Δελτίο τύπου 05/06/2017
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ «ΤΩΡΑ» ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ

 

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για οριστική λύση με ρύθμιση του χρέους. Δεν μπορεί η χώρα μας να γίνει η ρεκλάμα του κ. Σόιμπλε για τις γερμανικές εκλογές»

 

 

Για τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς στο προσεχές Eurogroup:

 

Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο που έχουμε θέσει για οριστική λύση για έξοδο από την κρίση και τη λιτότητα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους. 

 

Υπάρχουν πολλά μηνύματα από διάφορες πλευρές, μεταξύ αυτών και μηνύματα που αναγνωρίζουν και τις ευθύνες που έχει ο κ. Σόιμπλε και ανάμεσά τους ο μισός γερμανικός τύπος και αξιόπιστα ΜΜΕ. Το χρονοδιάγραμμα τέθηκε από το προηγούμενο Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς κι εκείνοι που δεν θέλουν να διαιωνίζεται η κρίση σε μια χώρα της Ευρ. Ένωσης εργάζονται για μια οριστική λύση. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό το στόχο. Θεωρούμε ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους δεν μπορούμε να έχουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Έχουμε θέσει τον πήχη σε αυτό το επίπεδο. Πριν από το Eurogroup καλό είναι να πέσουν οι τόνοι. Μπορούμε να διατηρούμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα.

 

Για την πρόταση Σόιμπλε και τη στάση του ΔΝΤ:

 

Υπάρχουν σενάρια επί σεναρίων. Στο προηγούμενο Eurogroup η «λύση» που προτάθηκε κρίθηκε μη ικανοποιητική από την πλευρά μας γι’ αυτό και αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν και τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους αλλά και οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η στάση του ΔΝΤ. Θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. 

 

Εμείς θα δεχθούμε μια λύση που θα προσφέρει ένα καθαρό διάδρομο και θα εξυπηρετεί τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική πλευρά. Ο κ. Σόιμπλε παίζει το πολιτικό του παιχνίδι εντός Γερμανίας ενόψει εκλογών και θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το ζήτημα για την προεκλογική του καμπάνια.  Δεν μπορεί η χώρα μας να γίνει η ρεκλάμα του κ. Σόιμπλε για τις γερμανικές εκλογές. Είμαστε αποφασισμένοι για τη λύση στο ζήτημα του χρέους, το οποίο θεωρούμε κομβικό. 

 

Η πλειοψηφία των δανειστών και των διεθνών ΜΜΕέχει αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Οφείλει και η άλλη πλευρά, του κ. Σόιμπλε και των ακραίων κύκλων των δανειστών, να τηρήσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν. Δεν μπορεί εμείς να τηρούμε τη συμφωνία και η άλλη πλευρά να θέτει νέες αξιώσεις. 

 

Η Ν.Δ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρεώνουν την καθυστέρηση στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των ξένων ΜΜΕ που καταλογίζουν την ευθύνη στον κ. Σόιμπλε. 

 

Για το σενάριο περί σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών:

 

Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για τέτοιου είδους κινήσεις. Αν κριθεί από την κυβέρνηση στο μέλλον ότι είναι απαραίτητο, ενδεχομένως να γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο σενάριο. 

 

Για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και την ενέργεια του Ντ. Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού: 

 

Αναμφίβολα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι εξόχως σοβαρό, ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως. Δεν είναι γνωστό ακόμη αν αυτές οι κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου οδηγήσουν σε μια οριστική απόφαση, αυτό μένει να φανεί. Σίγουρα πάντως πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές πρωτοβουλίες διεθνώς οι οποίες θα σκύψουν πάνω σε αυτό το ζήτημα που απασχολεί τον πλανήτη μας. 

 

Για τις Πανελλαδικές εξετάσεις:

 

Να ευχηθούμε στα παιδιά που ξεκινούν αύριο τις πανελλήνιες εξετάσεις, υπομονή, κουράγιο, ψυχραιμία στα παιδιά καθώς και στους γονείς τους που μοιράζονται τα άγχη και τις αγωνίες τους.

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform