Δελτίο τύπου 18/05/2017
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2018-2021

 

 

 

 

 

 

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

 

έμαθα ότι ο κ. Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με έψαχνε και ρωτούσε πού ήμουν. Τώρα έφυγε, βέβαια. Ήμουν στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίαζε σήμερα με την κ. Μογκερίνι για τη χάραξη της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και εν συνεχεία παρουσία του κ. Αβραμόπουλου, του Έλληνα Επιτρόπου, για θέματα τρομοκρατίας. 

 

Βέβαια, ο κ. Αβραμόπουλος αντικαταστάθηκε από Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από εκείνους που τότε ήταν απέναντι στην Κυβέρνηση Καραμανλή και ήταν υβριστές του Κώστα Καραμανλή. 

 

Φαίνεται ότι οι Τομεάρχες της Νέα Δημοκρατίας αντί να ασχολούνται με το τι γίνεται ακριβώς στην Ευρώπη και με τις αποφάσεις που λαμβάνονται, ασχολούνται με άλλα πράγματα. Ασχολούνται, παραδείγματος χάριν, με την προσπάθεια να δείξουν ότι αυτή εδώ η Κυβέρνηση είναι μια Κυβέρνηση ανάλγητη απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

 

Αν και στην ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως δεν ακούστηκε ούτε μία λέξη. Τσάμπα οι τσαμπουκάδες χθες, οι «μπούκες» στη Βουλή. Τσάμπα.

 

Συνεχίζω, κύριε Πρόεδρε, γιατί την ώρα που πράγματι αλλάζει η Ευρώπη και ασχολούμαστε με σοβαρά θέματα Άμυνας, άλλοι ασχολούνται με πάρτι. Είχα και μία λιμενοφύλακα που χόρεψε ζεϊμπέκικο. Μήπως θα πρέπει να απολογηθούμε γιατί ήρθε το χορευτικό τμήμα του Λιμενικού Σώματος; Ασχοληθείτε με τα σοβαρά. Και κάποια στιγμή, θα πρέπει να δείτε και ποια είναι η πραγματικότητα και όχι η εικονική πραγματικότητα. 

 

Θέλω λοιπόν να πω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς. Και οφείλω να πω «συγχαρητήρια» στην ομάδα διαπραγμάτευσης, γιατί πράγματι ενώ υπήρχετεράστια πίεση για τη μείωση του προϋπολογισμού εις βάρος του προσωπικού των  Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ υπήρχαν υποσχέσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, το αποτέλεσμα το οποίο επετεύχθη χάρη στην στενή συνεργασία που είχαμε με την ΠΟΕΣ, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τα στελέχη της ΓΔΟΣΥ - και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Διευθυντή της ΓΔΟΣΥ Στρατηγό Πρασσάκη και όλα τα στελέχη της ΓΔΟΣΥ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας - το μισθολόγιο, το οποίο κατατίθεται είναι ένα μισθολόγιο που όπως θα εξηγήσω και παρακάτω που χωρίς να επιβαρύνει το Υπουργείο Οικονομικών και τον προϋπολογισμό της χώρας, κάνοντας μία συνεπή πολιτική με βάση τους υφισταμένους προϋπολογισμούς καταφέρνει όχι να μειώσει έστω και κατά ένα ευρώ το μισθό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά αντίθετα 19,5 εκατομμύρια να δοθούν ως ένα μέρος από την οφειλόμενη προς τα στελέχη αποκατάσταση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

 

Το τρίτο θέμα είναι ότι πράγματι ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες είδα ένα συγχαρητήριο «tweet» με το οποίο η Νέα Δημοκρατία επισήμως πρότεινε στον ελληνικό λαό να ακούσει την ομιλία Βενιζέλου. Αυτό είναι ακριβώς το δείγμα τοy τι ακριβώς συμβαίνει. Σήμερα, Αξιωματική Αντιπολίτευση και ΠΑΣΟΚ είναι ένα και το αυτό. Πρώτη φορά βλέπω promotion από τη πλευράτης Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως μέσω των κοινωνικών δικτύων για να ακούσουν τον κ. Βενιζέλο. Όταν θα συνεννοηθείτε, μπορούμε να σας δώσουμε και μία φωτογραφία από ένα υποβρύχιο, από αυτά που ο κ. Σάφα πήρε τα 500 εκατομμύρια και εξαφανίστηκε και ένα κιλίμι με τη φωτογραφία του Σάφα να το κάνετε και νέο θυρεό στο κόμμα σας. Και αυτά τα λέω γιατί ακριβώς από αυτά τα χρήματα θα έπρεπε σήμερα να συζητούμε το πώς θα δοθούν αυξήσεις και θα υπάρξει ανάπτυξη. Από τα χρήματα που εκλάπησαν από τον ελληνικό λαό.

 

Τα 500 εκατομμύρια, που πήρε ο Σάφα, είναι το σύνολο των επιδομάτων επικινδυνότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το λέω αυτό, διότι είδα ένα άρθρο του κ. Παπαδόπουλου, του γαμπρού της κ. Μπακογιάννη, ο οποίος είναι πλέον μεγάλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Έφυγε από τον κ. Κουβέλη και πήγε στη Νέα Δημοκρατία τώρα ως γαμπρός και υπάλληλος του κ. Μαρινάκη. Θα σας πω ότι αυτά τα χρήματα, τα οποία εμείς δίνουμε σήμερα ως νυχτερινά για πρώτη φορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για ένα τρίμηνο είναι αυτά που εισέπραξε η κόρη της κ. Μπακογιάννη, όταν πήρε την καμπάνια του Ερυθρού Σταυρού με 350.000 ευρώ και 670.000 ευρώ συμβόλαια από τον Ερυθρό Σταυρό για να προμοτάρει τον έρανο. Αυτά είναι τα χρήματα, τα οποία μοιράζατε αφειδώς αριστερά και δεξιά σε κολλητούς σας και δικούς σας εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και βεβαίως, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

 

στο πλαίσιο των προβλέψεων της συμφωνίας που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015, που θυμίζω ότι είχε ψηφίσει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, επιχειρείται η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, μεταξύ των οποίων και αυτό που αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

 

Αναμφίβολα πρόκειται για μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του μοντέλου του μισθολογίου που διέπει τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Εκσυγχρονισμός, ο οποίος κατά καιρούς είχε κριθεί περισσότερο από αναγκαίος. Η αναγκαιότητα έγκειται κυρίως στο ότι το μισθολογικό μοντέλο πρέπει πρωτίστως να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις της δημόσιας διοίκησης και να συναρτάται με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες του προσωπικού, όπως επίσης και με τις ιδιαιτερότητες που συναντιούνται σε ορισμένα Υπουργεία.

 

Όπως είναι σε όλους γνωστό και κατανοητό, η σημερινή δημοσιονομική συγκυρία και υποχρέωση και ευθύνη μας να μην υποθηκευτεί το μέλλον των επόμενων γενεών δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός μισθολογίου που θα επιφέρει στην παρούσα φάση σημαντική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και αποκαθιστά και τη νομιμότητα. Ταυτόχρονα, όμως, η συνείδησή μας απέναντι στους ανθρώπους που καθημερινά και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες μοχθούν για την ασφάλεια και την ευημερία όλων μας επέβαλε τη διατήρηση των καταβαλλομένων αποδοχών στο ίδιο επίπεδο, ώστε να μην υπάρξει στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που θα δει να μειώνονται στον τραπεζικό του λογαριασμό οι αποδοχές που λαμβάνει.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα αναφερθώ στα κύρια χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου ειδικά όσον αφορά το στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και αναφέρομαι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διότι κάναμε μία προσπάθεια να συνδεθεί με τα σώματα ασφαλείας, αλλά, δυστυχώς, εκεί έχει πρυτανεύσει ο κομματικός συνδικαλισμός και περιφερόμενοι στα καφενεία ψάλλοντας τον «Μαγγανά», λέγοντας ψέματα νομίζουν ότι θα κάνουν αντιπολίτευση, αντί να έρθουν να δουν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους και να συνδυάσουν τα συμφέροντα των Σωμάτων Ασφαλείας με τα συμφέροντα τον Ενόπλων Δυνάμεων που θα μπορούσαν να είχαν αποδώσει. Και ευτυχώς ο Υπουργός, ο κ. Τόσκας, και οφείλω να το πω δημόσια, με προσωπική του επιμονή και παρά την κόντρα των συνδικαλιστών κατάφερε να εξασφαλίσει ακριβώς τους πόρους αυτούς, ώστε να μην αδικηθούν τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας σε σχέση με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Στη διαμόρφωση, λοιπόν, το μισθολόγιο αυτό είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Όχι μόνο δεν προβλέπονται μειώσεις, αλλά οι αυξήσεις που προβλέπονται,κατ’ επέκταση και η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία εκτιμάται σε 19 εκατομμύρια περίπου, δεν θα καταβληθούν άμεσα, αλλά σε βάθος τετραετίας διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη  δημοσιονομική σταθερότητα παράγοντα εξαιρετικά κρίσιμο για την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική στενωπό.

 

Στην ανάγκη αποσυμπίεσης της μισθολογικής κατανομής σε όλο το μισθολογικό φάσμα στο πλαίσιο των αρχών διαμόρφωσης του νέου μισθολογίου καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Διότι αφενός μεν αδικία συνιστά και η μη αναγνώριση και ανταμοιβή των αυξημένων ευθυνών και αρμοδιοτήτων, που έχουν ορισμένες κατηγορίες στελεχών και από την άλλη, ωστόσο, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποτιμάται η συνεισφορά των στελεχών των κατωτέρων βαθμίδων της διοίκησης. 

 

Στη διατήρηση του ύψους των καταβαλλομένων αποδοχών στο ίδιο επίπεδο με πριν, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί σε προσωπικές διαφορές συνόλου περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ για τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι κανένα στέλεχος δεν θα δει να καταβάλλονται μειωμένες αποδοχές στον τραπεζικό του λογαριασμό. 

 

Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι προαναφερόμενες προσωπικές διαφορές αφορούν κυρίως σε στελέχη των κατωτέρων βαθμίδων της διοίκησης ιδιαίτερη αξία θεωρώ ότι έχει η θέσπιση για πρώτη φορά για το στρατιωτικό προσωπικό του επιδόματος παραμεθορίου ύψους 100 ευρώ, περίπου, το οποίο –σημειώνω- θα λάβουν στην πλειοψηφία τους τα παραπάνω στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο και ανέρχονται σε περίπου δώδεκα χιλιάδες. Επομένως, με τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και τη χορήγηση του νέου επιδόματος παραμεθορίου τα εν λόγω στελέχη θα δουν μια μικρή, αλλά πραγματική αύξηση των αποδοχών τους. 

 

Πριν από λίγο, η ομάδα διαπραγμάτευσης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, δέχθηκε και για πρώτη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αυτό που δικαιούνται, δηλαδή και τα νυκτερινά. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι τελικά οι αποδοχές των στελεχών θα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

 

Όσο δε αφορά τα επιδόματα επικινδυνότητας, επισημαίνω ότι έχει λάβει χώρα εκτεταμένη επιτελική επεξεργασία αυτών, ώστε να υπάρξει αφενός ο εξορθολογισμός στην καταβολή αυτών με την επικαιροποίηση των δικαιούχων και των προϋποθέσεων που αυτοί θα πρέπει να πληρούν και αφετέρου να μην διακυβεύεται στο παραμικρό η διατήρηση της ικανότητας είτε πτητική, καταδυτική, πτωτική, που ορισμένες κατηγορίες στελεχών πρέπει να το έχουν, το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω ότι συνδέεται άρρηκτα με την αναγνώριση και ανταμοιβή της επικινδυνότητας που διέπει την άσκηση των καθηκόντων τους. 

 

Αλλά, ξέρετε κάτι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Δεν πρόκειται να συνεχίσει το φαινόμενο να επαναφέρουμε αποστράτους ρουσφετολογικά και χωρίς να πετάνε να τους δίνουμε πτητικό επίδομα, χωρίς να καταδύονται να τους δίνουμε καταδυτικό επίδομα, χωρίς να κάνουν πτώσεις με αλεξίπτωτα να τους δίνουμε πτωτικό επίδομα.

 

Διότι τα χρήματα τα οποία φαινόταν ότι πήγαιναν προς εκεί, δεν πήγαιναν προς τα κομάντο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που πράγματι κινδυνεύουν κάνοντας αυτό το δύσκολο έργο, αλλά πήγαιναν στην πλειοψηφία σε εκείνους τους οποίους επανέφεραν, έβαζαν στα γραφεία και τους έδιναν το επίδομα χρεώνοντας το υπόλοιπο στράτευμα. 

 

Θα ήταν όμως άδικο να σταθώ μόνο στο μισθολόγιο και να μην αναφέρω σειρά κινήσεων που γίνονται σε πολλαπλά επίπεδα και οι οποίες, παρά το γεγονός ότι άμεσα δεν θα έχουν αντίκτυπο στους μισθούς στελεχών, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, που μεσοπρόθεσμα θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στα στελέχη μας. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι με επιτυχία προχωρούν εκποιήσεις εύχρηστων μη επιχειρησιακά αναγκαίων υλικών, μέσω σύναψης διακρατικών συμφωνιών, εγκεκριμένων δε από τη Βουλή των Ελλήνων, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και οι οποίες αναμένουν τις ροές σημαντικών εσόδων. 

 

Τα έσοδα αυτά πηγαίνουν προς όφελος του προσωπικού. Από εκεί κατασκευάζονται κατοικίες προς όφελος των αξιωματικών και των υπαξιωματικών σε όλη την Ελλάδα. Θα σας πω μόνο ότι το 2014 είχε γίνει ένα σπίτι, πέρυσι παραδώσαμε 101 σπίτια, φέτος θα ξεπεράσουμε τα 420 σπίτια. Του χρόνου από τα χρήματα αυτά θα εξασφαλίσουμε στο μέγιστο τις ανάγκες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα στην παραμεθόριο και στη νησιωτική Ελλάδα, όπου αντιλαμβάνεστε ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι πάρα πολύ ακριβά τα ενοίκια και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ένας υπαξιωματικός με ένα μισθό της τάξεως των 800 ευρώ. 

 

Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού των στρατιωτικών νοσοκομείων, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραστικά η υγειονομική δαπάνη που καταβάλλουν τα στελέχη μας και οι οικογένειές τους, με διαυγείς και ανοιχτές διαδικασίες, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. 

 

Προχωρήσαμε και προχωράμε σε συμφωνίες με μεγάλους ιδιωτικούς φορείς, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, στη βάση της προσφοράς των μέγιστων δυνατοτήτων και ωφελημάτων για το προσωπικό του Υπουργείου. Αλλά και για τους αποστράτους. Χαίρομαι δε, ιδιαιτέρως, που τελευταία διαπιστώνω ότι αυτές οι συμφωνίες ενεργοποιούν τις δυνάμεις της αγοράς και του ανταγωνισμού, οδηγώντας σε πολλαπλά οφέλη για το προσωπικό μας. Αυτά είναι μόνο λίγα από αυτά που έχουμε πετύχει και δεσμευόμαστε ότι με τη βοήθεια του Θεού θα προχωρήσουμε ακόμα παραπάνω. 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

 

άκουσα προηγουμένως την κ. Γεννηματά, η οποία περιέγραψε περίπου μια Ελλάδα κατεστραμμένη και μια οικονομία που δεν έχει καμία ελπίδα. Το ίδιο έκαναν και τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και της υπόλοιπηςαντιπολιτεύσεως σε αυτή τη διήμερη συζήτηση. Αν άκουγε κανείς τις ομιλίες, θα νόμιζε ότι αυτή η συζήτηση δεν αφορά το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας καινούριας εποχής, δεν αφορά το τέλος της εποχής των μνημονίων και της παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας, που για πρώτη φορά έχουμε δόση για μέτρα τα οποία θα ληφθούν μετά από δύο χρόνια, σε αντίθεση με το παρελθόν που είχαμε μέτρα για δόση εκβιαστικά. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε αντίμετρα. 

 

Αλλά αν θέλουν να δουν την πραγματική εικόνα της αγοράς και αν δεν πιστεύουν όλους αυτούς που έρχονται και επισκέπτονται τη χώρα μας ως υποψήφιοι επενδυτές, ας ανοίξουν το τηλέφωνό τους και ας μπουν στην ιστοσελίδα του Bloomberg να δουν πού έφτασε σήμερα και πριν από λίγο το επιτόκιο των δεκαετών ελληνικών ομολόγων. Το επιτόκιο λοιπόν των δεκαετών ομολόγων - και μάλιστα ζήτησα και από τον Υπουργό Οικονομικών να μου το επιβεβαιώσει για να μην κάνω κανένα λάθος - αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι στο 5,673, που σημαίνει ότι είναι ακριβώς στο 2009. 

 

Δεν έχετε καταλάβει ότι όσο προσπαθείτε να πείτε ψέματα στον ελληνικό λαό έχετε να αντιμετωπίσετε μία πληροφορία που μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας. Πραγματικά, θα πρέπει να ηρεμήσετε. Το 2014 ήταν η χρονιά που διαλύσατε την Ελλάδα, πήγατε και φιλήσατε την «κατουρημένη ποδιά» του Βενιζέλου, αθωώσατε το ΠΑΣΟΚ για όλα όσα έκανε, παραδώσατε τη Νέα Δημοκρατία στην πολιτική της ταπείνωσης και έρχεστε τώρα, έχοντας διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI, έχοντας διαλύσει τα νοσοκομεία, έχοντας διαλύσει τα πανεπιστήμια, έχοντας διαλύσει τους ομολογιούχους, και αντί να βάλετε την ουρά κάτω από τα σκέλια τολμάτε να μιλάτε.

 

Θα σας δικάσει ο ελληνικός λαός, κ. Βούλτεψη. Και αν είστε τόσο εκνευρισμένη, ελάτε να σας δώσω τσάι που έχω από τις παλιές εποχές, από τους πρωτοκατεταγμένους».

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform