Ομιλίες στη Βουλή
Δελτίο τύπου 22/04/2016

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

 

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής και τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Λαζαρίδης.

 

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε αναλυτικά στην λανθασμένη αγροτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις λανθασμένες πολιτικές, που όχι μόνο δεν ωφέλησαν αλλά αντίθετα έβλαψαν την λειτουργία και την βιωσιμότητά τους και απαξίωσαν κάθε έννοια του όρου «συνεταιρίζεσθαι».

 

«Για τους προαναφερθέντες λόγους, η προσπάθεια και η αποστολή της Κυβέρνησης, είναι, πράγματι, πολύ δύσκολη και πρέπει, «να ζωντανέψουμε» τον αγροτικό τομέα - τη γεωργία, γιατί σε αυτή, κυρίως, μπορούμε να ελπίζουμε για την αλλαγή της πορείας της οικονομίας μας και για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο Γιώργος Λαζαρίδης στηρίζοντας το νομοσχέδιο.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του:

 

«Άκουσα με πολύ προσοχή όλους τους συναδέλφους - και ήταν αρκετοί - οι οποίοι προηγήθηκαν. Αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι οι ομιλητές από τα δύο κόμματα, τα οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για αυτή την κατάσταση της χώρας, αλλά και της γεωργίας, ήταν οι πλέον επιθετικοί, χωρίς κανένα απολύτως ίχνος αυτοκριτικής. Εάν είναι δυνατόν, κύριοι συνάδελφοι! Αφού ξέρατε τόσο καλά να διαχειριστείτε τα θέματα της γεωργίας, γιατί την καταντήσατε εκεί που την καταντήσατε;

 

Το 1980. όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», η γεωργία ήταν στο 21% με 10,5 δισεκατομμύρια συμμετοχή στο ΑΕΠ.

 

Το ΠΑΣΟΚ το 1990 το έφτασε στο 11,5%, δηλαδή την κατέβασε στο μισό τη γεωργία. Και την ανέλαβε τότε η Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, μέχρι το 2014, που παρέδωσε ο Σαμαράς, υπήρχε εναλλαγή στην εξουσία ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ. Και στο τέλος κυβέρνησαν και οι δύο. Και παρέδωσαν το 2014 τη γεωργία στο 3,5% ή 5,5 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, το 1980 η γεωργία είχε 10,5 δισεκατομμύρια συμμετοχή στο ΑΕΠ και το 2014, τριάντα χρόνια μετά, το κατεβάσανε στα 5,5 δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η αποτελεσματικότητα αυτών των δύο κομμάτων. Αυτοί οι οποίοι κουνούν το δάκτυλο.

 

Και εγώ θα περίμενα, τουλάχιστον από τη Νέα Δημοκρατία, να είναι πιο υπεύθυνη και πραγματικά να συμβάλει με μία γόνιμη αντιπολίτευση, προκειμένου να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, να ξαναπάρει μπρος η γεωργία. Παραλάβατε το δημόσιο χρέος στο 120% και το παραδώσατε στο 185%. Η πολιτική σας ήταν εγκληματική.

 

Και ξαναγυρνάω στο 3,5% του 2014 της γεωργίας - συμμετοχής στο ΑΕΠ - η οποία είναι ακόμα λιγότερη. Γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το ΑΕΠ το 2014 δεν ήταν ένα ΑΕΠ κανονικό - είχαμε ξεφύγει από την κανονικότητα το 2010 - αλλά ένα ΑΕΠ συρρικνωμένο κατά 25%. Δηλαδή, σε σχέση με την τελευταία περίοδο που λειτουργούσε η χώρα σε συνθήκες κανονικότητας, αυτό το 3,5% κατεβαίνει κάτω από το 3%. Αυτή ήταν η προσφορά τους στη γεωργία, αυτή ήταν η προσφορά τους στην οικονομία.

 

Έκλεισαν την Αγροτική Τράπεζα. Αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να το δούμε, γιατί αυτή η Κυβέρνηση, πέρα από οτιδήποτε άλλο, έχει το ιερό χρέος, έχει το ιερό καθήκον να φωτίσει όλες τις σκοτεινές γωνίες εκείνων των περιόδων που έφεραν εδώ την πατρίδα μας. Γιατί έκλεισαν την Αγροτική Τράπεζα; Διότι φρόντισαν να την φορτώσουν με υπέρογκα χρέη.

 

Λέει εδώ: «Τα αγύριστα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας είναι συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων». Τώρα χρησιμοποιώ ακριβώς τις λέξεις - γι’ αυτό τα διαβάζω - του αρμόδιου Υπουργού για την καταπολέμηση της διαπλοκής, του Υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη. Μάλιστα, το χαρακτήριζε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

 

Κατ’ αρχήν, 5 δισεκατομμύρια ήταν τα δάνεια τα αγύριστα, τα δανεικά και αγύριστα. Στη συνέχεια αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος για πολιτική δανειοδότησης προς έντεκα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, χωρίς καμία απολύτως διασφάλιση, ύψους ενός δισεκατομμυρίου.

 

Και να σας πω τώρα και κάτι άλλο: Τα δύο κόμματα δανείστηκαν - δανεικά και αγύριστα και αυτά - από την Αγροτική Τράπεζα συνολικά 200 εκατομμύρια και κάτι. Η Αγροτική Τράπεζα παραδόθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Η αμέσως επόμενη τράπεζα από την οποία έκαναν υψηλό δανεισμό τα δύο κόμματα, είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Τυχαίο; Όχι τυχαίο.

 

Δεν θα σας κουράσω άλλο με αυτά. Όμως, είναι καθήκον μας να τα φωτίσουμε αυτά, γιατί η Αγροτική Τράπεζα ήταν η τράπεζα εκείνη η οποία ήταν μοχλός ανάπτυξης για τη γεωργία, ήταν το αποκούμπι, ήταν το στήριγμα και ο οδηγός του γεωργού.

 

Με το σχέδιο νόμου αυτό θωρακίζονται και αναβιώνουν σε υγιή πλέον βάση, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές διαδικασίες, η διαφάνεια και ο έλεγχος.

 

Στο άρθρο 1 ορίζεται ο συνεταιρισμός ως αυτόνομη ένωση προσώπων, που συγκροτείται εθελοντικά, είναι συνιδιοκτήτη και δημοκρατικά διοικούμενη επιχείρηση για προαγωγή κοινών στόχων.

 

Στο δεύτερο άρθρο έχουμε την ενσωμάτωση ρυθμίσεων για τους γυναικείους συνεταιρισμούς και την ένταξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

 

Στα άρθρα 4 και 5 αξίζει να αναφέρουμε ότι απλοποιείται η σύσταση των συνεταιρισμών με την καταχώρηση του καταστατικού στο βιβλίο μητρώου των αγροτικών συνεταιρισμών αντί της τήρησης της δικαστικής διαδικασίας.

 

Στο άρθρο 8 εισάγεται πολύ σημαντική ρύθμιση, η ευθύνη δηλαδή των μελών ακόμα και μετά την αποχώρησή τους σχετικά με υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν όταν ήταν μέλη, που σε συνδυασμό με την απαγόρευση συμμετοχής μέλους του αγροτικού συνεταιρισμού σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες θα τους καταστήσει βιώσιμους και λειτουργικούς.

 

Στο άρθρο 16 επιβάλλεται συνεταιριστική εκπαίδευση μέσω κρατικού ταμείου, που θα χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς. Ειδικότερα, επιβάλλει στους αγροτικούς συνεταιρισμούς να διατίθεται για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών του αγροτικού συνεταιρισμού από το υπόλοιπο των πλεονασμάτων του ποσοστό τουλάχιστον του 2%, το οποίο αποτελεί παράλληλα πόρο για το κρατικό ταμείο συνεταιριστικής εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση στην τεχνογνωσία και τις νέες μεθόδους θα ενισχύσει τη γνώση και θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς-μέλη να ενισχύσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων και του συνεταιρισμού τους.

 

Στο άρθρο 19 προβλέπεται η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών. Επί της ουσίας είναι η ψηφιακή βάση δεδομένων των συνεταιρισμών, βάσει της οποίας θα αξιολογούνται οι οργανώσεις, αλλά και θα προστατεύονται.

 

Ακολούθως, βλέπουμε άρθρα που εισάγουν ποινικές διατάξεις, οι οποίες έχουν στόχο να αποτρέψουν πρακτικές του παρελθόντος που έφεραν αρκετούς συνεταιρισμούς στην αφάνεια και στα πρόθυρα της διάλυσης. Να θυμηθούμε ότι από τους έξι χιλιάδες συνεταιρισμούς ουσιαστικά λειτουργούν γύρω στους τριάντα, όχι παραπάνω, με θετικά αποτελέσματα.

 

Κύριε Υπουργέ, χαιρετίζουμε τις αλλαγές που έχετε φέρει. Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του και κατ’ άρθρον.

 

Θα ήθελα, όμως, κ. Υπουργέ, να σας εφιστήσω την προσοχή για το θέμα του γάλακτος. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά, γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι γαλακτοπαραγωγοί και ειδικά επάνω σε εμάς, στη Μακεδονία, όπου έχουμε πολλούς αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγούς και πρέπει να φροντίσουμε να τους προστατεύσουμε, να τους θωρακίσουμε.

 

Σας ευχαριστώ».

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform