Δελτίο τύπου 09/01/2017
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

 

 

 

 

 

«Είναι σημαντικό ότι για το εθνικό θέμα της Κύπρου υπάρχει μία εθνική θέση, διαμορφωμένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και αυτή είναι η δύναμη του Ελληνισμού. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μία φωνή. Αυτό ισχυροποιεί τις θέσεις μας.

 

Η ελληνική κυβέρνηση, με τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, παραμένει σταθερή στο ότι επιζητούμε μία λύση για το Κυπριακό, μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, η οποία θα περιλαμβάνει δύο προϋποθέσεις:

 

Η πρώτη προϋπόθεση είναι η αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με την παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής στο νησί. Πρέπει να φύγει και ο τελευταίος στρατιώτης.

 

Για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι δεδομένο - μία χώρα αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

 

Επιζητούμε τη λύση, με αυτές τις προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, από το 1974 μέχρι σήμερα, μετά την εισβολή και την κατοχή. Αν πράγματι θέλουν να υπάρξει λύση είναι στα χέρια της Τουρκίας να αποφασίσει ότι θα πρέπει να κάνει σεβαστά τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να αποχωρήσουν οι δυνάμεις κατοχής.

 

Το δεύτερο θέμα είναι ότι έχουμε μία πολιτική αλλαγή στις 20 του μηνός στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει, να περιλαμβάνει και τη βούληση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη νέα προεδρία Τραμπ που αναλαμβάνει την 20ή Ιανουαρίου.

 

Εμείς, θα κάνουμε τα πάντα για τη λύση, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε στα θέματα τα οποία αποτελούν εθνική θέση, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς».

 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform