Δελτίο τύπου 29/05/2017
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «KONTRA NEWS» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

 

Βάλατε την υπογραφή σας για μέτρα που σας κατηγορούν ότι είναι 4ο μνημόνιο. Τι λέτε γι’ αυτήν την εξέλιξη;

 

Οι αναφορές σε δήθεν τέταρτο μνημόνιο εντάσσονται στη συνειδητή καταστροφολογία και την υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Εκείνο που πέτυχε η ελληνική πλευρά ήταν ότι ξεμπλόκαρε τη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση με μια συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει για το 2019-20 εκτός από μέτρα με αρνητικό πρόσημο και μέτρα με θετικό πρόσημο, δηλαδή μέτρα και αντίμετρα μηδενικού δημοσιονομικού ισοζυγίου, προκειμένου να προχωρήσουμε στη ρύθμιση του χρέους. Η ρύθμιση του χρέους είναι κομβικό ζήτημα για να ξεφύγουμε από την κρίση που έχει ξεκινήσει από το 2010. Είναι η πρώτη φορά που επιδιώκεται συνολική λύση για την έξοδο από επιτροπεία και τον φαύλο κύκλο ύφεσης.

 

Ποια λάθη έγιναν και βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν;

 

Δεν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Εδώ και καιρό βρισκόμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάτι που συνέβη και στο τελευταίο Eurogroup όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά που διέρρευσαν στη δημοσιότητα. 

 

Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η στάση του κ. Σόιμπλε εντάσσεται σε μια προσωπική στρατηγική. Το ΔΝΤ από την πλευρά του προβάλλει τις δικές του ανελαστικές θέσεις. Το προσωπικό παιχνίδι του κ. Σόιμπλε φαίνεται πως έχει ενοχλήσει και έχει διχάσει τόσο τον γερμανικό Τύπο αλλά και τη γερμανική κοινωνία. Μέχρι και ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχθηκε προχθές ανοιχτά πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι «απίστευτα σκληρό». Εμείς δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει η διαφημιστική αφίσα του κ. Σόιμπλε για το προεκλογικό του παιχνίδι στη Γερμανία.

 

Δεν βγήκε λευκός καπνός στο Eurogroup ούτε για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Τώρα υπομονή μέχρι τις 15 Ιουνίου. Τι μπορεί να αλλάξει;

 

Στο Eurogroup της 22ης Μαΐου κατατέθηκε μία πρόταση, που όμως δεν κάλυπτε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, μια από τις οποίες είναι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση εκτίμησε ότι είναι προτιμότερο να αναμένουμε μια καλύτερη πρόταση, μια καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Αναγνωρίζεται, πάντως, ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο τελευταίος που φέρει την ευθύνη είναι η ελληνική κυβέρνηση. Στόχος μας είναι στο επόμενο Eurogroup να υπάρξει καθαρή λύση και μια συνολική συμφωνία, ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε έξοδο στις αγορές η οποία θα είναι διαρκής και όχι ευκαιριακή. Από τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές χρήματος.

 

Μήπως ανεβάσατε ψηλά τον πήχη και τελικά περάσατε από κάτω;

 

Έχει δοθεί και δίνεται από αυτή την κυβέρνηση ένας τιτάνιος αγώνας και καλό είναι να μη προβαίνουμε σε μηδενιστικούς αφορισμούς, όπως δυστυχώς κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε ανεβάσαμε τον πήχη στα ύψη, ούτε περάσαμε από κάτω. Διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για την Πατρίδα μας. Δεν είχαν δεχθεί οι δανειστές στο παρελθόν ούτε την ποσοτική χαλάρωση, ούτε πιέστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτά κερδίζονται με σκληρή διαπραγμάτευση. Εάν δεν κάναμε διαπραγμάτευση, ούτε τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών θα είχαμε αποτρέψει, ούτε θετικά μέτρα 2% θα είχαμε φέρει, ούτε συνολική λύση θα επιδιώκαμε.

 

Ανησυχείτε για κοινωνικό αναβρασμό; Δεν φαίνεται να έρχονται οι καλύτερες ημέρες που υποσχόσασταν στους πολίτες με περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου. Γιατί δεσμεύεστε από εδώ και στο εξής;

 

Στόχος των ΑΝΕΛ και της κυβέρνησης είναι η οριστική ρύθμιση του χρέους, προκειμένου η οικονομία μας να πάρει μια γερή ανάσα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Έχει γίνει πολύ μεγάλος αγώνας γι αυτό σε διεθνές επίπεδο. Δεν πρόκειται απλώς για μια συζήτηση, αντίθετα, διατυπώθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. Τώρα επιδιώκουμε τη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η συνολική επίλυση του ζητήματος θα δημιουργήσει τους όρους για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επίκεντρο τους τομείς στρατηγικής προτεραιότητας που έχει η Πατρίδα μας και βεβαίως για μείωση της ανεργίας, που είναι η μεγάλη μάστιγα.

 

Από πού αντλείτε την αισιοδοξία σας για τα υψηλά πλεονάσματα;

 

Υπάρχει ένα γεγονός: ότι το πλεόνασμα για το 2016 έφθασε στο 4,2% και έτσι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα πιάσουμε το στόχο του 3,5% πλεόνασμα για το 2018. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί τα πλεονάσματα να είναι 3,5% για δέκα χρόνια, όπως θέλει ο κ. Σόιμπλε. Να σας επισημάνω δε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν εκείνη που δρομολογούσε πλεονάσματα ύψους 4,5% για μια 3τία, τα οποία αυτή η κυβέρνηση μείωσε αντίστοιχα σε 0,75% , 1,75% και 3,5% .

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει δημοσκοπικά. Μπορεί να υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός;

 

Είμαστε στο μέσο μιας διαδρομής, δύσκολης και κακοτράχαλης μεν, αλλά με σαφή προοπτική να βγάλουμε την Πατρίδα μας από την επιτροπεία, να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο προσδιορισμένος από το Σύνταγμα χρόνος διενέργειας εκλογών είναι στη λήξη της 4ετίας. Τότε που ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να μας αξιολογήσει όλους. Οι δημοσκοπήσεις απεικονίζουν τη στιγμή και πιθανώς «φουσκώνουν» πλασματικά το ποσοστό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε παίξει τα ρέστα του στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων και τώρα πλέον δεν έχει κανένα πειστικό αφήγημα. Επενδύει μόνο στον τυφλό αντιπολιτευτικό λόγο και σαν άλλη Κασσάνδρα κάνει καταστροφολογικές προβλέψεις.

 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform