρωπαίοι μας φέρθηκαν ως σκληροί πιστωτές.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά εφαρμόσατε ευρωπαϊκό μνημόνιο, στο οποίο μας οδήγησαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας οδήγησαν πιέζοντάς μας, παράτυπα, αντιευρωπαϊκά και με μια λογική επικυρίαρχου κράτους της Γερμανίας, επάνω σε μια Ευρώπη που εμείς θέλαμε να αλλάξουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά δε τα λέγατε όσο ήσασταν μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δημόσια κι αν δείτε τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες που έκανα στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δείτε ότι τους τα έλεγα κατάμουτρα και ευθέως. Δείτε τις συνεντεύξεις μου στο εξωτερικό και αυτά που έλεγα στη Βουλή των Ελλήνων. Και όσον αφορά το ελληνικό Κοινοβούλιο, εδώ πλέον οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μείναμε η μόνη ομάδα του δημοκρατικού τόξου, μαζί με την Ένωση Κεντρώων, που είμαστε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της παράδοσης του όρου «Μακεδονία». Η Νέα Δημοκρατία έχει την ίδια θέση που έχει και η κυβέρνηση, δηλαδή τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» erga omnes. Αυτό δε, που λέει συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, ότι εμείς δώσαμε το στυλό, το λέει ακριβώς για να κρύψει τη γύμνια της δικής του ηγεσίας που δεν τόλμησε να υποστηρίξει το δόγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δηλαδή ότι το όνομα είναι η βάση του προβλήματος.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ, ένας ακροατής λέει ρωτήστε τον Πρόεδρο, τι είναι πιο σημαντικό, το Μακεδονικό ή η Novartis; Γιατί δεν έριξε την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, επικαλούμενος τότε τη διαφάνεια, τα σκάνδαλα κλπ;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρώτα από όλα, δεν μπορούσα να ρίξω την κυβέρνηση. Η πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία απαιτούσε 151 ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία είχε 127 και 7 εμείς, συνολικά 134. Δεν ανατρεπόταν, λοιπόν, με τίποτα η κυβέρνηση με την πρόταση μομφής του κ.Μητσοτάκη. Το δεύτερο είναι ότι ακόμα και αν ανατρεπόταν η κυβέρνηση θα είχαμε μια λύση που θα προωθούσε η Νέα Δημοκρατία με σύνθετη ονομασία erga omnes, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία». 

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρόεδρε, κατ’ ουσίαν,απορρίπτοντας την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, δώσατε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση η οποία είχε ήδη κάνει τη συμφωνία των Πρεσπών.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κ. Χατζηνικολάου. Αν ήταν ψήφος εμπιστοσύνης εμείς δεν θα δίναμε την ψήφο μας. Ήταν πρόταση μομφής. Όταν ήρθε η ψήφος εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση που εκεί πράγματι μπορούσε να πέσει η κυβέρνηση, δεν δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά εν τω μεταξύ είχε οργανώσει την άμυνά της η κυβέρνηση και πήρε 151. 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διότι έκανε μεταγραφές βουλευτών. Το δε παράδοξο είναι όπως είδατε ότι το 151 το πέτυχε με την ψήφο του κ. Κόκκαλη, ο οποίος έφυγε από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά δεν ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών. Και εκεί πρέπει να δούμε ποιος τον έκανε μεταγραφή. Τον έκανε μεταγραφή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία η οποία δεν ήθελε να πέσει η κυβέρνηση γιατί φοβόταν μην πέσει πάνω της το όνομα των Σκοπίων; 

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι πολύ προχωρημένο σενάριο τώρα. 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Για να δούμε αν θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια ή υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Διότι όλα πλέον θα τα δούμε βάσει του αποτελέσματος. Ο κ. Κόκκαλης με την ψήφο του έδωσε πνοή στην κυβέρνηση και μετά αντέδρασε στη συμφωνία των Πρεσπών. Ποιος ο λόγος να δώσει ψήφο στη κυβέρνηση; 

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:Σκέφτεστε όντως να παραιτηθείτε από βουλευτής;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Έχει περάσει από το μυαλό μου κ. Χατζηνικολάου, ιδιαίτερα εκείνο το βράδυ, διότι είδα ότι από τη στιγμή που μου κόβουν τη δυνατότητα να μιλάω στη Βουλή, δεν μπορώ πράγματι να εκτελέσω τα συνταγματικά μου καθήκοντα. Ήμουν αρκετά προβληματισμένος. 

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:Κάνετε δηλαδή σκέψεις απόσυρσης από την πολιτική ζωή; Κάνετε σκέψεις να πάτε σπίτι σας να το ρωτήσω έτσι ευθέως;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Μόνο σπίτι μου θα μπορούσα να πάω κ. Χατζηνικολάου. Γιατί εγώ «γέφυρες» που είπε ο κ. Τσίπρας, το οποίο με πίκρανε περισσότερο από όλα, δεν έριξα σε κανέναν, ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στη διαπλοκή και στη διαφθορά. Όσον αφορά τη Novartis που μου λέτε εδώ είδατε όλες αυτές τις υποθέσεις και την υπόθεση Μαρινάκη οι οποίες δεν προχωρούν. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να πιέσει τη Δικαιοσύνη να γίνουν γρήγορες διαδικασίες, διότι δεν μπορεί να είναι κάποιοι άνθρωποι υπό κατηγορία. 

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:Πάντως, δεν είναι κανονικό να ζητάτε να πιέσει η κυβέρνηση τη Δικαιοσύνη.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Όταν σε μια υπόθεση στην οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις δεν ορίζεται ανακριτής εδώ και ενάμιση χρόνο, έχει υποχρέωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης να πιέσει να βρεθεί ανακριτής. Δεν θα παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά δεν μπορεί να είναι κάποιοι ένοχοι έξω ή υπό κατηγορία αν είναι αθώοι.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:Τώρα εγώ θα επαναλάβω το ερώτημα. Ο Καμμένος ετοιμάζεται να πάει σπίτι του ή θα επιδιώξει να ξαναμπεί στη επόμενη Βουλή; 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Ξέρω ότι πολλοί θα ήθελαν να πάω σπίτι μου, και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάω σπίτι μου και η Νέα Δημοκρατία θέλει να πάω σπίτι μου. Αυτοί οι οποίοι με κρατούν είναι οι πολίτες που πίστεψαν σε εμάς και που είδαν τους εκπροσώπους τους να τους απογοητεύουν. Πιστεύω ότι έχω υποχρέωση να δώσω και αυτή τη μάχη που έρχεται και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Τους πολιτικούς στο κάτω - κάτω ο λαός τους στέλνει σπίτι τους .

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Εγώ σας ευχαριστώ.

 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform