Δελτίο τύπου 19/09/2017
 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι της λογικής για περαιτέρω περικοπές μισθών, συντάξεων και απολύσεις. Όχι εμείς»

 

 

Αν υπάρχουν ευθύνες για τη ρύπανση στο Σαρωνικό:

 

Για μια οικολογική καταστροφή αυτού του μεγέθους σίγουρα θα υπάρχουν ευθύνες. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές για την άμεση διερεύνηση των αιτών της βύθισης του πλοίου και την ταχύτατη απόδοση ευθυνών.

 

Μετά το πέρας των ερευνών και ανάλογα με τα αποτελέσματα, τότε θα καταλογιστούν, εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Εκείνο που είναι απαραίτητο είναι να διαλευκανθεί τι συνέβη και για πιο λόγο ένα πλοίο βυθίστηκε σε μπουνάτσα και τόσο γρήγορα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα διερευνηθούν οι ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων, είτε πρόκειται για την εταιρεία είτε για οποιονδήποτε άλλον. Σίγουρα θα πρέπει επίσης να επανεξεταστεί το όλο πλαίσιο επιθεώρησης των πλοίων. Και θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι είναι ένοχοι γι’ αυτό το έγκλημα στον Σαρωνικό.

 

Για το ζήτημα ασφάλειας των πολιτών:

 

Να ακολουθήσουμε τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών και του ΚΕΕΛΠΝΟ που συστήνουν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί αυτές τις ημέρες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης του Σαρωνικού από τον κρατικό μηχανισμό που έχει τεθεί σε λειτουργία. Ακόμη και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν διατεθεί μέσα και προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για να αντιμετωπίσουν τη θαλάσσια ρύπανση. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ, αλλά μέχρι να έχουμε επίσημες απαντήσεις καλό είναι να προσέχουμε.

 

Για την τρίτη αξιολόγηση:

 

Υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα που κατά βάση έχουν να κάνουν με τη δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Για το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα να τηρηθεί και σίγουρα δεν είναι αυτή η κυβέρνηση που επιθυμεί την όποια καθυστέρηση. Θεωρούμε ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί έγκαιρα. Είναι γεγονός ότι στο τελευταίο Eurogroup δεν συζητήθηκαν δημοσιονομικά θέματα και έχουμε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, καθώς επίσης του κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και του Τζ. Ράις από την πλευρά του ΔΝΤ ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα.

 

Για τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις περί υπερφορολόγησης:

 

Να σας θυμίσω ότι όταν ήταν να αποφασιστεί από πού θα εξοικονομηθούν οι πόροι για την αποπληρωμή του χρέους, οι επιλογές ήταν τρείς: η πρώτη ήταν αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και έταξε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή, περαιτέρω περικοπές μισθών και απολύσεις. Η δεύτερη ήταν η πρόταση από τους δανειστές για ένα μεγάλο ποσοστό αύξησης στην τιμή του ρεύματος και του νερού. Η τρίτη επιλογή - η οποία εφαρμόστηκε - ήταν να «σπάσει» η φορολογία σε μικρότερα ποσοστά και σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Σε μια χώρα η οποία δεν είναι υπό επιτροπεία και η οποία δεν έχει να αποπληρώνει τόσο μεγάλα ποσά για το χρέος και σε τόσο σύντομα διαστήματα, η φορολογία θα πρέπει να είναι πιο χαμηλή και σταθερή για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. Γι’ αυτό άλλωστε αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει τη ρύθμιση του χρέους και έχει ήδη λάβει δέσμευση από τους εταίρους, προκειμένου να υπάρξει άμεσα εξοικονόμηση πόρων. Η άλλη επιλογή είναι οι περαιτέρω περικοπές μισθών, συνάξεων και οι απολύσεις. Δεν είμαστε αυτής της λογικής. Αυτής της λογικής είναι ο κ. Μητσοτάκης.

 

Για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου:

 

Δεν έχω δει το νομοσχέδιο. Η στάση μας θα είναι συνεπής με βάση όσα έχουμε πει σε ανάλογες περιπτώσεις. Να το δούμε πρώτα.

 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform