Δελτίο τύπου 26/03/2018
 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ «ΣΗΜΕΡΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και με αποφασιστικότητα»

 

 

Για τη στάση της Τουρκίας:

 

Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη και προβαίνει σε προκλήσεις, παραβάσεις του δικαίου και παραβιάσεις κάθε φορά. Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύει και τώρα, και ενδεχομένως πιο σκληρή, γιατί αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά στους Κούρδους. Η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα στο μαλακό τα υπογάστριο, με όσα γίνονται στην Συρία. Έχει εντείνει την προκλητικότητά της απέναντι στη χώρα μας.

 

Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να αντιμετωπίσει το κάθε πρόβλημα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Δυστυχώς, αυτό που λείπει από το πολιτικό σύστημα είναι να υπάρχει μια ενιαία, διασαφηνισμένη έννοια του εθνικού συμφέροντος. Αυτό είναι ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, να καθίσουμε να συμφωνήσουμε ποιο είναι το εθνικό μας συμφέρον και ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. 

 

Η Ελλάδα, επειδή η Τουρκία είναι μόνιμη απειλή για τη χώρα μας, θα πρέπει να ακολουθεί αποτρεπτική πολιτική, μια πολιτική εξωτερικής εξισορρόπησης με συμμαχίες στο διεθνές σύστημα. Με την τωρινή κυβέρνηση έχουν αναπτυχθεί οι σχέσεις μας με τους συμμάχους με τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις. Για πρώτη φορά έχουμε δηλώσεις στήριξης από τον διεθνή παράγοντα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα και την Κύπρο τόσο σαφείς και τόσο έντονες. Πρόκειται για σημαντικό γεγονός, ιστορικής σημασίας. Το αν αυτό αρκεί θα φανεί στην πορεία. Εμείς λέμε ότι η Πατρίδα μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και με αποφασιστικότητα, να δείξει ότι έχει πράγματι τη βούληση να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

 

Η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από το 2012. Το έχουμε ήδη προτείνει από το 2012 για τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής γραμμής. Από εκεί και πέρα , η στάση των κομμάτων φαίνεται και δημόσια, πριν γίνουν τα οποιαδήποτε συμβούλια.

 

Για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές:

 

Ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο, από αυτά που συνήθως γίνονται σ’ αυτή την περιοχή, έχει φτάσει να είναι μια κατάσταση ομηρίας, ουσιαστικά. Εμείς λέμε θεωρούμε ότι πλέον δεν είναι μια απλή κατάσταση εφόσον κρατούνται σε φυλακές υψίστης  ασφαλείας, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Πρόσφατα υπήρξε Προεδρικό Διάταγμα από τον κ. Ερντογάν που δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της χώρας αυτής να ανταλλάσσει υπόπτους κατηγορούμενους καταδικασθέντες. Πρόσφατα, ο αμερικανός πάστορας καταδικάστηκε στις 12 Μαρτίου. Είναι και αυτό ένα γεγονός που καταδεικνύει τις προθέσεις του Ερντογάν. Εκείνο που κάνουμε από την πλευρά μας είναι να απευθυνόμαστε στα διεθνή fora και να θέτουμε το ζήτημα. 

 

Ελπίδα και επιδίωξή μας είναι να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Πατρίδα οι δύο Έλληνες αξιωματικοί.

 

Για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια:

 

Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται κομμάτι - κομμάτι αλλά εφ’ όλης της ύλης. Όλα τα ζητήματα είναι στο τραπέζι. Πρώτο και κύριο είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων. Είναι ένα ζήτημα που έχουν κληθεί τα Σκόπια να το διαχειριστούν και είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να περάσει  στις εθνότητες που συναποτελούν το κράτος των Σκοπίων.

 

Για την αναφορά του πρωθυπουργού σε όνομα σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες:

 

Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου έδωσε ένα παράδειγμα, δεν έκανε κάποια πρόταση.

 

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν συμφωνούμε με οποιαδήποτε ονομασία εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγο του ονόματος. Είναι θέση των ΑΝ.ΕΛ εκπεφρασμένη από την ίδρυσή μας, είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Οι ΑΝ.ΕΛ έχουμε διαφορετική θέση για το Σκοπιανό. Στη χώρα μας δεν έχουμε μάθει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό το οποίο διαφοροποιεί τη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας από την προηγούμενη είναι ότι τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και θέσεις, τις οποίες διατυπώνουν ελεύθερα.

 

Η διαπραγματευτική διαδικασία για το Σκοπιανό είναι σε εξέλιξη. Να δούμε εάν τα Σκόπια θα αποδεχθούν την αλλαγή του Συντάγματος και την άρση κάθε ίχνους αλυτρωτισμού. Δεν βλέπω ότι είναι εύκολο για τα Σκόπια να αποδεχθούν αυτά τα οποία διεκδικεί η ελληνική πλευρά.

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform