Δελτίο τύπου 15/02/2017
 

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟΥΣ Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ Γ. ΠΙΚΟΥΛΑ

 

«Αναμένουμε ότι θα επικρατήσει η λογική από την πλευρά των δανειστών… Είναι κομβικό να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης»

 

 

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης:

 

Εκτιμούμε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων της χώρας μας και θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σύντομα στο κλείσιμο της αξιολόγησης και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ακούσαμε τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί. Η αισιοδοξία οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομία μας έχει υπεραποδώσει ως προς το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και βαίνει καλώς. 

 

Υπάρχουν οι παραλογισμοί του ΔΝΤ και των ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων, αλλά πλέον ακούγονται ισχυρές φωνές και στο εσωτερικό της Γερμανίας προς την αντίθετη κατεύθυνση και εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε έγκαιρα την αξιολόγηση. 

 

Για τις διαρροές περί σκληρών μέτρων:

 

Εμείς αναμένουμε ότι θα επικρατήσει η λογική από την πλευρά των δανειστών. Ο κ. Σόιμπλε παίζει το δικό του παιχνίδι εντός της Γερμανίας, αλλά βλέπουμε τελευταία να αποτυπώνεται δημοσκοπικά η άνοδος των σοσιαλδημοκρατών που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της στάσης του Σόιμπλε, όπως ο κ. Σουλτς. Υπάρχουν αντιστάσεις και από την Ε.Ε. διότι δεν μπορεί ένα κράτος μέλος να αντιμετωπίζεται άνισα, δηλαδή, μη ισότιμα με τα άλλα κράτη μέλη. 

 

Απαισιόδοξες προβλέψεις υπήρχαν και το καλοκαίρι του 2015 και γα την πρώτη αξιολόγηση και για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Πολλοί έλεγαν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν θα γίνουν δεκτά, αλλά έγιναν. Εμείς θεωρούμε ότι επειδή έχουμε σύμμαχο τους αριθμούς της οικονομίας που αποδεικνύουν πως υπάρχει μια καλή πορεία, θα φτάσουμε στο επιδιωκόμενο για εμάς αποτέλεσμα. 

 

Για την προοπτική αντισταθμιστικών:

 

Είναι κάτι που πρέπει να εξετάζεται. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Καμμένος δήλωσε ότι αν είναι να συζητήσουμε θέμα μείωσης αφορολόγητου, θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ. Δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε στο θέμα του αφορολόγητου, όλα αυτά είναι σε επίπεδο διαρροών και η όποια αναφορά γίνεται στο πλαίσιο του «κόφτη», στην περίπτωση που δεν πιάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα. 

 

Είναι κομβικό να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ώστε να παταχθεί η μάστιγα της ανεργίας. Δεν ξεχνούμε βεβαίως το θέμα της ρύθμισης του χρέους και θέλουμε να δούμε τη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. 

 

Για τη στάση των ΑΝΕΛ:

 

Οι ΑΝΕΛ θα δούμε συνολικά τη συμφωνία για την αξιολόγηση και αναλόγως θα πορευτούμε στη συνέχεια.

 

Ο κ. Κατσίκης στις δηλώσεις του εξήγησε ότι θα αξιολογηθεί η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στο σύνολό της και όχι αποσπασματικά για κάθε μέτρο που ακούγεται από διαρροές. Πάντως οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε την επιταγή του Συντάγματος για ψήφο κατά συνείδηση. 

 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, θα εξεταστεί από την Κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Αν το σύνολο της συμφωνίας είναι προς όφελος του ελληνικού λαού πολύ περισσότερο απ’ ότι είναι το κόστος που μπορεί να προκαλέσει, θεωρώ ότι δεν θα χρειαστεί κομματική πειθαρχία, διότι όλοι θα αντιληφθούν ότι θα πρέπει να στηρίξουν αυτό το οποίο είναι προς όφελος της Ελλάδας.

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform