Ομιλίες στη Βουλή
Δελτίο τύπου 16/12/2015

 

OΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

 

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Λαζαρίδης.

 

Ο Γιώργος Λαζαρίδης στην τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στο τμήμα της Ολομέλειας και τους πολίτες, εξήρε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ή αλλιώς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν καταστεί τελευταία μείζον κοινωνικό αλλά και οικονομικό πρόβλημα και κάλεσε την αντιπολίτευση προ των ευθυνών της, καλώντας τη σε γόνιμο διάλογο και όχι απλά στείρα αντιπολίτευση.

 

Ακολουθεί απόσπασμα της τοποθέτησης:

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Για άλλη μια φορά η Αντιπολίτευση διάλεξε τη στείρα αντιπαράθεση και όχι τον εποικοδομητικό - κριτικό μεν, αλλά όχι εποικοδομητικό - διάλογο. Καμία πρόταση, καμία θέση, μόνο άγονος αντίλογος και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Γιατί εδώ φτάσαμε εξαιτίας της πολιτικής τους, εξαιτίας των εγκληματικών τους επιλογών, που σκότωσαν την κοινωνία και την οικονομία.

 

Ακούσαμε τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργό Ανάπτυξης, να μιλά για όλα, αλλά κουβέντα για την περίοδο της δικής του θητείας. Ήταν Υπουργός Ανάπτυξης. Ποιας ανάπτυξης; Της αποδόμησης της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

Δεν μας είπε κουβέντα για την περίοδο της δικής του θητείας, γιατί όχι μόνο δεν υπήρξε ανάπτυξη αλλά αντίθετα έκλειναν εργοστάσια, βιοτεχνίες, μαγαζιά. Επρόκειτο ουσιαστικά για την κυβέρνηση των σβησμένων καμινάδων και των κλειστών καταστημάτων. Τώρα, όλα αυτά τα μέτρα έρχονται για να θεραπεύσουν τις δικές τους αστοχίες, τις δικές τους καταστροφικές επιλογές.

 

Εσείς, κύριοι της αντιπολίτευσης, με την πολιτική σας προσπαθήσατε σε συνεργασία πάντα με τους δανειστές να μεταφέρετε το δημόσιο χρέος στις πλάτες των ιδιωτών μετατρέποντάς το σε ιδιωτικό. Αλλά η αστοχία των χειρισμών σας ήταν τέτοια που υπερχρεώσατε τους ιδιώτες - ενώ το ιδιωτικό χρέος ήταν το μικρότερο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και ταυτόχρονα διογκώσατε τη σχέση δημόσιου χρέους-ΑΕΠ που από το 120% το 2009, έφτασε στο 185% τον Δεκέμβριο του 2014. Δηλαδή, ενώ το πρόβλημα περιοριζόταν στο δημόσιο χρέος, καταφέρατε να δημιουργήσετε πρόβλημα και με το ιδιωτικό χρέος.

 

Άκουσα τον εισηγητή του Ποταμιού να προτείνει μείωση των απαιτήσεων των τραπεζών προς τους δανειολήπτες. Και ρωτώ: Γιατί δεν έγινε αυτή η πρόταση όταν εσείς ήσασταν στις τάξεις των συμβούλων του Υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα πρωτοκλασάτο στέλεχος; Γιατί δεν το προτείνατε τότε; Αντιθέτως στηρίξατε μέτρα για την υπερφορολόγηση των Ελλήνων.

 

Είδαμε πολλά παράδοξα αυτές τις μέρες. Είδαμε ακόμα και προβεβλημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να υπερασπίζεται την πολιτική Χρυσοχοΐδη, την πολιτική του άλλοτε μεγάλου κόμματος, την πολιτική που κάποτε αντιπολιτευόταν.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο που αφορά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ή αλλιώς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν καταστεί τελευταία μείζον κοινωνικό αλλά και οικονομικό πρόβλημα.

 

Πού οφείλεται το πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις; Στην οικονομική ύφεση των τελευταίων πέντε ετών. Από αυτή τη διόγκωση των κόκκινων δανείων καταγράφηκαν ζημιές στις τράπεζες με σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις ή προτάσεις τακτοποίησης των δανείων από τους οφειλέτες γιατί τα στελέχη τους δεν έχουν τη νομική κάλυψη για να προβούν σε κάτι τέτοιο. Κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία και επομένως συντηρείται αυτή η υφιστάμενη κατάσταση που πληγώνει επιχειρήσεις, οφειλέτες αλλά και τις τράπεζες.

 

Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση σήμερα φιλοδοξούμε να δώσουν λύση στα παραπάνω προβλήματα. Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας δευτερογενούς αγοράς των κόκκινων ή μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η δημιουργία αυτής της αγοράς θα δώσει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν άμεσα τη ρευστότητά τους εισπράττοντας τμήμα των απαιτήσεών τους - το οποίο είναι αμφίβολο εάν θα εισέπρατταν - αλλά και στους οφειλέτες ή δανειολήπτες θα δίνεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για την τακτοποίηση των χρεών τους είτε ακόμα και κούρεμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι όλα αυτά αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ και με πάνω από διακόσιους πενήντα εργαζόμενους.

 

Παράλληλα θεσπίζεται καθεστώς αυστηρής εποπτείας των εταιρειών, αυτών που θα κληθούν να διαχειριστούν τα δάνεια, καθώς υποχρεούνται να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα χειροτερέψει η θέση των οφειλετών από τη μεταβίβαση των χρεών τους.

 

Η άδεια λειτουργίας των αιτούμενων εταιρειών χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά από αυστηρούς ελέγχους για την αξιοπιστία τους αλλά και την αποφυγή ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τυχόν εγκληματικές δραστηριότητες. Εισάγεται, λοιπόν, αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από την τράπεζα της Ελλάδας.

 

Προβλέπεται επίσης ρητά η απαγόρευση της χειροτέρευσης της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή τόσο από ουσιαστική όσο και από δικονομική άποψη. Για τα μεγάλα οδικά έργα η βελτίωση των μεταφορικών κόμβων και συγκεκριμένα η διεύρυνση του οδικού δικτύου θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Χρειαζόμαστε τα οδικά καθώς και τα άλλα μεγάλα έργα - όπως είναι και το μετρό Θεσσαλονίκης το οποίο λιμνάζει εδώ και χρόνια - για την κοινωνία και την οικονομία.

 

Κλείνοντας, θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω ότι η γόνιμη αντιπολίτευση είναι προς όφελος της πατρίδας και των Ελλήνων και πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο.

 

Ευχαριστώ πολύ».

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform