Δελτίο τύπου 16/08/2017
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «MAGAZINO» ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΜΕ ΤΟΥΣ Ν. ΑΝΔΡΙΤΣΟ ΚΑΙ Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

 

«Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι άξιο κάθε επαίνου. Είναι θλιβερό να γίνεται μικροπολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια»

 

 

Για τις πυρκαγιές και τον τρόπο που λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός:

 

Ζήσαμε κρίσιμες ώρες με τις φωτιές, ειδικά οι πυροσβέστες μας οι οποίοι με αυταπάρνηση και αγόγγυστα ανταποκρίθηκαν στο καθήκον. Οι άνθρωποι αυτοί δεν υπολόγισαν ούτε ωράρια ούτε κόπωση, παρά μόνο από αγάπη στο επάγγελμά τους κατάφεραν να αποσοβήσουν τα χειρότερα. Όπως και οι πολίτες, οι οποίοι με ψυχραιμία βοήθησαν το έργο των πυροσβεστών. Είμαστε όλοι ευγνώμονες και τους ευχαριστούμε.

 

Είναι αλήθεια και δεδομένο ότι στη Μεσόγειο, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στη Γαλλία και την Ισπανία και σε άλλες χώρες, τα καλοκαίρια συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές. Αυτές τις μέρες έγινε το καλύτερο δυνατό δεδομένων των συνθηκών. Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να αποτιμήσουν τις συνέπειες και πως μπορεί η πολιτεία να σταθεί στους πολίτες που έχουν ανάγκη μετά την καταστροφή. 

 

Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι άξιο κάθε επαίνου, παρά τους δύσκολους καιρούς, παρά την κρίση, παρά τα προβλήματα και τις μειώσεις μισθών που έχουν υποστεί στο παρελθόν. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα και να μην το ξεχάσουμε μόλις σβήσουν οι φωτιές από παντού. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, διότι αναζωπυρώσεις όπως γνωρίζουμε είναι πολύ εύκολο να συμβούν, ειδικά αυτό τον μήνα με τους ανέμους στη χώρα μας.

 

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας το οποίο να ακολουθείται από κάθε κυβέρνηση, να έχει προοπτική και συνέχεια για τα επόμενα χρόνια κι όχι σχεδιασμός μόνο για κάθε καλοκαίρι. Θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα πάνω σε αυτό το ζήτημα, να κατατεθούν προτάσεις από όλα τα κόμματα και να ακούσουμε τις θέσεις για το τι μπορεί να συμβεί δεδομένων των συνθηκών από δω και πέρα. 

 

Για τη στάση της αντιπολίτευσης το τριήμερο των πυρκαγιών:

 

Παρακολούθησα τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης και άλλων που συνήθως παρελαύνουν στα τηλεοπτικά πάνελ. Είναι θλιβερό να γίνεται μικροπολιτική και μικροκομματική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια. Είναι θλιβερό να βλέπεις ανθρώπους να φοράνε τις «πουκαμισιές» τους, αν μου επιτρέπεται, και να φωτογραφίζονται δίπλα σε βάτα που μόλις έχουν σβήσει για να δείξουν ότι «είναι εκεί». 

 

Υπήρξαν αλλεπάλληλες δηλώσεις για το αν έπρεπε ο Πρωθυπουργός της χώρας να πάρει μια «μάνικα»και να πάει στις φωτιές τις προηγούμενες μέρες. Δεν νομίζω ότι ο πολίτης την ώρα που καίγεται το σπίτι του ή το δάσος στην περιοχή του θα ήθελε να δει τον Πρωθυπουργό της χώρας, όποιος και αν είναι, να πάει εκεί και να κάνει αυτή τη δουλειά (σ.σ. του πυροσβέστη). Αυτή η δουλειά είναι για τους ειδικούς, για τους πυροσβέστες. 

 

Για να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές θέλει σχεδιασμό, θέλει προτάσεις από όλα τα κόμματα, όχι πυροτεχνήματα και εκφράσεις μέσω twitter από τηνπαραλία. Βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους που επί Σημίτη, το 1998, ένωσαν τη δασοπροστασία με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία που όπως ξέρουμε είναι αρμοδιότερη για τις αστικές πυρκαγιές και όχι για τις δασικές. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν ψήφισαν πριν από λίγο καιρό στην Ολομέλεια της Βουλής την επέκταση της θητείας των πυροσβεστών 5ετους διάρκειας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν εφήρμοσαν ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στο παρελθόν και σήμερα έρχονται τιμητές των πάντων να κατηγορήσουν για όλα αυτή τη κυβέρνηση. Εμείς όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια Γραμματεία του Κινήματός μας με το Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να παίρνουμε τα προβλήματα και να προωθούμε λύσεις. 

 

Για τη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ιδεολογικές διαφορές:

 

Η συνεργασία ανάμεσα στους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε από υποχρέωση ούτε από πίεση. Είναι μια συνεργασία με δυο ιεραρχημένους στόχους: την οικονομική διαχείριση μιας κατάστασης στην οποία μας έφεραν οι προηγούμενοι και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Από εκεί και πέρα τα δυο κόμματα δεν ταυτίστηκαν ποτέ και δεν νομίζω να ταυτιστούν και στο μέλλον. Αυτό έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Η συμμετοχή μας σε αυτή τη Κυβέρνηση δεν έχει αυτοσκοπό την εξουσία ούτε το να βρισκόμαστε «στις καρέκλες» όπως λέει η αντιπολίτευση. Τις ιδεολογικές μας διαφορές τις έχουμε. Αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο στον οποίο βρέθηκε η χώρα μας, τότε μπορούμε να ξανασυζητήσουμε ιδεολογικά. Αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν, όπως θα έπρεπε να κάνει ο Ελληνισμός συνολικά, και όχι σε αυτά που μας διχάζουν. 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform