Δελτίο τύπου 28/01/2017
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ TV «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ

 

 

 

 

 

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, βλέπω ότι κάνει γλέντια ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο χρόνια. Οι ΑΝΕΛ πού είναι;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αυτά τα δύο χρόνια είναι το αναγκαίο καλό. Πιστεύω ότι με την παρουσία μας στην κυβέρνηση, στους τομείς που αναλάβαμε την ευθύνη, όπως στην άμυνα, στον τουρισμό, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στο υπουργείο Μεταφορών, στο υφυπουργείο Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό δείξαμε αυτά τα δύο χρόνια ότι εκείνα τα οποία υποσχεθήκαμε προεκλογικά τα κάναμε πράξη. Όταν χρειάστηκε να παρέμβουμε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία ή σε εθνικά θέματα κάναμε την παρέμβασή μας και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, το 2019, θα μας κρίνει ανάλογα με την εντολή που μας έχει δώσει και το έργο το οποίο κάναμε. 

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Απειλεί με το προσφυγικό η Άγκυρα. Η «Καθημερινή» σημειώνει σήμερα «κλιμάκωση των αντιδράσεων, διαψεύδει το Μαξίμου τους ισχυρισμούς Ερντογάν για δεσμεύσεις Τσίπρα». Κύριε Υπουργέ, πού είμαστε; Πού πάμε; Τι ακριβώς συμβαίνει πλέον με την Τουρκία; 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να τα πάρουμε ένα - ένα. Ας αρχίσουμε με το προσφυγικό. Στο προσφυγικό η Τουρκία έχει τρεις ενεργές συμφωνίες. Η μία από αυτές είναι η συμφωνία με την Ελλάδα, δηλαδή η συμφωνία επαναπροώθησης εκείνων που δεν είναι πρόσφυγες αλλά είναι μετανάστες. Παράλληλα, όμως, υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία τρίτη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η οποία προβλέπει ξεκάθαρα στο άρθρο 4 ότι όποιος διασώζεται εντός ελληνικών ή τουρκικών χωρικών υδάτων επιστρέφει στην Τουρκία. Όταν λοιπόν η Τουρκία απειλεί - εντός ή εκτός εισαγωγικών - την Ελλάδα με κατάργηση της συμφωνίας, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία και έχει πάρει το «χαρτζιλίκι» της - τρία δισεκατομμύρια ευρώ είναι η συμφωνία για να διατηρήσει τα camps στην Τουρκία - και θα πρέπει να απευθυνθεί και στο ΝΑΤΟ, στο οποίο σε επίπεδο υπουργών Άμυνας έχει συμφωνήσει να εφαρμοστεί η συνθήκη για την παραμονή της δύναμης SNMG2 και να επιστρέφουν πίσω όσοι διασώζονται εντός ελληνικών ή τουρκικών χωρικών υδάτων.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα είναι «κούφιες» οι απειλές του Ερντογάν κ. Πρόεδρε; 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι απειλές του κ. Ερντογάν θα πρέπει να απευθυνθούν σε εκείνους με τους οποίους έχει συμφωνήσει πέραν της Ελλάδος, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι στις δημοκρατικές χώρες, στις οποίες θέλει να συμμετέχει, στις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες έχει κάνει αίτηση για να συμμετέχει, η Δικαιοσύνη δεν παίρνει κατευθυντήρια γραμμή από την εκάστοτε κυβέρνηση, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. 

 

Έχουμε λοιπόν μία ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία στηρίζεται στην ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορεί η Τουρκία, την ίδια στιγμή που αιτείται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μιλά για επαναφορά της θανατικής ποινής. Δεν μπορεί το 2017 να έχουμε βασανιστήρια και καταπάτηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να έχουμε διωγμούς - με την πρόφαση ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα - ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση.

 

Εγώ, κ. Αυτιά, θα σας πω την εμπειρία που έχω από Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι ευρισκόμενοι στις Βρυξέλλες και υπηρετώντας το ΝΑΤΟ βρέθηκαν κάποια στιγμή να μην έχουν ούτε μισθό, ούτε ασφαλιστική κάλυψη, να έχουν κατασχεθεί τα χρήματα των οικογενειών τους και να διώκονται οι οικογένειές τους στην Τουρκία. Είναι πάνω από 400 αξιωματικοί οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στις Βρυξέλλες. Έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα μέσα στο επίσημο δίκτυο του ΝΑΤΟ, όπου υπάρχουν αξιωματικοί που λένε ότι «εμείς χωρίς να έχουμε καμία εμπλοκή στο πραξικόπημα έχουμε κατηγορηθεί». Συγκεκριμένα Τούρκος πιλότος, μόνο και μόνο επειδή είχε έναν λογαριασμό σε μία τράπεζα που φέρεται να συνδέεται με τον Γκιουλέν, του κατέσχεσαν τα χρήματά του, διώκεται η οικογένειά του, ο ίδιος απολύθηκε «τηλεγραφικώς» και εκλήθη να επιστρέψει στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τον κόλαφο των βασανιστηρίων που βλέπουμε πλέον να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 

Εδώ έχουμε μία απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία δεν μπαίνει στον αν αυτοί οι αξιωματικοί είχαν λάβει ή όχι μέρος στο πραξικόπημα, αλλά στο αν εφόσον σταλούν πίσω στην Τουρκία θα έχουν την αντιμετώπιση που προβλέπεται από τη Χάρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Άρα, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση, η οποία τριτοκοσμικά ελέγχει τη Δικαιοσύνη και διατάσσει τους δικαστές να αποφασίσουν. Έχουμε να κάνουμε με μία δημοκρατική κυβέρνηση, σε μία δημοκρατική χώρα, όπου η Δικαιοσύνη αποφασίζει ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία. 

 

Για να τελειώνουμε και με αυτά που λένε ότι υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και δεν τα ακολούθησε. Αυτό το οποίο είπαν από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ότι καταδικάζουν το πραξικόπημα και την οποιαδήποτε κίνηση γίνεται απέναντι σε μία εκλεγμένη κυβέρνηση και αυτό είναι πολύ φυσικό. Βεβαίως το καταδικάζουμε, αλλά είναι διαφορετικό να καταδικάζεις ένα πραξικόπημα και την προσπάθεια βίαιης ανατροπής μιας εκλεγμένης κυβέρνησης και είναι άλλο το να ζητάς από μία κυβέρνηση, προκειμένου να εκδώσεις κάποιους κατηγορουμένους, να εφαρμόζει τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να έχουν μια δίκαιη δίκη, να μην αντιμετωπίσουν βασανιστήρια.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αν αύριο το πρωί ξυπνήσουμε και ο Ερντογάν έχει στείλει 50 βάρκες με μετανάστες, εκεί παρεμβαίνει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ελλάδα τι κάνει; Σας λέω ένα ενδεχόμενο, είναι απρόβλεπτος πλέον ο άνθρωπος αυτός.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη, ζητά με την παρουσία των πλοίων των συμμαχικών δυνάμεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο την επιστροφή - μέσω της Frontex, της ΕυρωπαϊκήςΑκτοφυλακής πλέον - αυτών των μεταναστών στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δίνει τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, προκειμένου να έχει camps για να παραμένουν εκεί οι μετανάστες, ζητά από την Τουρκία να εφαρμόσει αυτή τη συνθήκη και βεβαίως, το ίδιο κάνει και η Ελλάδα, βάσει της συνθήκης που έχει υπογράψει. Όμως, δεν είναι θέμα ελληνικό, είναι ζήτημα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

 

Τέτοιου είδους απειλές έχουμε δει και στο παρελθόν. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν απείλησε τη Γερμανία. Μεθαύριο, η κ. Μέρκελ θα βρίσκεται στην Τουρκία. Για να δούμε, τι θα της πει; Ή τι θα πει στον Πρόεδρο Τραμπ, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία της παρουσίας της δύναμης του Στόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή και την επιστροφή στην Τουρκία όσων διασώζονται εντός ελληνικών ή τουρκικών χωρικών υδάτων.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα, έχουμε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ασπίδα στην Ελλάδα έναντι των απειλών του Ερντογάν.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ξεκάθαρο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχουμε, λοιπόν, μια ασπίδα ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την επίβλεψη των Αμερικανών, γιατί οι Αμερικανοί προσέχουν «σαν τα μάτια τους» την περιοχή.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πούμε και κάτι άλλο κ. Αυτιά. Υπάρχει η νέα πρόταση της διοίκησης Τραμπ, που εγώ τη βλέπω πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και νομίζω ότι θα αποτελέσει και τη λύση, κυρίως στο προσφυγικό θέμα, όπου αυτό που είπε ο Πρόεδρος Τραμπ και προεκλογικά και μετεκλογικά είναι ότι η λύση του προσφυγικού είναι η δημιουργία ασφαλών ζωνών στο βόρειο μέρος της Συρίας, προκειμένου υπό την εποπτεία του ΟΗΕ να γυρίσουν πίσω οι πρόσφυγες. 

 

Οι πρόσφυγες από τη Συρία θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Δεν είναι μετανάστες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη. Είναι άνθρωποι οι οποίοι υπέστησαν τις διώξεις από τον ISIS, από τους τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους, βρέθηκαν στην Ευρώπη για να σωθούν από τους τρομοκράτες και θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

 

Αυτό νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα, στην Τουρκία,αλλά και στην Ευρώπη.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: «Τσαφ» με την Τουρκία φοβάστε; 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν φοβάμαι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί χθες πέταξαν από πάνω και τους έδιωξαν οι αεροπόροι μας. 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς και τον ελληνικό λαό, ότι δεν υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα, στον ελληνικό εναέριο χώρο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να μπει παράνομα τουρκικό αεροπλάνο ή πλοίο και να μην αναχαιτιστεί άμεσα. Η τελευταία προσγείωση είναι πάντα δική μας. Αυτό έκανε πάντα η Πολεμική μας Αεροπορία, αυτό κάνει και σήμερα, αυτό θα κάνει και αύριο. 

 

Η Τουρκία, πλέον, έχει εκτεθεί διεθνώς. Διότι, αυτή τη στιγμή, οι συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αιγαίο, έχουν πλέον γίνει μάρτυρες της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας, της παραβίασης του εθνικού εναερίου χώρου, των παραβάσεων και των υπερπτήσεων. Σας διαβεβαιώνω ότι χώρες που μέχρι χθες έπαιρναν συνήθως το μέρος της Τουρκίας, όπως η Ολλανδία, έχουν πλέον ιδία πείρα. Ήμουν προχθές στη Χάγη επισκεπτόμενος την ομόλογό μου η οποία είχε την «τύχη» να βρισκόμαστε μαζί στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, όπου είδε από το ελικόπτερο με το οποίο πετάγαμεαναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά αεροσκάφη. Είδε όμως, παράλληλα, να πλησιάζει η τουρκική ακτοφυλακή έξω από τις Οινούσσες, νύχτα, παραβιάζοντας κάθε κανόνα ναυσιπλοΐας, παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα και να απειλεί ολλανδικό πλοίο. Έχουμε, λοιπόν, report πλέον από τις συμμαχικές δυνάμεις για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, ακολουθώντας το σχεδιασμό που υπάρχει, αναχαιτίζουν όποιον εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα μέτρα και μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει μία νέα πρόταση. Θα περάσουν τα μέτρα τα οποία θέλουν; Θα υπάρξει συμβιβαστική πρόταση από πλευράς Ελλάδος; Και αν δεν υπάρξουν τα μέτρα θα πάτε στο λαό; Τι ακριβώς; 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χαίρομαι που λέτε «από πλευράς της Ελλάδος». Διότι βλέπω σήμερα και τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη ο οποίος λέει ότι είναι έτοιμος να πάρει όλα τα μέτρα τα οποία ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και εδώ, λοιπόν, πρέπει να δούμε πώς έχουν τα πράγματα. Από τη μία πλευρά, έχουμε την κυβέρνηση η οποία εφάρμοσε τα μέτρα τα οποία συμφώνησε τον Ιούλιο του 2015 και τα εφάρμοσε επιτυχώς. Εγώ θέλω να δούμε δύο νούμερα. Το πρώτο είναι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2016 που βλέπουμε να έχουμε ένα πλεόνασμα πέραν του προσδοκώμενου και δεύτερον, επειδή ακούγονται πάρα πολλά, αν ανοίξετε τον «Economist»και δείτε στις τελευταίες σελίδες που έχει όλες τις χώρες, η βιομηχανική ανάπτυξη της Ευρώπης είναι στο 0,6 και η Ελλάδα είναι στο 1,8. Θα δείτε ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά τα οποία προέβλεπαν οι θεσμοί. 

 

Εδώ, λοιπόν, έχουμε τη χώρα η οποία ακολούθησε το πρόγραμμα που συμφώνησε και έχουμε από την άλλη πλευρά, τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας ο οποίος δεν δέχεται, για πολιτικούς λόγους, λόγω των εκλογών στη Γερμανία, να εφαρμόσει αυτό που εκείνος συμφώνησε. Έχουμε δύο δανειστές, οι οποίοι ζητούν διαφορετικά πράγματα. Είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή και δύο γιατρούς οι οποίοι ακολουθούν διαφορετική αγωγή. Το μεν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να κουρευτεί το χρέος και από την άλλη πλευρά, έχουμε την Ευρώπη η οποία, ενώ ακολουθήσαμε το πρόγραμμα, δεν ακολουθεί τα συμφωνημένα. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει μεταξύ τους να συμφωνήσουν τι θα γίνει. 

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εμείς, τι απαντάμε κ. Υπουργέ; Διότι το πράγμα έχει φτάσει στο «αμήν».

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς απαντάμε ότι αυτά που συμφωνήσαμε, τα κάναμε πράξη. Τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας το αποδεικνύουν και είναι ο καθρέφτης του αποτελέσματος των μέτρων που πήραμε. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει παραπάνω μέτρα και δεν πρόκειται να πάρουμε. Είναι ξεκάθαρο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς μιλάτε με τον κ. Τσίπρα και το έχετε πει άλλωστε ότι έχετε μια άριστη συνεργασία, φαίνεται αυτό. 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και η συνεργασία αυτή κ. Αυτιά, σας διαβεβαιώνω ότι είναι μια συνεργασία έντιμη και καθαρή, μια συνεργασία η οποία βασίζεται σε συμφωνημένες πολιτικές, τις οποίες θα θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το 2015. Και επειδή άκουσα προηγουμένως και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας....

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό, για να μην αφήσουμε το προηγούμενο. Θα πάει η κυβέρνηση στη Βουλή με μέτρα; 

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα περαιτέρω μειώσεως συντάξεων και μισθών. Εδώ, αυτά τα οποία ζητούν, δηλαδή να νομοθετήσουμε για το 2018 και το 2019 είναι αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μπορεί να νομοθετήσει μία χώρα για μετά από δύο χρόνια; Αυτά τα οποία ακούγονται είναι παράλογα και εδώ πρέπει να πάρει θέση και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, όπως βλέπετε με τη σημερινή συνέντευξη Μητσοτάκη, αλλά και με τη συγχώνευσή της με τη Δράση, ουσιαστικά λέει αυτά τα οποία έλεγε η κ. Ξαφά, δηλαδή ότι οι 60χρονοι δεν δικαιούνται συντάξεως.

 

Η κ. Ξαφά έχει μιλήσει το Μάρτιο του 2016 στο ΣΚΑΪ - είναι στο internet οι δηλώσεις της - για την απώλεια δικαιώματος των 60χρονων να παίρνουν σύνταξη, ότι οι 60χρονοι δεν πρέπει να παίρνουν σύνταξη, διότι δεν έχουν προσφέρει στη χώρα. Με τη συγχώνευσή της με τη Δράση, η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά λέει ότι θα πρέπει να παρθούν περεταίρω μέτρα με κόψιμο συντάξεων, πράγμα που δεν δέχεται αυτή η κυβέρνηση. Μετά μίλησαν για τους μικρομεσαίους. Ο κ. Λυμπερόπουλος των ταξί δεν είναι μικρομεσαίος; Γιατί αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία; Γιατί αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία όλη η ΔΑΚΕ ταξιτζήδων; 

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πρόεδρε θέλω το εξής, επειδή είναι σαν να ακούω τον Τσίπρα τώρα, μαζί είστε, ένα πράγμα. Και να σας πω και κάτι άλλο; Αν δεν ήσασταν εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν κυβέρνηση και το ξέρετε πολύ καλά.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση, γιατί θεωρώ ότι έχουμε πολιτικές διαφορές, είμαστε διαφορετικοί. Εγώ δεν είμαι αριστερός, είμαι κεντροδεξιός, είμαι καραμανλικός και ποτέ δεν άλλαξα τις θέσεις τις οποίες πρεσβεύω. Από εκεί και πέρα κάναμε μία έντιμη συμφωνία, να κυβερνήσουμε μαζί βάσει του προγράμματος που συμφωνήσαμε το 2015. Εδώ η Ελλάδα τα εφάρμοσε. Είναι η ώρα της Ευρώπης και των δανειστών να εφαρμόσει αυτά που συμφώνησαν.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θέλω να μου πείτε το εξής: δεν θα κατεβάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέτρα στη Βουλή και θα πει στους δανειστές «εγώ κύριοι ότι μου ζητήσατε το έκανα και με το παραπάνω, δεν αντέχει ο κόσμος άλλα μέτρα». Αυτή δεν είναι η απάντηση σήμερα η δική σας;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ξεκάθαρο και ιδίως αυτά τα οποία αναφέρονται για κόψιμο συντάξεων, για μείωση του αφορολόγητου στα 3.500. Αυτά τα πράγματα είναι παλαβά. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να φορολογήσουμε έναν άνθρωπο ο οποίος παίρνει 150 ευρώ το μήνα, που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν είναι δυνατόν, όπως λένε οι νέοι συνέταιροι του κ. Μητσοτάκη, να πούμε στον 60χρονο που έχει εργαστεί και που παίρνει μία σύνταξη ότι θα του την κόψουμε. Δεν είναι δυνατόν να λέει ότι μία σύνταξη των 1.400 ευρώ είναι πάρα πολλά, σε έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει 35 ολόκληρα χρόνια; 

 

Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, η πολιτική που εφαρμόσαμε είχε αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα η Ευρώπη να αποφασίσει, ή θα ακολουθήσει αυτά που συμφώνησε ή αν θέλουν οι Γερμανοί να τινάξουν την ευρωζώνη στον αέρα ας τον το πάρουν απόφαση να τηντινάξουν. Ήδη έχουμε το Brexit. Έχουμε από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών τον πρέσβη που θα αναλάβει στις Βρυξέλλες να λέει ότι με αυτή την τακτική σε 18 μήνες δεν θα υπάρχει ευρώ. Αν αυτή είναι η τακτική των Γερμανών και αν θέλουν να φέρονται με τρόπο που θυμίζει ελληνικές ταινίες του 1950, με τον «νταβατζή» να ζητάει κάθε μέρα και παραπάνω, ας συνεχίσουν να το κάνουν για να τινάξουν την Ευρώπη στον αέρα. Εμείς είμαστε συνεπείς ως χώρα απέναντι στις υποχρεώσεις τις οποίες αναλάβαμε,θα παραμείνουμε συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλά να εξαθλιώσουμε συνταξιούχους, να εξαθλιώσουμε περεταίρω τους μισθωτούς, να τινάξουμε στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα και να φτάσουμε στο σημείο να φορολογούμε τους ανθρώπους που παίρνουν 150 ευρώ το μήνα, δεν πρόκειται να το κάνουμε.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή ενδέχεται να πάτε στο λαό και να του πείτε, είτε με  δημοψήφισμα είτε με εκλογές, «ή δέχεσαι τα μέτρα ή παίρνουμε το καπελάκι μας και φεύγουμε»; Τι ακριβώς; Τι σκέφτεστε σε πολιτικό επίπεδο;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχουμε να πάρουμε κανένα «καπελάκι μας να φύγουμε». Οι Έλληνες έχουν ψηφίσει μία κυβέρνηση η οποία προανήγγειλε ότι θα πάρει αυτά τα μέτρα το Σεπτέμβρη, τα ψήφισε και η αντιπολίτευση για τέσσερα χρόνια. Τη λαϊκή εντολή εμείς την εφαρμόσαμε και την εφαρμόζουμε, όπως εφαρμόσαμε και το πρόγραμμα το οποίο μας έδωσαν και συμφωνήσαμε με τους δανειστές. Είναι η σειρά τους να ακολουθήσουν τη συμφωνία την οποία έχουν υπογράψει.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αν ζορίσει ο κ. Σόιμπλε τι κάνουμε;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σόιμπλε πρέπει να καταλάβει ότι θα ζορίσουμε και εμείς.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μπορούμε δηλαδή να του πούμε «κοίταξε να δεις έφυγε η Αγγλία, θα φύγουμε και εμείς»;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει αυτά που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλει να φύγει η Γερμανία από την Ευρώπη ας το αποφασίσει να φύγει. Η Ευρώπη δεν ανήκει στη Γερμανία. Η Ευρώπη είναι μία ένωση λαών και χωρών όπως την οραματίστηκαν οι μεγάλοι ηγέτες της Ευρώπης. Δεν είναι μία κυριαρχούμενη από τη Γερμανία Ευρώπη και στο τέλος - τέλος θα σας πω, ότι και στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι διαφορετικές οι απόψεις της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. Ήταν παρόντες οι πάντες στη συμφωνία που έγινε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της πρέπει να είναι εντάξει και αυτοί απέναντι στις δικές τους υποχρεώσεις.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε για να μην σας ερμηνεύσω λάθος, δεν παίρνουμε μέτρα, δεν πάμε σε εκλογές, δεν κάνουμε δημοψήφισμα, αλλά λέμε στους δανειστές «εμείς τα κάναμε όλα, κανονίστε και εσείς τα κουμάντα σας». Αυτή είναι η απάντηση;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή είναι η απάντηση. Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει επτά χρόνια και μάλιστα με καταστροφικές πολιτικές που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας. Για κοιτάξτε τι έγινε με το PSI. Πώς πήγε από το 124% στο 180% του ΑΕΠ το χρέος; Τι έγινε με τη διάλυση των ταμείων; Ποιοι διέλυσαν τα ταμεία; Ο κ. Βενιζέλος τα διέλυσε τα ταμεία. Όταν πήγαν και κούρεψαν τα ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τις οικονομίες των Ελλήνων, διέλυσαν του μικροομολογιούχους, τίναξαν στον αέρα την ελληνική οικονομία. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση, προστάτευσε τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, προστάτευσε τα ειδικά μισθολόγια, προστάτευσε τους αδυνάτους, έκανε μια συμφωνία η οποία ήταν πράγματι δύσκολη για τον ελληνικό λαό, πέτυχε τη συμφωνία αυτή με τα αποτελέσματα του 2016, όλοι οι Οργανισμοί και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι που παίρνουν μέρος στην ομάδα των δανειστών, ο Ντάισελμπλουμ, ο ESM, ο EFSM, λένε ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά στην οικονομία της και ότι οι προοπτικές είναι καλές. Από εκεί και πέρα, πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που έχουν πει.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Θεός βοηθός θα πω εγώ. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα, θέλουν αίμα.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Θεός είναι βοηθός και θα πρέπει ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος. Αυτές οι διχαστικές φωνές που ακούγονται, η επαναφορά κάποιων πρώην υπαλλήλων του ΔΝΤ, όπως τα στελέχη της Δράσης, στην πολιτική ζωή του τόπου κάνουν κακό στην εθνική πολιτική. Εγώ θα ζητήσω από τον κ. Μητσοτάκη, με πολλή αγάπη, να προσέξει πάρα πολύ, διότι με αυτές τις πολιτικές του να βγαίνει και να συμφωνεί και να λέει ότι θα πάρει μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ προκειμένου να αποκομίσει ένα νεύμα από το εξωτερικό και να νομίζει ότι έτσι θα κυβερνήσει τη χώρα, κάνει λάθος. Έχει υποχρέωση και ο ίδιος να ακολουθήσει η Ελλάδα μια εθνική γραμμή, αυτή που ψήφισε ο κ. Μεϊμαράκης και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2015 και να ζητήσουμε όλοι μαζί από τους δανειστές, να εφαρμόσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί. Αυτή είναι εθνική πολιτική και θα το εκτιμήσει ο ελληνικός λαός.

 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform