Δελτίο τύπου 11/09/2018
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ 83ηΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

«Καλή σας ημέρα. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία σας εδώ. Εξάλλου, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, από τη γέννησή μας, θεωρήσαμε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και αυτή η συνέντευξη Τύπου είναι ένα ετήσιο γεγονός χάραξης της πολιτικής του Κινήματος. 

 

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί σήμερα βρισκόμαστε στην 83ηΔιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πολύ πιο αναβαθμισμένοι από άλλες χρονιές, με πάρα πολλά περίπτερα, με πολύ μεγάλη συμμετοχή των πολιτών που επισκέπτονται την Έκθεση και με την ιδιαίτερα σημαντική για αυτή την περίοδο επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως τιμώμενης χώρας, με πολύ υψηλή εκπροσώπηση, σε επίπεδο Λευκού Οίκου, με την παρουσία του υπουργού ΕμπορίουΓουίλμπουρ Ρος και πολυάριθμης αμερικανικής αποστολής.

 

Θεωρώ ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει φτάσει πλέον σε εκείνο το επίπεδο που πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο, του εκμοντερνισμού και της δημιουργίας νέων δομών, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτό το διεθνές φόρουμ, ώστε να αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα Βαλκάνια.

 

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τη διοίκηση και τους εργαζομένους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

 

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα των σχολείων. Να ευχηθούμε στους δασκάλους και στους μαθητές καλή σχολική χρονιά. 

 

Για εμάς, τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, όπως βλέπετε και από το σύνθημα που επιλέξαμε, αυτή η συνέντευξη Τύπου συνδέεται άμεσα με τις συνεντεύξεις Τύπου του 2012 και του 2015. Το 2015 θα σας θυμίσω ότι ήταν προεκλογική περίοδος, όπου είχαμε το τηλεοπτικό spotμε το περίφημο τρενάκι, το οποίο υποσχόμασταν ότι θα κρατήσουμε στις ράγες. Το τρένο, όχι απλώς έμεινε στις ράγες, αλλά έφτασε στον πρώτο μεγάλο σταθμό της δέσμευσής μας απέναντι στον ελληνικό λαό, δηλαδή στην έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων και της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας.

 

Η συμβολή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στη συγκρότηση αυτής της Κυβέρνησης, με τη λαϊκή εντολή που ξεκάθαρα είχαμε πάρει το 2015, πιστεύουμε ότι ήταν καθοριστική, πρώτα από όλα για τη διαμόρφωση, μέσα σε μία κρίση, ενός κλίματος εθνικής συνεννόησης μεταξύ διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων και διαφορετικών πολιτικών καταβολών. 

 

Έγινε πράξη η εθνική συμφιλίωση. Πολιτικοί, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, εργαστήκαμε μαζί, ενώσαμε τον ελληνικό λαό και φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα: Να μπορέσει επιτέλους η πατρίδα μας να βγει από την περίοδο των μνημονίων και να είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα. 

 

Θέλω να σας θυμίσω ότι οι δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό ήταν ξεκάθαρες. Ακούω πολλές φορές να λένε «αλλάξατε στάση, γιατί ήσασταν κατά των μνημονίων και εν συνεχεία ακολουθήσατε μία συμφωνία». Η αλήθεια είναι ότι η λαϊκή εντολή που πήραμε τον Ιανουάριο του 2015 ήταν διαφορετική από εκείνη που πήραμε τον Σεπτέμβριο του 2015. 

 

Πράγματι, τον Ιανουάριο του 2015, πήραμε εντολή από τον ελληνικό λαό να συγκρουστούμε με τους δανειστές. Να φτάσουμε στα όρια της σύγκρουσης, μέχρι εκεί βεβαίως που η Ελλάδα θα μπορούσε να αντέξει και να παραμείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στον ελεύθερο κόσμο. 

 

Όταν, με τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν, φτάσαμε στο σχέδιο που εφαρμόστηκε, δεν προχωρήσαμε εκτελώντας την πρώτη λαϊκή εντολή, αλλά πήγαμε στις κάλπες και ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία, στην οποία ήταν όλα ξεκάθαρα. Και πήραμε τη λαϊκή εντολή για να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του σχεδίου που διαπραγματευτήκαμε. Αυτό το σχέδιο πέτυχε και οδήγησε στην ευχάριστη είδηση, στις 21 Αυγούστου, να βγει η πατρίδα μας από την επιτήρηση των μνημονίων και από την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. 

 

Η δεύτερη δέσμευση που είχαμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό ήταν να σπάσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή της μεταπολίτευσης Για θυμηθείτε ποιοι από τους εκδότες ήθελαν να κυριαρχήσουν εδώ το 2015, προχωρώντας σε πίεση προς την κυβέρνηση, γιατί ήταν αυτοί που εκπροσωπούσαν το παλιό; Σήμερα δεν είναι καν στη ζωή του τόπου. Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει απολέσει τα μέσα ενημέρωσής του, έχει κληθεί από τις τράπεζες και από τη Δικαιοσύνη να απολογηθεί για τη χρήση των χρημάτων που έκανε, δεν έχει την υπερεξουσία των μέσων ενημέρωσης.

 

Το ίδιο συμβαίνει με τον εθνικό μας εργολάβο. Το ίδιο συμβαίνει με εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες αποτελούσαν το 2015 την πρώτη σελίδα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Έμποροι όπλων οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και φυλακίστηκαν. Πολιτικοί και υποθέσεις, οι οποίες δεν αγγίζονταν μέχρι τότε, έχουν φτάσει πλέον να είναι ώριμες, προκειμένου να κληθούν και να απολογηθούν εκείνοι οι οποίοι κατασπατάλησαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και χρησιμοποίησαν τα μέσα ενημέρωσης ως 45άρια πιστόλια.

 

Βέβαια δημιουργήθηκε άλλη διαπλοκή. Έχουμε άλλα φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε. Όμως, αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν κάνει πίσω. Ότι δεν υποχωρεί και δεν συμβιβάζεται, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται. Είναι μία κυβέρνηση που έχοντας τη λαϊκή εντολή, ενώνοντας τον ελληνικό λαό, κάνοντας πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση, προχωράει για να εκτελέσει την εντολή που της έδωσε ο λαός.

 

Και θα φτάσουμε στο τέλος. Το τρένο έφτασε στον πρώτο σταθμό και ο πρώτος σταθμός ήταν αυτό το οποίο είχαμε υποσχεθεί. 

 

Ο δεύτερος σταθμός, θα είναι το πέρας της τετραετίας, η ανάπτυξη της οικονομίας μας, η μείωση της ανεργίας. Προστατεύσαμε τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Προστατεύσαμε αυτούς που επλήγησαν βαριά από την κρίση. Δώσαμε την δυνατότητα αυτά τα χρόνια σε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία.

 

Με όλες τις δυνάμεις τις οποίες διαθέταμε, προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία, τις περιουσίες των Ελλήνων. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε για να μειώσουμε την ανεργία και βλέπουμε σήμερα ότι πλέον η ανεργία μειώνεται με γοργούς ρυθμούς.

 

Στο δεύτερο στάδιο πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τον υπουργό Εμπορίου, τον κ. Ρος, να προτείνει την Ελλάδα για επενδύσεις και τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου να έρχονται εδώ, να προβάλλονται και να ζητούν συνέργειες με την Ελλάδα. 

 

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Γεωπολιτικά καταφέραμε, από εκεί που ήμασταν στο περιθώριο της Ευρώπης, να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για το ΝΑΤΟ, έχοντας κάνει στρατηγικές συμμαχίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία - και τριμερείς με την Κύπρο. Έχουμε γίνει ο πόλος σταθερότητας προς την Μέση Ανατολή, είμαστε πλέον εκείνοι που κατευθύνουμε την πολιτική στα Βαλκάνια, με στενές σχέσεις με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Αλβανία και ελπίζω να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα αυτό το οποίο έχουμε αναγγείλει επίσημα και εμείς, αλλά και η αμερικανική πλευρά, η Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες να γίνει ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης.

 

Από εδώ θα γίνεται η διακίνηση όλου του φυσικού αερίου. Ήδη έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες για την Αλεξανδρούπολη. Ο νότιος αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου, θα περνάει από την Κρήτη και θα φτάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα. Η Ελλάδα ενισχυμένη πλέον και με στρατιωτικές δυνάμεις που μεταφέρονται εδώ, γιατί ακριβώς μετατρέπεται σε χώρα σταθερότητας, θα αποτελεί τον κύριο πόλο διακίνησης ενέργειας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον.

 

Πιστεύουμε ότι εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, από εδώ και πέρα, μέχρι τη λήξη της θητείας μας, σαν το «δεξί χέρι» της κυβέρνησης, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε πιο φιλικές πολιτικές προς την αγορά. Θα καταθέσουμε προτάσεις νόμου, τις οποίες θα σας τις παρουσιάσω μετά, με τις ερωτήσεις που θα κάνετε, γιατί δεν θέλω τώρα να σας πάρω χρόνο, θα ενισχύσουμε πολιτικές οι οποίες προτείνονται κυρίως από τα επιμελητήρια, όπως ο flat φόρος σε ένα κοινό επίπεδο, οι φιλικές πολιτικές προς τους επενδυτές για την επιστροφή κεφαλαίων .

 

Θα ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες για επιστρέψει πίσω το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας, που είναι τα νέα παιδιά, τα οποία την εγκατέλειψαν κατά την διάρκεια της κρίσης. Παράλληλα, θα μείνουμε πιστοί σε αυτό που δεσμευτήκαμε, δηλαδή ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος.

 

Υπάρχουν και πράγματα στα οποία διαφωνούμε και τα οποία τα έχουμε διατυπώσει δημόσια. Και σε αυτά όμως, όπως έχετε δει, η συνεννόηση που γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο έχει καλές προθέσεις. Στηρίζεται στον απόλυτο σεβασμό του ενός προς τον άλλον, στον απόλυτο σεβασμό των αρχών και των ιδεών, εμείς του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ των δικών μας. 

 

Χωρίς, λοιπόν, να αλλάξουμε αυτές τις θέσεις, απόλυτα σταθεροί, θα αποτελέσουμε και εκεί το αναγκαίο καλό, για τη συνέχεια αυτής της πορείας, η οποία ελπίζω να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο, που ο ελληνικός λαός θα έχει αντιληφθεί απτά την έξοδο από τα μνημόνια και την είσοδο σε μια νέα εποχή».

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform