Ομιλίες στη Βουλή
Δελτίο τύπου 15/09/2016

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 

 

«Η Μικρασιατική καταστροφή θεωρείται από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, συμφορά του ελληνισμού διαχρονικά. Με την Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Ανατολής εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια και περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν υπό άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα. Το σχεδόν χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος έπρεπε τάχιστα να στεγάσει και να περιθάλψει αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό», τόνισε, με τρόπο αφηγηματικό, σε ειδική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής, o βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Γιώργος Λαζαρίδης.

 

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του:

 

«…η μικρασιατική καταστροφή ακόμη πονάει. Είναι ένα «τραύμα» που ακόμη είναι ανοιχτό. Και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η θλιβερή επέτειος της νίκης του Κεμάλ και του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Ιωνίας με τρόπο απάνθρωπο, βίαιο και αιματηρό, «ανοίγει» και πάλι τη πληγή.

 

Πολλοί, ακόμη κι εδώ στην Ελλάδα, έσπευσαν κατά καιρούς να... στρογγυλέψουν τα όσα έγιναν εκείνες τις ημέρες του 1922 από τις κεμαλικές ορδές. Φθάσαμε να διαβάσουμε για τον... συνωστισμό στη προκυμαία της Σμύρνης. Άλλοι πάλι υιοθέτησαν αφελώς απόψεις για παραχάραξη της ιστορίας, που προφανώς γίνεται συνειδητά.

 

Τα όσα έκαναν οι Τούρκοι, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις ναζιστικές θηριωδίες, τις οποίες ο ίδιος ο Χίτλερ για να τις «δικαιολογήσει», είχε θυμίσει τα όσα έκαναν οι Τούρκοι σε Αρμένιους, Έλληνες κ. λ. π

 

Η Ελληνική Βουλή έχει υποχρέωση να θυμίζει κάθε χρόνο τα γεγονότα που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή και να απαντήσει σ’ όλα τα ερωτήματα και τις αφέλειες που κυριαρχούν. Σας ευχαριστώ».

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform