Δελτίο τύπου 18/12/2018
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019

 

 

 

 

«Κύριε Πρόεδρε,

 

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

 

σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας, μια ημέρα που γίνεται πράξη μια δέσμευση απέναντι στο έθνος, απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και απέναντι στις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν συγκροτήσουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

 

Ήταν μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, να φτάσουμε στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού ο οποίος δεν θα κατέχεται από μνημόνια, ενός προϋπολογισμού που δεν θα υποδεικνύεται από τους πιστωτές, ενός προϋπολογισμού που θα ανακτά την εθνική κυριαρχία της χώρας.

 

Σήμερα κάνουμε πράξη, λοιπόν, αυτή την υπόσχεση προς την πατρίδα και προς τους Έλληνες πολίτες. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ενός ελεύθερου κράτους μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση.

 

Δεν είναι μόνο η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Αυτή τη χρονιά ξεκινώντας από την Πέμπτη, από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, η Ελλάδα πλέον είναι ελεύθερη να εκμεταλλευθεί τονεθνικό της πλούτο και ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο και υπόγειο πλούτο με συμφωνίες για το φυσικό αέριο που θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή της χώρας. Και γίνεται πραγματικότητα αυτό, τη δεδομένη χρονική συγκυρία,όπου η Ελλάδα απαλλάσσεται από τις αποικιοκρατικές συμβάσεις και η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί μόνο τα ελληνικά συμφέροντα.

 

Από αυτό το βήμα είχαμε μιλήσει για την εκμετάλλευση των ελληνικών αποθεμάτων που θα αξιοποιηθούν από την Ελλάδα και όχι από κάποιο σχήμα εκχώρησης δημόσιας περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργο, όπως είχε προσυπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, στόχος απαραίτητος των δανειστών. Ήταν ο κύριος στόχος που η Ελλάδα μπήκε στην κρίση, ήταν ο κύριος στόχος που δέθηκε η Ελλάδα στα μνημόνια.

 

Και αυτή η ιστορική στιγμή προετοιμάστηκε προσεκτικά από την Κυβέρνηση, από το σύνολο της Κυβέρνησης, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - και θέλω να συγχαρώ το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για αυτό το αποτέλεσμα - από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι πλέον η θέση της χώρας έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη θέση του 2010, του 2012, ακόμα και του 2014.

 

Η Ελλάδα με διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συμφωνίες, μέσω της Κύπρου, στον νότο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο βορρά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από μέρος του προβλήματος έγινε άξονας σταθερότητας και λύση. Πλέον έχουμε δέσει συμμαχίες που βοηθούν τη μετεξέλιξη της χώρας σε έναν ενεργειακό κόμβο.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συζήτηση της στρατηγικής συμφωνίας με την Ελλάδα έβαλε τη χώρα μας στο λεγόμενο «plan Α», που σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί τον πρώτο και κύριο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά την ενέργεια.

 

Σε λίγο καιρό θα προχωρήσει ο αγωγός σύνδεσης των αποθεμάτων από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μέσω της Κρήτης και της δυτικής Ελλάδος, ένας αγωγός που θα ανατρέψει τη γεωπολιτική κατάσταση της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. 

 

Ήδη στην Αλεξανδρούπολη χτίζεται η κύρια τράπεζα αποθεμάτων ενέργειας που θα βοηθήσει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το μονοπώλιο της ενέργειας μέχρι τώρα. Και αυτό σημαίνει επενδύσεις από εταιρείες, όπως η Exxon Mobil, η Totalδηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Αυτό σημαίνει ασφάλεια για τη χώρα, σημαίνει το πέρασμα πλέον σε μια καινούργια εποχή.

 

Αυτές οι συμμαχίες έγιναν κατόπιν αποφάσεως της Κυβέρνησης, με πολλή δουλειά, με κόπο, με εμπλοκή των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες, παρά την πίεση που δέχτηκαν τα στελέχη τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, έμειναν όρθιες.

 

Πλέον η Ελλάδα είναι σε θέση να μπορεί να διεξάγει ασκήσεις στην Πολεμική της Αεροπορία, με καλεσμένους το Ισραήλ και αραβικές χώρες, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα.

 

Θα πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσω ότι όλη αυτή η πολιτική είναι αυτή που θα οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Οικονομική κρίση, όμως, δεν ήταν μόνο αυτή που έπληξε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η οικονομική κρίση είναι αυτό που, όπως έχει αντιληφθεί και ο τελευταίος πολίτης, ήταν μόνιμα και κρίση ηθικών αξιών. 

 

Ποτέ δεν ήταν οικονομικό το πλιάτσικο στον έρανο για τον καρκίνο από τον Ερυθρό Σταυρό, οι σκανδαλώδεις τροπολογίες προς όφελος των πολυεθνικών του φαρμάκου, τα δεκάδες εκατομμύρια μέσω των εικονικών τιμολογίων σε εκδότες και δημοσιογράφους της διαπλοκής για να σιωπούν και να συγκαλύπτουν, ενώ αντίθετα, αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να καταβληθούν στους πολίτες για τη δημόσια υγεία. 

 

Ποτέ δεν ήταν ζήτημα οικονομικό η υπερτιμολόγηση των δημοσίων έργων που τροφοδοτούσαν την αντιδημοκρατική διαπλοκή των βασικών μετόχων. Βασικοί μέτοχοι που εξαφανίστηκαν κατά τα τελευταία τέσσερα αυτά χρόνια, που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. 

 

Ποτέ δεν ήταν ζήτημα οικονομικό η διοχέτευση στο 4% των αιτούντων του50% των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΠΔΕ, αποκλείοντας τους έντιμους επιχειρηματίες, βάζοντας έτσι βόμβα στα θεμέλια της πραγματικής ανάπτυξης και του υγιούς ανταγωνισμού, που δημιουργεί προκοπή και θέσεις εργασίας του επιχειρείν. 

 

Θα πρέπει κάθε Έλληνας πολίτης να αντιληφθεί ότι αυτός που συμμετέχει σε συμμορίες κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων δεν θα επενδύσει ούτε έναευρώ στην πραγματική οικονομία. Και η ανηθικότητα αυτή μετατρέπεται σε εθνικό κίνδυνο, βλέποντας τα δισεκατομμύρια που κάποιοι στέρησαν από την Εθνική Άμυνα για να γεμίσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Ελβετία, λογαριασμοί που σήμερα αποκαλύπτονται με τη συμβολή αυτής της Κυβέρνησης.

 

Από το Υπουργείο Άμυνας καταγγείλαμε 18 επαίσχυντες συμφωνίες, όχι κατόπιν εορτής, αλλά την ώρα που γίνονταν και σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της, έχοντας τιμωρήσει πολιτικούς για πρώτη φορά, με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος, πολιτικούς που έλεγαν ότι καλύπτονται από την παραγραφή. Επί δεκαετίες, όμως, δεν υπήρχε μόνο συγκάλυψη από τους θεσμούς της Δημοκρατίας, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να λειτουργούν ως αντίσωμα στην ανηθικότητα της πολιτικής εξουσίας. Υπήρχε ευθεία πολεμική σε όποιον τολμούσε να αντιδράσει.

 

Σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων, μέσα από δημοσιογραφικούς οργανισμούς που τρέφονταν από παράνομα δάνεια τραπεζών, μέσα από μπίζνες πολιτικών. Όποιος αντιστεκόταν την κατασπατάληση της εθνικής οικονομίας, τον εξαφάνιζαν με συκοφαντικές καμπάνιες, που σήμερα από ορισμένα blogs συνεχίζονται εναντίον της Κυβέρνησης. 

 

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέτρεψαν την Ελλάδα από κυρίαρχη δύναμη σε αποικία χρέους, μόνο και μόνο για προσωπικό τους όφελος και παρέμειναν ατιμώρητοι για δεκαετίες. Και βλέπω σήμερα έκπληκτος αυτούς που καταδίκασαν την χώρα σε απαξίωση και προκάλεσαν μια ιδιότυπη γενοκτονία να φορούν τον μανδύα του πατριώτη, προκειμένου να διασωθούν και να εξαπατήσουν για μια ακόμη φορά τους Έλληνες πολίτες. Εκείνους, που δημιούργησαν το τεράστιο θέμα του εθνικού προβλήματος της Μακεδονίας, παραδίδοντας το γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», και πήγαιναν με τα αεροπλάνα του Χριστοφοράκου στα Σκόπια για να κάνουν μπίζνες με πετρέλαια, να έρχονται τώρα και να χρησιμοποιούν το εθνικό και μείζον θέμα ως φερετζέ για την ανηθικότητα και την αντεθνική τους δράση.

 

Οι χειροκροτητές του Κώστα Σημίτη, οι συνοδοιπόροι του Γιώργου Παπανδρέου μετατρέπονται τάχα σε εθνικόφρονες για τις ανάγκες του ρόλου τους, ο οποίος δεν είναι τίποτα άλλο από την επάνοδο στην εξουσία και την εξασφάλιση ατιμωρησίας των συμμοριών που τους υποστηρίζουν. Άνθρωποι που χρέωσαν και χρεοκόπησαν τα ίδια τους τα κόμματα, περνώντας αφειδώς θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, σήμερα αλλάζουν ΑΦΜ και ως σαλτιμπάγκοι της πιάτσας έρχονται να μιλήσουν για δήθεν ελεύθερη οικονομία και ανάπτυξη. Πολιτικές δυνάμεις που στερούσαν από την αγορά και τις επιχειρήσεις χρηματοδότηση, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και ένα εκατομμύριο ανέργους, την ίδια στιγμή εξασφάλιζαν αφειδώς χρηματοδότηση για τα κόμματά τους και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, που όχι μόνο χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, αλλά έβγαζαν σε προσωπικούς λογαριασμούς τα χρήματα στο εξωτερικό. 

 

Γι’ αυτόν τον λόγο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε έναν μέγιστο στόχο, τον οποίο είναι επιτακτική ανάγκη να τον ολοκληρώσουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο στόχος είναι η επάνοδος των ηθικών αξιών στο επίκεντρο της κοινωνίας. Είναι η τιμωρία εκείνων, οι οποίοι καταλήστευσαν το δημόσιο χρήμα.

 

Φθάσαμε το 2010, με αυτές τις ανήθικες πρακτικές, όταν έσπασαν τα swaps του Σημίτη για τα οποία ποτέ δεν λογοδότησε, αφού η Κυβέρνηση Παπανδρέου ουδέποτε έστειλε την αντιστοιχία που ζήτησε η Κομισιόν γι’ αυτήν την πρακτική που κρίθηκε παράνομη, με αποτέλεσμα να θυσιαστεί η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Αυτό έκανε το παλιό πολιτικό σύστημα για να σωθεί η πατρίδα. 

 

Και βέβαια, δεν το έκαναν για να σωθεί η πατρίδα. Το έκαναν για να σωθούν οι τράπεζες, οι δανειστές και οι ντόπιοι επίορκοι, για να αποβληθεί η Ελλάδα ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μόνο αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε. Να καταστρατηγηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την Ελλάδα, με μέτρα τα οποία θα παραβίαζε βάναυσα. Και ενώ αύξησαν τη φορολογική επιβάρυνση στους Έλληνες πολίτες σε ορισμένες περιπτώσεις στο 600%, στάθηκαν ανίκανοι να νοικοκυρέψουν το κράτος, διότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν τους ενδιέφερε να σώσουν την ελληνική οικονομία.

 

Απόδειξη είναι με στοιχεία: το έλλειμμα του 2010 ήταν 24 δισεκατομμύρια ευρώ, του 2011 ήταν 19 δισεκατομμύρια, του 2012 ήταν 19,4 δισεκατομμύρια, του 2013 ήταν 22 δισεκατομμύρια. Το έλλειμμα του 2014 ήταν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, παρότι άρμεξαν τη μεσαία τάξη, και εξόντωσαν την εθνική αστική τάξη, στην ουσία εξακολούθησαν να κάνουν business με τη διαπλοκή και τους κρατικοδίαιτους, εξανεμίζοντας έτσι τις θυσίες του ελληνικού λαού.

 

Εμείς, λοιπόν, που τάχα δεν γνωρίζουμε από οικονομικά, το 2016 επιτύχαμετον πρώτο προϋπολογισμό της μεταπολεμικής Ελλάδος με εξαίρεση το ’71 που δεν είχε ελλείμματα, που δεν παρήγαγε πλέον ελλείμματα και δεν είχε ανάγκη πια για δανεισμό, που δεν είχε ανάγκη για περαιτέρω υφεσιακά μέτρα. Το 2017 και φέτος, το 2018, είναι ακόμα μια τέτοια χρονιά. Και το 2019 προοιωνίζεται μια χρονιά πλεονάσματος, όχι πρωτογενούς, αλλά δημοσιονομικού της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή η εθνική οικονομία δεν παράγει πλέον ελλείμματα.

 

Καταφέραμε και αντιστρέψαμε την εικόνα, αφού παραλάβαμε εμείς με τη διακυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, με αυτό το μείγμα, 15% εξαγωγές και 85% εισαγωγές ως προς το ΑΕΠ. Σήμερα 35% είναι οι εξαγωγές και 65% οι εισαγωγές, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 45%. Δεν πετύχαμε όμως μόνο αυτό. Έπρεπε να ασχοληθούμε και με το ασφυκτικό πρόβλημα του δημοσίου εξωτερικού χρέους. 

 

Ακούω συνεχώς το επιχείρημα και, δυστυχώς, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσθέσαμε δήθεν εμείς βάρος στην ελληνική οικονομία και το δημόσιο χρέος, πότε λέει 80 δισεκατομμύρια, πότε 90 δισεκατομμύρια, πότε 100 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, το επίσημο δελτίο του δημοσίου χρέους του Υπουργείου Οικονομικών το 2014 αναφέρει πως το δημόσιο χρέος ήταν 324 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο επίσημο δελτίο στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, ένα χρόνο μετά, αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος είναι 321 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τρία δισεκατομμύρια ευρώ κάτω. 

 

Ποιος πρόσθεσε; Τι προσθέσαμε; Όχι μόνο δεν προσθέσαμε, αλλά αφαιρέσαμε. Και ξέρετε πού πήγαν αυτά τα χρήματα, τα οποία δεν ήταν 86 και τελικά ήταν 65; Στο να αντιμετωπίσουμε την χρηματοοικονομική βόμβα των 85 δισεκατομμυρίων, η οποία είχε τοποθετηθεί, όπως είχε ομολογήσει ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας, την οποία είχε μεταθέσει, όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Κουκουλόπουλος στο Mega το 2015. Να πληρώσουμε δάνεια που είχατε πάρει εσείς με 4% και 4,5%, δηλαδή με ληστρικά επιτόκια. Και εμείς είχαμε πάρει τα χρήματα αυτά με 0,9%, δηλαδή ούτε με 1% επιτόκιο. Με αυτά τα χρήματα αντικαταστήσαμε τα ληστρικά δάνεια που είχατε πάρει εσείς. 

 

Για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους θέσαμε το θέμα που για πρώτη φορά οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είχαν επικαλεστεί το 2014, δηλαδή αναστολή της καταβολής μέρους των δόσεων εξυπηρέτησης χρέους, ώστε να αποκτηθεί δημοσιονομικός χώρος για κοινωνική πολιτική και για την πραγματική αύξηση του κοινωνικού πλούτου, πράγμα που εφαρμόστηκε. 

 

Και επειδή γίνεται πολύ λόγος για την επιχειρηματικότητα, της οποίας η Αντιπολίτευση θέλει να εμφανίζεται ως προστάτης, να αναφερθούμε στην αμείλικτη για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έκλεισαν 130 χιλιάδες επιχειρήσεις, περισσότερες από αυτές που άνοιξαν την περίοδο 2010-2014. Το αντίστοιχο στοιχείο για την περίοδο 2015-2017 ξέρετε τι δείχνει; Επιπλέον 30 χιλιάδες επιχειρήσεις. Δηλαδή, άνοιξαν 30 χιλιάδες περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. 

 

Γι’ αυτό και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και εγώ προσωπικά στηρίξαμε τη δύσκολη συμφωνία του 2015, που αποτελούσε όμως τη γέφυρα για να εκδιώξουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και όταν αλλάξαμε πολιτική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν κάναμε κωλοτούμπα. Ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός έκανε πάλι Κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι τον καιρό της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και το νέο ΛΑΟΣ του Σαμαρά, σας είχαν υποδείξει να εμφανίζετε ότι τα σκληρά προγράμματα λιτότητας είναι δικής σας ιδιοκτησίας. Σας έλεγαν οι δανειστές: «Εμείς παίρνουμε τα μέτρα, αλλά θα τα παρουσιάζετε ως δικά σας στον ελληνικό λαό». Και αυτό κάνατε. Το κάνατε χωρίς ντροπή, χωρίς ενοχή, χωρίς δισταγμό. 

 

Την περίοδο 2010-2014 πήρατε μέτρα 65 δισεκατομμύρια ευρώ και μειώσατε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25%. Είσαστε οι νεκροθάφτες της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Μετατρέψατε τις ηθικές αρχές της κοινωνίας μας, καταστρέψατε την εθνική αστική τάξη και περισώσατε την καταστροφική επιχειρηματική ελίτ που σας στηρίζει. Μάθατε να κυβερνάτε με πρόγραμμα τα όσα σας υπαγόρευαν. Δεν θα ξεχάσουμε τον κ. Χατζηδάκη από αυτό το βήμα να λέει: «Αν είναι να μειωθούν οι συντάξεις, πείτε το μας, για να διαμορφώσουμε και εμείς το πρόγραμμά μας». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακολουθούσατε εντολές, χωρίς να παίρνετε εθνικές πρωτοβουλίες. 

 

Θα ήθελα ακόμα να θυμίσω τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις 17-12-2016: «Αν ο κ. Τσίπρας σκεφτόταν τη χώρα και όχι πώς θα χάσει αξιοπρεπώς στις ερχόμενες εκλογές, θα χρησιμοποιούσε την υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος ως διαπραγματευτικό όπλο για να πετύχει λιγότερα μέτρα για το μέλλον». Και συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν το κάνει, όμως, πρώτον γιατί δεν ξέρει πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις και, δεύτερον, γιατί δεν τον νοιάζει. Τον νοιάζει μόνο το επικοινωνιακό σόου».

 

Όμως, κ. Μητσοτάκη, η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Διαψεύδει διαρκώς τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις σας. Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ διαπραγματεύθηκε, λέγοντας ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που καταφέραμε χάρη στην αγόγγυστη στήριξη του ελληνικού λαού, καθώς και η υγιής πλέον ελληνική οικονομία, δεν χρειάζεται άλλο υφεσιακό μέτρο, όπως αυτό της μείωσης των συντάξεων. Και αυτό το πετύχαμε διότι κερδίσαμε τον σεβασμό όλων, διότι οι εταίροι μας κατάλαβαν πως η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι μειονέκτημα. Είναι όμως η δράση συμμοριών που λυμαίνονταν τον δημόσιο πλούτο. Είναι αντιθέτως οι αφορμές που εσείς δώσατε, ενώ αυτή η Κυβέρνηση δεν είχε δώσει ποτέ. 

 

Κάνουμε, λοιπόν, πράξη όσα είπαμε στις 21 Αυγούστου, οπότε και τερματίστηκαν οι σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις. Εφαρμόζουμε μέτρα στήριξης των κοινωνικά ασθενέστερων και θα το συνεχίσουμε, διότι ο ελληνικός λαός το δικαιούται και το έχει ανάγκη.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε τώρα να αναφερθώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα υπουργεία που έχουμε ευθύνη οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

 

Τα μακροοικονομικά στοιχεία τα έχουν αναλύσει οι Υπουργοί. Με υπευθυνότητα αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αίσθημα ευθύνης έναντι του ελληνικού λαού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις προασπίζονται καθημερινά τα εθνικά συμφέροντα. Με δικαιοσύνη προσπαθούμε να λαμβάνουμε μέτρα που ξεκινούν από την αναγνώριση της ευθύνης που φέρουν οι αξιωματικοί μας μέχρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κατώτερα στελέχη, εκεί που η ελπίδα παραμένει άσβεστη στα πρόσωπα των χιλιάδων στελεχών, αλλά και των οπλιτών που υπηρετούν με αυταπάρνηση την πατρίδα.

 

Το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το λέω μέχρι να το εμπεδώσουμε όλοι: Οι Ένοπλες Δυνάμεις απαιτούν εθνική πολιτική και ομοψυχία. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να είναι πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης όλων των πολιτικών κομμάτων αυτού του Κοινοβουλίου και όχι  πεδίο αντιπαράθεσης και διαφωνιών, καθώς ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και παραμονεύει. 

 

Επιβάλλεται να βάλουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πλάι και έξω από την πολιτική αντιπαράθεση, για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν κάποτε, να ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου Υπουργείου και από την αντιπολίτευση. Επιβάλλεται να απομονώσουμε τις ακραίες και μίζερες φωνές μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, από όπου και αν προέρχονται. 

 

Δεν είναι στις προθέσεις μου να μπω σε αντιπαράθεση με τις θέσεις που εκφράζονται τελευταία από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί πιστεύω στη συνεννόηση επί των εθνικών θεμάτων και η διάθεση κονδυλίων για την άμυνα συνιστά ένα σημείο εθνικού ενδιαφέροντος. Σεβόμενος, όμως, τα χρήματα του ελληνικού λαού και το πού αυτά κατευθύνονται, θα πρέπει να επισημανθούν ορισμένα γεγονότα, για να γίνει αντιληπτό από όλους σε αυτήν την αίθουσα, η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και την οποία παραλάβαμε στον χώρο της Εθνικής Άμυνας τα τελευταία έτη. 

 

Παραθέτω, λοιπόν, τα εξής στοιχεία: Στην κατηγορία των αποδοχών οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, την περίοδο 2009 – 2015 μείωσαν τις αποδοχές κατά 35%, περίπου, οδηγώντας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όσον αφορά το λειτουργικό σκέλος του προϋπολογισμού, ήτοι τις δαπάνες για καύσιμα, τρόφιμα στρατευσίμων, συντηρήσεις, η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη, καθώς η μείωση του προϋπολογισμού του έτους 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο του έτους 2009 προσεγγίζει το 60%. Στα εξοπλιστικά η μείωση του εν λόγω χρονικού διαστήματος κυμάνθηκε σε ποσοστό περί του 68%. 

 

Συνοπτικά, δηλαδή, η μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την περίοδο 2009-2015 υπερέβαινε το 50% και σε απόλυτες τιμές ξεπερνούσε τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, κατρακύλησε στο 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, καθιστώντας, μεταξύ των άλλων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρωταγωνιστή των περικοπών, ιδίως μεταξύ των Υπουργείων μεγάλου μεγέθους.

 

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω κάτι, παρά μόνο το ότι αν κρατήθηκε ψηλά η άμυνα και το αίσθημα ασφαλείας του ελληνικού λαού, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο υψηλό φρόνημα και το ήθος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι ενάντια σε κάθε περικοπή προασπίζονται με αίσθημα υπέρτατης ευθύνης την ακεραιότητα της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

 

Δεσμεύτηκα πέρσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, από αυτό εδώ το βήμα, ότι οι εποχές των πειραματισμών, των αυθαιρεσιών και των δίχως σχεδιασμό περικοπών των κονδυλίων για την άμυνα θα αποτελούν παρελθόν με την παρούσα κυβέρνηση. Οι εποχές της διαρκούς αναστάτωσης και του άναρχου σχεδιασμού, με τις περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων από τη μια μέρα στην άλλη, έδωσαν χώρο στην εποχή της ηρεμίας, της ισορροπίας και του ορθού και έγκαιρου σχεδιασμού. 

 

Αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλαμε όλοι μαζί, με τη βοήθεια βεβαίως και του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν να σταθεροποιηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου τα τελευταία έτη σε επίπεδα περί τα 3,15 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες. Με μεγαλύτερη ένταση ωστόσο δρομολογήθηκαν από την πρώτη στιγμή ενέργειες με τη μέριμνα των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου, έτσι ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των διαθέσιμων κατά περίπτωση πόρων, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. 

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω ότι βρήκαμε κατατεθειμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 460 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν υπήρχαν πουθενά από τους λογαριασμούς των FMS, χρήματα τα οποία δεν εισέπρατταν ούτε ένα δολάριο τόκο επί 12 χρόνια. Αυτή τη στιγμή με διαγωνισμό εισπράττο

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform