Δελτίο τύπου 04/01/2017
ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ «ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» ΣΤΟΥΣ Γ. ΝΤΣΟΥΝΟ ΚΑΙ ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑ

 

«Η επιδίωξη αυτής της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι να μην υπάρξουν νέα μέτρα στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης»

 

 

Για τις αυξήσεις στις τιμές ορισμένων προϊόντων:

 

Όπως γνωρίζετε, θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να έχει τη δυνατότητα να ξεπληρώνει μέρος του χρέους που του αναλογεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε ένα ποσοστό πολύ συγκεκριμένο, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Έπρεπε λοιπόν να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Οι επιλογές που υπήρχαν ήταν ή περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις, πράγμα το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία ή αυτό που ζητούσαν οι δανειστές, δηλαδή πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος και του νερού, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, από το 13% στο 23-24%. Ή να καταμεριστεί ο φόρος σε περισσότερα προϊόντα και σε μικρότερα ποσοστά και με αυτό το σκεπτικό επελέγη αυτή η λύση. Αυτή είναι μια συζήτηση που την κάναμε πριν από τα Χριστούγεννα όταν ψηφίζονταν αυτά τα μέτρα και τώρα τίθενται σε εφαρμογή. Πρόκειται για μια μικρή αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και ίσως γι’ αυτό μας φαίνεται τραγικό. Νομίζω όμως, ότι αν είχαμε επιλέξει μια πολιτική μεγάλης αύξησης στο ρεύμα και το νερό θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα, ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες.

 

Παράλληλα υπάρχουν και άλλες πολιτικές που στόχο έχουν να απαλύνουν τα βάρη από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ένα κοινωνικό μέτρο που τίθεται σε ισχύ είναι το μέρισμα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα εφαρμόζεται σε όλους τους δήμους. Στόχος μας είναι να ισορροπήσουμε στο μέτρο του δυνατού την οικονομική κατάσταση και την ανέχεια που βιώνει για 6 χρόνια ο Έλληνας πολίτης. Δεν λέμε ότι επαναφέρουμε την κατάσταση σε εκείνη που υπήρχε πριν από τα μνημονιακά χρόνια.

 

Για την πορεία της β’ αξιολόγησης:

 

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα αντέξει και με τη β’ αξιολόγηση. Πιστεύω ότι οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν ακόμα μια φορά, όπως έγινε και με την α’ αξιολόγηση παρά την όποια καθυστέρηση. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τα ζητήματα τα οποία έχουμε κληθεί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές τα έχουμε κλείσει. Βλέπουμε ότι και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος υπάρχει αφετηρία, που είναι και το πιο σημαντικό θέμα, γιατί, για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις χρήματα από τα έσοδά σου και για αναπτυξιακές πολιτικές σίγουρα θα πρέπει να μη χρειάζεται να αποδίδεις το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα αυτά στο χρέος. Ήδη κοιτάμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη λύση του χρέους.

 

Η επιδίωξη αυτής της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι να μην υπάρξουν νέα μέτρα στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα.

 

Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη διότι παίζεται ένα πολιτικό μπρα ντε φερ ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ακραίους κύκλους της ομάδας Σόιμπλε και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμών μαζί και η Ελλάδα. Είναι μια πολιτική απόφαση αυτή που πρέπει να ληφθεί και κοιτάμε πως μπορεί η χώρα μας να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο κράτος μέλος της Ε.Ε. Για παράδειγμα στα εργασιακά, δεν μπορεί να έχει διαφορετική αντιμετώπιση η Πατρίδα μας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

 

Για τα σενάρια περί εκλογών:

 

Οι εκλογές όπως λένε όλες οι κυβερνητικές πηγές θα γίνουν το 2019. Δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε σε περιπέτειες τη χώρα. Δεν υπάρχει λόγος να αποσταθεροποιήσουμε μόνοι μας την ελληνική οικονομία. Ο στόχος μας είναι να την οδηγήσουμε σε γαλήνια λιμάνια.

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform