Δελτίο τύπου 01/02/2017
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ANTENNA TV ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 


 

 

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου. Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο δελτίο.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά. Θα ξεκινήσω ρωτώντας για την απόφασή σας να βρεθείτε σήμερα στα Ίμια για να τιμήσετε τους τρεις ήρωες της κρίσης πριν από 21 χρόνια. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτή η απόφαση επηρέασε, κατά τη γνώμη σας, την έντονη διάθεση παραβιάσεων που είδαμε στη συνέχεια από τουρκικής πλευράς.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν είναι απόφαση, είναι υποχρέωσή μου να είμαι εκεί, όπως είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού Εθνικής Άμυνας της πατρίδας μας να τιμήσει στον τόπο θυσίας τους, τρεις ήρωες, που έπεσαν για όλους μας. Δεν θα ρωτήσω κανέναν για αυτό. Εντός του ελληνικού εναερίου χώρου, πάνω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πάνω από το ελληνικό έδαφος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποχρεούται να βρίσκεται εκεί, όπως είναι υποχρεωμένες να βρίσκονται εκεί κάθε μέρα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και το Λιμενικό Σώμα και να κάνουν αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει κάθε πολίτης, αλλά και κάθε αξιωματικός, υπαξιωματικός και στρατιώτης, να διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να κάνουν ουσιαστικά βόλτα στο σπίτι τους.

 

Άρα, δεν πρόκειται περί αποφάσεως, πρόκειται περί μίας συνήθους επίσκεψης που θα συνεχίσει να γίνεται, είτε την ημέρα αυτή, που είναι ημέρα μνήμης για τρεις αξιωματικούς που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, είτε μια οποιαδήποτε άλλη ημέρα που θα βρισκόμαστε στα ελληνικά νησιά.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάποιοι είπαν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πήγε εκεί πολύ νωρίς το πρωί, αιφνιδιαστικά, χωρίς να το έχει αναγγείλει, ώστε να πιάσει στον ύπνο την τουρκική πλευρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφορετικά ίσως να μην ήταν εύκολο να βρεθείτε εκεί. Οι ίδιοι σχολίαζαν στο διαδίκτυο σήμερα, ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί να βρεθεί εκεί με ελικόπτερο και να ρίξει στεφάνι, αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να επισκεφθεί ένας Έλληνας πολίτης τα Ίμια».

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, αυτοί που τα λένε αυτά είναι εκείνοι οι οποίοι το 1996 έλεγαν μαζί με τον κ. Πάγκαλο, που τώρα ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, ότι τις σημαίες πρέπει να τις παίρνει ο αέρας. Τις σημαίες στις ελληνικές βραχονησίδες, θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως με διαβεβαίωσε ο Διοικητής του Καστελλόριζου και όλοι οι Διοικητές μας, θα τις υποστέλλουμε μόνο όταν φθαρούν για να τις αντικαταστήσουμε με άλλες σημαίες. Και όσο ζει έστω και ένας από εμάς, όπως είπε και ο Διοικητής του Καστελλόριζου, αυτές οι σημαίες θα είναι όρθιες, θα ανεμίζουν στο Αιγαίο και θα προβάλλουν την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας.

 

Αυτοί που τα λένε όλα αυτά είναι οι ίδιοι που είδα σήμερα να αρθρογραφούν σε ορισμένα πρωτοσέλιδα. Αν νομίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση ή άλλες κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα ή αυτές που θα έρθουν, θα έχουν τη μοίρα της κυβέρνησης Σημίτη, της κυβέρνησης Πάγκαλου, της κυβέρνησης που άφηνε τους Αρχηγούς των Επιτελείων και τον Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έξω από τη Βουλή και ο πρωθυπουργός δεν τους δεχόταν, με εντολές είτε να παραδώσουν τον Οτσαλάν είτε να αφήσουν να πάρει ο αέρας τις σημαίες, κάνουν λάθος. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι θέμα εθνικής στάσης και υποχρέωσης όλων μας.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα ένας βουλευτής της πλειοψηφίας του τουρκικού κοινοβουλίου, δηλαδή ένας κυβερνητικός βουλευτής, έκανε μία πολύ προκλητική δήλωση, απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο για τα Ίμια. Θέλω το σχόλιό σας. Να σας ρωτήσω, κατ’ αρχήν, αν εκτιμάτε ότι αυτή είναι μία μεμονωμένη κίνηση, ή αν αυτή η απειλή έρχεται από έναν βουλευτή «λαγό» του Ερντογάν, δηλαδή αν τον έβαλαν να κάνει αυτή τη δήλωση.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα. Άλλοι βουλευτές έλεγαν ότι θα έρθουν κολυμπώντας στο Αγαθονήσι - δεν τους είδαμε ποτέ - άλλοι έλεγαν ότι θα πρέπει να καταλάβουν ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ασχοληθεί με φωνές κάποιων βουλευτών στην τουρκική εθνοσυνέλευση ή αλλού. Η Τουρκία είναι μία χώρα που θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες. Είναι μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

 

Να σας πω κάτι. Επειδή λένε για το πρωί ή το βράδυ. Μέρα μεσημέρι πήγα με την υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας στο Φαρμακονήσι όπου επιθεώρησε το φυλάκιο και εν συνεχεία στο Αγαθονήσι, όπου ο δήμαρχος και οι κάτοικοι την υποδέχθηκαν και της μαγείρεψαν σπιτικά φαγητά, λέγοντάς της ότι ήταν η πρώτη υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πάτησε το πόδι της στο Αγαθονήσι από τότε που μπήκε η Ελλάδα στην ΕΟΚ. Και μάλιστα, της έδωσαν τα κλειδιά του σπιτιού τους, γιατί δεν είχαν χρυσά κλειδιά.

 

Οι Ευρωπαίοι και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι πλέον εκεί. Βλέπουν με την επιχείρηση SNMG2 ότι αυτός που προκαλεί, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που παρενοχλεί ακόμα και Νατοϊκά πλοία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Τουρκία. Αυτό, αν θέλετε, είναι αυτό που κερδίσαμε με την παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αίσθησή σας ποια είναι για τη συνέχεια; Θέλω να πω εδώ, ο Ερντογάν ανεβάζει διαρκώς τους τόνους και μάλιστα στη «φαρέτρα» των απειλών του είναι και το προσφυγικό. Πράγμα που δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία ιδίως ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου. Μήπως, δηλαδή, ξαφνικά «πλημμυρίσουν» τα ελληνικά νησιά λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου με χιλιάδες πρόσφυγες.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το θέμα της συμφωνία για τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα που αφορά διμερώς την Ελλάδα με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει υπογράψει τρεις συμβάσεις. Η μία σύμβαση είναι διμερής με την Ελλάδα, η δεύτερη σύμβαση είναι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί παίρνει και το «χαρτζιλίκι» της. Είναι τρία δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, ακριβώς για να δημιουργήσει τα camps που θα φιλοξενήσουν τους μετανάστες αλλά και τους πρόσφυγες. Είναι και η τρίτη συμφωνία με το ΝΑΤΟ που υπέγραψε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μετά την τριμερή συνάντηση που είχαμε με την υπουργό Άμυνα της Γερμανίας και επικρότησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ψήφισαν ομόφωνα.

 

Τι λέει αυτή η συμφωνία; Λέει ότι όποιος διασώζεται εντός ελληνικών ή τουρκικών χωρικών υδάτων - και αυτό κάνει εκεί η δύναμη του ΝΑΤΟ - πρέπει να επιστρέφει στην Τουρκία. Αυτές λοιπόν οι απειλές δεν πρέπει να απευθύνονται προς την Ελλάδα, αλλά αν τολμάει ο κ. Ερντογάν ας τις απευθύνει προς την κ. Μέρκελ που θα τον επισκεφθεί αύριο ή προς τον κ. Τραμπ με τον οποίο προσπαθεί να βρει επαφή. Εμάς, ως χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μας αφορά το ίδιο όπως αφορά και τα υπόλοιπα μέλη των συμμαχιών μας.

 

Εμείς κ. Χατζηνικολάου θέλουμε την ειρήνη, εμείς δεν επιδιώκουμε ούτε να κάνουμε «τσαμπουκά» στο Αιγαίο, ούτε φασαρίες. Δεν πρόκειται όμως να υπάρξει αεροσκάφος που να μην αναχαιτίζεται. Η τελευταία προσγείωση θα είναι δική μας. Πλοίο το οποίο θα παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα θα παρενοχλείται και θα ειδοποιείται να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή μας, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι τέτοιου είδους «καουμποϊλίκια» ανατολικού τύπου, δεν περνάνε στην Ελλάδα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το σημερινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ αφορούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω την αλήθεια, δεν τον έχω δει ακόμα. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο πριν από λίγο με τον πρωθυπουργό, θα συναντηθούμε σε λίγο. Είμαι και εγώ στη Βουλή, έρχεται και εκείνος. Δεν έχω ενημέρωση για να σας πω κάτι για το τηλέφωνο αυτό. Φαντάζομαι ότι δεν θα αφορούσε θέματα που αφορούν τη δική μου αρμοδιότητα, αλλά πιστεύω ότι θα αφορούν τη διαπραγμάτευση, που πιστεύω και εγώ ότι είναι καιρός να τελειώνει προς όφελος όλων.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έρθω και στη διαπραγμάτευση, θα ήθελα πριν να σας ρωτήσω για το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μήπως οι Τούρκοι έχουν πάρει αέρα, να το πω έτσι, θεωρώντας ότι επειδή η χώρα είναι σε οικονομική κρίση μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να μην έχει την ίδια δύναμη πυρός που είχε πριν από μερικά χρόνια;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης απελευθέρωσε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην πατρίδα μας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επηρεάζονται από τέτοιου είδους κρίσεις. Μπορεί τα στελέχη να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στα εισοδήματά τους, αλλά οι Έλληνες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και οπλίτες υπερασπίζονται την πατρίδα, υπερασπίζονται τα σπίτια τους.

 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το αξιόμαχο είναι πάρα πολύ υψηλό. Θα πρέπει από την άλλη πλευρά να ανησυχούν. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Στρατός, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση. Από την άλλη πλευρά, πάνω από το 60% των πιλότων της Πολεμική Αεροπορίας της Τουρκίας έχουν λιποτακτήσει γιατί έχουν κατηγορηθεί ότι συμμετέχουν σε πραξικοπήματα, μόνο χθες 40 αξιωματικοί στη Γερμανία, 320 στο ΝΑΤΟ. Πετούν 22χρονα παιδιά στον αέρα.

 

Οι δυνάμεις από τον Έβρο, της 1ης Στρατιάς, έχουν αποσυρθεί προς τη Συρία. Στο Πολεμικό Ναυτικό, η Ελλάδα έχει υπεροπλία στη θάλασσα με τα πλοία του Στόλου αλλά και με τα υποβρύχιά μας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το μεγαλύτερο οπλικό σύστημα που έχει η Ελλάδα είναι η ψυχή και το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών.

 

Όση δύναμη και αν προσπαθούν να επιδείξουν με νέους εξοπλισμούς, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτός εδώ ο τόπος πολέμησε με πολύ λιγότερα μέσα και πάντα κέρδιζε. Άρα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε οι Έλληνες πολίτες. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, με υψηλό ηθικό και πρέπει να μείνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση και για αυτό κάνω έκκληση ως Έλληνας πολίτης και όχι ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ή ως αρχηγός κόμματος.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, δεν απευθύνομαι, στο επόμενο ερώτημά μου, που είναι και το τελευταίο, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, απευθύνομαι στον Πρόεδρο του κόμματος που συγκυβερνά και θέλω να ρωτήσω κ. Πρόεδρε τι θα γίνει με την αξιολόγηση. Διότι σήμερα έχουμε μία είδηση η οποία δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, την είδηση που μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, ότι η Τρόικα αρνείται να επανέλθει στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης αν προηγουμένως δεν ψηφιστούν τα μέτρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, η διαπραγμάτευση έπρεπε να είχε λήξει περίπου εδώ και δύο μήνες. Δυστυχώς, κάποιοι στην Ευρώπη προσπαθούν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, όπως στη Γερμανία, να τραβήξουν μακριά την αξιολόγηση και το κλείσιμο αυτής της υπόθεσης που λέγεται μνημόνιο.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μόνο εκείνοι φταίνε, η ελληνική κυβέρνηση καθόλου;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, μόνο εκείνοι φταίνε.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας ρωτώ διότι διάβασα στο Bloomberg ότι με επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος λέει ότι έχουμε κάνει το 1/3 όσον είχαμε δεσμευθεί να κάνουμε και ότι άλλο 1/3 μπορούμε να το κάνουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο και το τελευταίο 1/3 αφού κλειδώσει η αξιολόγηση. Μήπως έχουμε καθυστερήσει λοιπόν και εμείς;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου θα σας πω ότι στο οικονομικό πεδίο ό,τι είχαμε συμφωνήσει έγινε. Μάλιστα αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα του 2016 και από το πλεόνασμα το οποίο υπάρχει. Όσον αφορά το θέμα των εργασιακών ή στα αιτήματα που κάνουν από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα σας πω ότι αυτά τα οποία ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δανειστές αυτή η κυβέρνηση τα έφερε εις πέρας 100%. Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι απαιτήσεις οι οποίες είχαν συνδέονται με ένα μεγάλο κούρεμα.

 

Εδώ λοιπόν έχουμε δύο γιατρούς με τον ίδιο ασθενή να δίνουν δύο διαφορετικές συνταγές. Δεν μπορούμε να πάρουμε και τα δύο φάρμακα, πώς να το κάνουμε; Πιστεύω ότι αυτό που καθυστέρησε και την αξιολόγηση και ελπίζω ότι τώρα θα βοηθήσει στη λύση του είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν τη διαδικασία της παράδοσης - παραλαβής της νέας προεδρίας και της νέας διοίκησης. Η Αμερική απέκτησε νέο πρόεδρο στις 20 του μήνα.

 

Ξέρετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επηρεάζουν ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χαίρομαι ιδιαίτερα και σας το λέω όχι μόνο επειδή το εκτιμώ, αλλά και επειδή μας το λένε. Χθες είχα τη δυνατότητα να δω τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ο οποίος έκανε και ένα tweet αρκετά ενδιαφέρον. Είχα τη δυνατότητα να δω τον κ. Μανάτος, έναν Ελληνοαμερικανό που παλεύει για τα ελληνικά συμφέροντα στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, αυτός και η οικογένειά του. Επίσης, είχα τη δυνατότητα να δω και τον κ. Λόντερ, ο οποίος είναι ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες του προέδρου Τραμπ και πρόεδρος του Διεθνούς Ισραηλινού Συμβουλίου, που έδωσε και μία πολύ ωραία συνέντευξη στην «Καθημερινή».

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιο είναι το συμπέρασμα;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το συμπέρασμα είναι ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, όπως και η επιβίωση και η ενίσχυση της Ελλάδας, αποτελούν «κλειδί» για τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για την επίλυση σοβαρών θεμάτων που είναι η τρομοκρατία, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μιλάτε για πολιτική λύση από ό,τι καταλαβαίνω. Οι Βρυξέλλες δεν τη δέχονται, λένε «δεν επιστρέφουμε αν δεν ψηφίσουν τα μέτρα».

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή τη στιγμή πολιτική σύγκρουση έχουμε κ. Χατζηνικολάου και η πολιτική σύγκρουση πού έγκειται; Από τη μία πλευρά μας λένε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «πάρτε ένα άλλο φάρμακο, μία άλλη συνταγή και θα σας κουρέψουμε το χρέος» και από την άλλη οι Ευρωπαίοι μας λένε «πάρτε άλλο φάρμακο και δεν θα σας κουρέψουμε το χρέος». Και τα δύο μαζί δεν γίνονται, μεταξύ τους τσακώνονται.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τι θα γίνει; Θα επαναλάβουμε το 2015;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν θα επαναλάβουμε το 2015, αλλά δεν είναι δυνατό ν μιλήσουμε πάλι για νέες περικοπές σε εξαθλιωμένους πολίτες. Δεν είναι δυνατό πλέον να μιλήσουμε για νέους φόρους. Τελείωσε, δεν αντέχει ο ελληνικός λαός. Και κακώς κάνει αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης που με στελέχη του και δηλώσεις λένε «Θα τα υπογράψουμε όλα». Όχι, δεν θα υπογράψουμε τίποτα. Εμείς, αυτά που συμφωνήσαμε ως χώρα - ως χώρα, όχι ως κυβέρνηση - τα κάναμε και είναι η δική τους ώρα να κάνουν αυτά που πρέπει.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και η εναλλακτική ποια είναι αν δεν συμφωνήσουμε;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η εναλλακτική είναι να συμφωνήσουν σε αυτά που συμφωνήσαμε και υπογράψαμε. Δεν είναι μία συμφωνία στα λόγια. Εμείς υπογράψαμε κάποια μέτρα, τα οποία τα ψήφισαν και ο κ. Μεϊμαράκης και η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να κλείσουμε, η πρόθεσή σας ποια είναι;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η πρόθεσή μας είναι να αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να έχουν την Ελλάδα με το πιστόλι στον κρόταφο, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Στο χέρι τους είναι λοιπόν να εφαρμόσουν τα συμφωνημένα. Η Ελλάδα είναι συνεπής, θα παραμείνει συνεπής, η ανάπτυξη έχει ξεκινήσει να έρχεται. Διαβάστε στον «Economist», στην τελευταία σελίδα, τις στατιστικές για την ανάπτυξη.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η κοινωνία δεν τη νιώθει ακόμα κ. Πρόεδρε.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως, δεν τη νιώθει και αυτό είναι το θέμα. Αλλά δεν μπορούμε να χτυπήσουμε παραπάνω την κοινωνία, δεν μπορούμε να πιέσουμε παραπάνω τους Έλληνες. Δεν αντέχουμε άλλο.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή επιτυχία. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform