Δελτίο τύπου 11/10/2017
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ «ALPHA 9.89» ΣΤΟΝ Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟ

 

«Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουμε με βάση τη συνείδησή μας και τις αρχές μας και όχι με τακτικισμούς»

 

Αυτό που ενώνει τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο στόχος για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την επιτροπεία και η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αυτό που δεν ενώνει τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που ένωσε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που ήταν η συγκάλυψη και το κουκούλωμα των σκανδάλων. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε συνεπείς στις αρχές και τις αξίες μας παρά τη συντονισμένη προσπάθεια της Ν.Δ. και ορισμένων ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα να μας εμφανίσουν ότι αλλάξαμε στάση. 

 

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τηρήσαμε συνεπή στάση και η πλειοψηφία των βουλευτών καταψήφισε τα επίμαχα άρθρα, διότι παρότι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, θεωρούμε ότι το ηλικιακό όριο που τέθηκε στα 15 χρόνια είναι εξαιρετικά χαμηλό, όταν ο έφηβος δεν έχει προσδιορίσει ακόμη άλλες σοβαρές πτυχές της ταυτότητάς του. Σε ότι αφορά αυτό το θέμα ζητήσαμε να εναρμονιστεί με τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία της οικογένειας, του γάμου και της παιδικής ηλικίας. Αυτό δεν επετεύχθη, δεν είδαμε τις δικλείδες ασφαλείας για το ζήτημα της ψυχοσύνθεσης των παιδιών που είναι μεγίστης σημασίας, και επειδή θεωρούμε ότι αυτή η κατηγορία ανθρώπων δεν πρέπει να προχωρά σε γάμο και υιοθεσία, γι’ αυτό καταψηφίσαμε τα συγκεκριμένα άρθρα.

 

Αν υπάρχει θέμα που δεν συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 151 ψήφων για την αλλαγή φύλου:

 

Έχουν υπάρξει σταθερές κυβερνήσεις και στο παρελθόν ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν πέρασαν ορισμένα νομοσχέδια. Αυτό δεν ρίχνει μια κυβέρνηση. Η δεδηλωμένη χάνεται μόνο αν υπάρξει πρόταση μομφής. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αμφιβολία για το αν η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας, ας βρει τη δύναμη και τα ψυχικά αποθέματα να καταθέσει πρόταση μομφής και να πάρει την απάντηση. Ο στόχος της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και άλλων κομμάτων είναι να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτό δεν θα πετύχουν. Η κυβέρνηση είναι συμπαγής με άξονες τους δύο στόχους, την έξοδο από τα μνημόνια και την πάταξη της διαπλοκής. Σε επιμέρους ζητήματα όταν οι ΑΝΕΛ έχουμε διαφωνίες, τις εκφράζουμε ανοιχτά. Ψηφίζουμε με βάση τη συνείδησή μας και τις αρχές μας και όχι με τακτικισμούς. 

 

Αν υπάρχει θέμα για τον κ. Ζουράρι:

 

Ο κ. Ζουράρις εξέφρασε την προσωπική του άποψη. Από το 2012 οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους. Ο κ. Ζουράρις εκπροσώπησε τον εαυτό του και όσους τον ψηφίζουν και θα κριθεί από τους ψηφοφόρους του. Όταν είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα οι βουλευτές να ψηφίζουν κατάσυνείδηση, τι θέμα να υπάρχει;

 

Για την τροπολογία σχετικά με την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»:

 

Όταν ήρθε η τροπολογία στη Βουλή, επεστράφη γιατί οι ΑΝΕΛ  ζητήσαμε να συμπεριλαμβάνεται αναφορά στο άρθρο 11 παρ 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας, αλλά και επίσης να γίνεται αναφορά στις διεθνείς συνθήκες. Αυτό είναι μέσα στην καινούρια τροπολογία που κατατέθηκε και γι’ αυτό υπερψηφίστηκε. Η προσθήκη αυτή έγινε με τη δική μας παρέμβαση. Δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε όχι μόνο να επιβληθεί πρόστιμο από τη νέα χρονιά αλλά και επιτροπεία στις δικαστικές αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι μουσουλμάνοι βουλευτές το καταψήφισαν. 

 

Για τις εξελίξεις στην Καταλονία:

 

Στην περίπτωση της Ισπανίας κλιμακώθηκε μια σύγκρουση και αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενός σοβαρού διαλόγου. Η τήρηση του Συντάγματος είναι πάντα απαραίτητο συστατικό της Δημοκρατίας και οι αποφάσεις των πολιτών είναι σεβαστές μόνο όταν λαμβάνονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους κάθε κράτους. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας επέλεξε να προκηρύξει δημοψήφισμα το οποίο είχε κριθεί αντισυνταγματικό. Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατία προϋποθέτει το διάλογο και την ειρηνική συμβίωση. Η βίαιη καταστολή σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να γίνει σοβαρός και εκτεταμένος πολιτικός διάλογος για να βρεθεί λύση. Μόνο με πολιτικό διάλογο θα αποφευχθεί μια επικίνδυνη διαίρεση του λαού της Ισπανίας.

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform