Δελτίο τύπου 11/07/2017
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 

 

Πρωτολογία

 

 

Δευτερολογία

 

 

 

Τριτολογία

 

 

Πρωτολογία: 

 

«Κύριε Πρόεδρε, 

 

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

 

οι συνομιλίες στο Κρα Μοντανά υπήρξαν επιτυχείς, αν και δεν κατέληξαν στη συμφωνία την οποία η ελληνική πλευρά - τόσο η ελλαδική, όσο και η ελληνοκυπριακή - επεδίωκε με επιμονή και υπομονή. 

 

Λέω ότι υπήρξαν επιτυχείς, γιατί για πρώτη φορά η χώρα μας έθεσε ως πρωταρχικό θέμα την κατάργηση των εγγυήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τώρα υπήρχαν ρητορικές τοποθετήσεις, χωρίς όμως να τεθούν σε διαπραγμάτευση. Η ελληνική θέση ήταν σαφέστατη από την πρώτη στιγμή. Υπήρξε συντονισμός με την κυπριακή κυβέρνηση και ουσιαστικά η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Υπουργό των Εξωτερικών, αξίζει συγχαρητηρίων, διότι για πρώτη φορά η εθνική θέση διατυπώθηκε με απόλυτη ακρίβεια. Με συγκεκριμένες γραπτές και προφορικές προτάσεις ανάγκασε την τουρκική πλευρά να αποκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις, δηλαδή ότι δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, ότι θέλει την Κύπρο υπόδουλη, με την παραμονή κατοχικών δυνάμεων στο νησί.

 

Από την πλευρά των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θέλω να συγχαρούμε τον Υπουργό Εξωτερικών και όλη την ομάδα διαπραγμάτευσης γι’ αυτήν την εξέλιξη. 

 

Είναι προφανές ότι οι μελλοντικές συνομιλίες, όποτε λάβουν χώρα, θα πρέπει να δώσουν λύση στην αποχώρηση και του τελευταίου κατοχικού Τούρκου από το νησί. Ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος με παρουσία κατοχικών δυνάμεων δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και δεν θα είναι η Κύπρος η εξαίρεση, μία χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να έχει τη θέση που της αρμόζει στην περιοχή, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά πολιτική. Η πρόκληση και οι απειλές δεν συμβάλλουν ούτε στο κλίμα καλών σχέσεων, που εμείς επιδιώκουμε, ούτε στη σταθερότητα της περιοχής. Η μόνη οδός για την Τουρκία, για να βρει τον δρόμο της στον κόσμο του πολιτισμού, της ειρήνης και της ανάπτυξης, είναι η αποκατάσταση των σχέσεών της με τη χώρα μας, σταματώντας τις ρητορικές και στρατιωτικές προκλήσεις και η αποχώρηση του κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, στην οποία πρέπει να πει ένα μεγάλο «συγγνώμη» για την τραγωδία στην οποία οδήγησε τόσο τους Ελληνοκυπρίους όσο και τους Τουρκοκυπρίους. 

 

Ο κ. Ερντογάν πρέπει να πάρει παράδειγμα από άλλους ηγέτες, για να αναδυθεί στο ύψος του και για να μπορεί να συμπορευθεί με τις πρωτοβουλίες ειρήνης της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι αργά να το κάνει. 

 

Η Ελλάδα, με υπευθυνότητα, έχτισε, με διμερείς συμφωνίες, στρατηγικές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς το νότο και προς το βορρά με τις βαλκανικές χώρες, δημιουργώντας έναν άξονα σταθερότητας. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον το κέντρο που μπορεί να φέρει κοντά αντίρροπες δυνάμεις. Είναι η ώρα πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την ύπαρξη ισχυρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, να μετατρέψουμε μία περιοχή συγκρούσεων σε μία περιοχή ειρήνης. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι συμφέρον της είναι να εγκαταλείψει την παλιά πολιτική του «Eritme Programi».

 

Από τη δική μας πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι οι αγώνες του κυπριακού ελληνισμού, οι αγώνες του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού, των αγωνιστών της Εθνικής Φρουράς, του Θεόφιλου Γεωργιάδη, είναι αγώνες που δεν μπορεί να προδοθούν με υπαναχώρηση λύσεων «τύπου Ανάν». Εραστές πλέον των «σχεδίων Ανάν» έχουν μείνει λίγοι στην Ελλάδα. Και λυπάμαι που το λέω, αλλά κάποιοι από αυτούς που αρθρογραφούν κατά του Υπουργού Εξωτερικών, κατά της ελληνικής Κυβέρνησης, ήταν εκείνοι που σε αυτήν την περίπτωση αναπαρήγαγαν μηνύματα που τους έρχονταν από κινητά τηλέφωνα του ψευδοτουρκοκυπριακού κράτους.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου, οι συνεργασίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι συμμαχίες με χώρες της περιοχής μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία και του μεγάλου ενεργειακού κέντρου και του κόμβου μεταφοράς ενέργειας. Αναφέρομαι στον αγωγό που θα ξεκινάει από την Κύπρο, θα επεκτείνεται νότια της Κύπρου και θα φτάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα, που θα μπορεί να δώσει μια καινούρια δυνατότητα εφοδιασμού ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

 

ήρθε η ώρα, όμως, να ανοίξουν και όλοι εκείνοι οι φάκελοι της Κύπρου που είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του Πρωθυπουργού να δοθούν δια του Προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής της Κύπρου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια, το οποίο δεν είχαμε μέχρι τώρα ικανοποιήσει.

 

Έχει, όμως, και ιδιαίτερη σημασία η δουλειά που γίνεται μετά από εντολή του Πρωθυπουργού και στα Υπουργεία Άμυνας, όπου δίδονται πλέον και όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974. Διότι - και λυπάμαι που το λέω - ακούστηκαν φωνές μέσα στη Βουλή από κάποιους οι οποίοι προσπαθούν να εμφανίζονται ως πατριώτες και ήταν εκείνοι οι οποίοι στήριξαν το πραξικόπημα στην Κύπρο.

 

Από τη δική μας πλευρά, λοιπόν, θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος, αλλά και την περίοδο εισβολής και κατοχής, θα δούμε ποιοι αρχηγοί δεν εκτέλεσαν τους εθνικούς σχεδιασμούς και από ποιους πήραν εντολές. Όμως, παράλληλα με αυτό τον φάκελο, θα πρέπει να ανοίξει και ο φάκελος της Χούντας, για να δούμε ποιοι συνεργάστηκαν με τη Χούντα, ποιοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι εμφανιζόμενοι αργότερα ως αντιστασιακοί, ήταν συνομιλητές της χούντας. 

 

Δεσμευόμαστε - κατόπιν των εντολών που έχουμε από τον Πρωθυπουργό - ότι και ο Φάκελος της Κύπρου και ο Φάκελος της Χούντας και όλα τα στοιχεία τα οποία υπήρχαν βαθιά κρυμμένα στα υπόγεια του Πενταγώνου, θα δοθούν στον ελληνικό λαό και θα καταγραφούν στην ελληνική ιστορία.

 

Κάποιοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. Και κάποιοι άλλοι, όμως, δεν μπορούν να πουλάνε πατριωτισμό, όταν είναι αυτοί που συνεχίζουν να στηρίζουν τη Χούντα που παρέδωσε την Κύπρο, τον Ιωαννίδη και όλους εκείνους που ως επίορκα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσαν τη δυνατότητα στον τουρκικό στρατό να εισβάλλει και να καταλάβει την Κύπρο.

 

Δευτερολογία:

 

«Θα είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε. 

 

Παίρνω τον λόγο για κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Θέλω να θυμίσω για το θέμα της Κύπρου πως εκείνες τις εποχές Υπουργός Εξωτερικών ήταν η κ. Μπακογιάννη, η οποία στήριζε αναφανδόν το Σχέδιο Ανάν, σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αντιστάθηκε στο Σχέδιο Ανάν. Μάλιστα αρκετοί εξ ημών μιλήσαμε και στην Κύπρο και εδώ. 

 

Όσον αφορά το θέμα για την επίσημη θέση σχετικά με το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θέλω να πω τα εξής: Ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εγώ, λοιπόν, θα σας παραπέμψω στο δάκρυ του Καραμανλή στο Αεροδρόμιο, όταν ανακοίνωσε ότι είναι μία και μοναδική η Μακεδονία. 

 

Βλέπω ότι γελάει ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Τσιάρας. Θα θυμίσω, λοιπόν, ότι η μόνη απόφαση που υπάρχει σε επίπεδο εθνικής θέσεως είναι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ομόφωνα εκτός του ΚΚΕ - για να μην αντιδράσει η κ. Παπαρήγα και πάλι - πήρε την απόφαση για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία». Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τη θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπορείτε να ζητήσετε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από τον κ. Παυλόπουλο.

 

Σας λέω, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη. Εσείς αλλάξατετη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά δε τη νέα θέση της Νέας Δημοκρατίας, θα ήταν καλό πριν φτάσετε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να ρωτήσετε τους βουλευτές της Μακεδονίας, να σας απαντήσουν ποια είναι η θέση τους. Κοντά σας είναι αρκετοί».

 

Τριτολογία:

 

«Κυρία Πρόεδρε, 

 

πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει κάτι τέτοιο, γιατί ουδέποτε ήρθε για ψηφοφορία. Δεν έχω ψηφίσει, κύριε Μητσοτάκη, ποτέ αλλαγή της θέσεως αυτής, που είπατε, το 2008. Από το 2008, λοιπόν, διαβάσατε μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν είναι νόμος. 

 

Δεύτερον, κύριε Μητσοτάκη, πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς. Διότι όταν έριξε την κυβέρνηση σας ο Αντώνης Σαμαράς, σειόταν τότε το στάδιο και φώναζαν «Αλήτη, προδότη Σαμαρά». Εσείς έχετε συνοχή στο κόμμα σας; Εμείς θα τα βρούμε. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα διαπραγματευτεί και η Κυβέρνηση αυτή θα βγει πάλι νικητής, όπως βγήκε στο Κυπριακό. 

 

Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε τύπου Ανάν, που η αδερφή σας έλεγε άλλα και ο Καραμανλής άλλα, ούτε στο βέτο για το ΝΑΤΟ, που ο Καραμανλής έλεγε άλλα και η αδερφή σας ήθελε να παραδώσει τη μισή Ελλάδα. 

 

Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά».

 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform