Δελτίο τύπου 07/05/2017
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟΥΣ Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Γ. ΠΙΚΟΥΛΑ

 

«Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε αυτό που εμείς θεωρούμε απαραίτητο, τη ρύθμιση του χρέους»

 

 

Για την επικείμενη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα:

 

Μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία στη Βουλή. Έρχεται ένα νομοσχέδιο για τα μέτρα και τα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, τα οποία θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την έξοδο από την κρίση, δηλαδή για μια συνολική λύση εξόδου από την επιτροπεία, που είναι ο στόχος των ΑΝΕΛ και αυτής της κυβέρνησης.

 

Για τη συμφωνία με τους δανειστές:

 

Η διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι εκείνες μετέθεταν τη λύση του ζητήματος για τις επόμενες κυβερνήσεις, ενώ αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει μια συνολική λύση, που περιλαμβάνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, κομβικό ζήτημα για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο ύφεσης που έχει ξεκινήσει από το 2010 και τον προσδιορισμό των πλεονασμάτων για μετά το 2018. Είναι η πρώτη φορά που επιδιώκεται συνολική λύση για την έξοδο από την κρίση. 

 

Ξεμπλοκάραμε τη διαπραγμάτευση με αυτή τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει μέτρα με θετικό πρόσημο εκτός από μέτρα με αρνητικό πρόσημο, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη ρύθμιση του χρέους. Είναι γνωστό ότι υπήρχε διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για το τι δημοσιονομικό μείγμα θα έπρεπε να ακολουθηθεί από τη χώρα μας. Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε σε αυτό που εμείς θεωρούμε απαραίτητο, τη ρύθμιση του χρέους, ώστε για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση. 

 

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε διάφορες καταστροφολογικές ρητορικές ήδη πριν από τη διατύπωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, όταν από την αντιπολίτευση έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνηθούν, αλλά έγινε. Τώρα επιδιώκουμε τη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αν θέλουμε να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση, για επενδύσεις και για ιδιόκτητη οικονομική πολιτική, το ζήτημα του χρέους πρέπει να λυθεί. 

 

Για τις ιδεολογικές διαφορές των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ:

 

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που περνά η πατρίδα μας θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις ιδεολογικές διαφορές και οι Έλληνες να ενωθούν. Με αυτή την κυβέρνηση τα δύο κόμματα τα οποία προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αυτό ακριβώς πραγματώνουν. Οι στόχοι που οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει ιεραρχικά είναι η πρώτον η διαχείριση της οικονομικής κατάστασης για την έξοδο από την κρίση και δεύτερον η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Για αυτούς τους δύο βασικούς στόχους υπάρχει σύγκλιση των δύο κομμάτων. Για τους ΑΝΕΛ που εντάχθηκαν σε αυτή την κυβέρνηση, ένας τρίτος στόχος είναι να διαφυλάξουμε και να προστατέψουμε αυτό που συμπυκνώνεται στη φράση εθνική ταυτότητα. Όλα τα άλλα έπονται. 

 

Επειδή η συνεργασία βασίζεται σε αυτούς τους στόχους και είναι έντιμη, αποδεικνύεται ουσιαστικά ότι οι ιδεολογικές διαφορές μπορούν να μπουν για λίγο στην άκρη για την επίτευξη αυτών των εθνικών στόχων. Αυτοί που ταυτίστηκαν πλήρως όταν συγκυβέρνησαν ήταν η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, όπου υπήρξε προγραμματική σύγκλιση κουκουλώματος. Αυτό δεν συμβαίνει σε αυτή την κυβέρνηση.

 

Για τα σενάρια σχετικά με τον χρόνο των επόμενων εκλογών:

 

Ακούγονται διάφορα σενάρια για το χρόνο των εκλογών. Ο πρώτος που μίλησε για εκλογές είναι ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. Βεβαίως το αφήγημα αυτό δεν του βγαίνει. Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ορίζοντα 4ετίας. Από εκεί και πέρα, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω στο πότε θα γίνουν ούτε να απαντήσω σε εκλογικά σενάρια. Εμείς προχωρούμε στο πρόγραμμά μας και σε αυτό που αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας. 

 

 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform