Δελτία Τύπου Γραμματειών
Δελτίο τύπου 14/09/2018

 

2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (BULLYING). ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

 

 

Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και πλήθος εκπροσώπων σημαντικών Κοινωνικών Φορέων, πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, η 2η Ημερίδα και η Στρογγυλή Τράπεζα για την Παιδική Κακοποίηση και τον Σχολικό εκφοβισμό, Bullying, ανήμερα του Αγιασμού για την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς.

 

Εισηγητές και συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων, απέστειλαν ισχυρό μήνυμα συστράτευσης και ενεργής παρέμβασης για ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας, σχετικά με την ανάγκη να σταματήσει ο κύκλος της βίας, που τραυματίζει και ακρωτηριάζει παιδικές ψυχές.

 

Διακήρυξαν την ανάγκη διαρκούς λήψης των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή της βίας και της επιθετικής συμπεριφοράς προς το παιδί και την θεμελίωση και προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα µε τις κυρίαρχες σύγχρονες επιστημονικές και κοινωνικές αντιλήψεις.

 

Στην στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε, προήδρευσε ο Υφυπουργός και Πρόεδρος του ΙΓΜΕΑ κ. Νικόλαος Μαυραγάνης, με την συμμετοχή των εισηγητών, επιστημόνων και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, όπου οι 25 συμμετέχοντες, κατέθεσαν διαπιστώσεις και επισημάνσεις, από την εμπειρία της δραστηριοποίησης τους σε διάφορους και διαφορετικούς κοινωνικούς θεσμούς και τις θέσεις τους για τα σχετικά ζητήματα.

 

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων και εμπειριών από τους χώρους που υπηρετούν και του συντονισμού των ενεργειών τους για την καλύτερη πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση των διαφόρων όψεων και περιστατικών Παιδικής κακοποίησης.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξήραν την σημαντικότητα αυτού του Κύκλου των Ημερίδων και ιδιαίτερα, του εν εξελίξει διαλόγου που αναπτύσσεται, στο πλαίσιο των Στρογγυλών Τραπεζών που διοργανώνονται και την αναγκαιότητα της συγκρότησης και διαμόρφωσης προτάσεων για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της Παιδικής Κακοποίησης και της Σχολικής βίας.

 

Συμμετείχαν με εισηγήσεις:

 

• Μαυραγάνης Νικόλαος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών – Πρόεδρος ΙΓΜΕΑ, Νομικός. «Παιδική κακοποίηση. Κοινωνία και νομολογία».

• Τεντζεράκης Χρήστος, Εκπαιδευτικός, Phd Candidate, «Σχολικός εκφοβισμός, Αιτιολογικοί παράγοντες - Πρόληψη και Αντιμετώπιση».

• Κουσίδου Μαρία, Αστυνόμος Α', Τμηματάρχης Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων « Παιδική σεξουαλική κακοποίηση - Αστυνομική προανακριτική προσέγγιση».

• Βαλάνη Στέλλα, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. «Παιδική κακοποίηση. Νόμοι για την Πρόληψη και την καταστολή».

• Τσούγκας Ματθαίος, Καθηγητής Ιατροδικαστικής- Τοξικολογίας «Παιδική Κακοποίηση».

 

Από τους αξιόλογους εισηγητές, τονίσθηκε η ανάγκη για στήριξη και ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, τους τρόπους προστασίας των παιδιών και την ανεκτίμητης αξίας, σημασία του ρόλου τους.

 

Συνολικά στις εργασίες της διοργάνωσης, (Εισηγήσεις και Στρογγυλή Τράπεζα) αναδείχθηκαν πρακτικές και εμπειρικά δεδομένα διαφόρων στρατηγικών πρόσληψης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να συμβάλλουν στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, στοχεύοντας στους παράγοντες αιτίας και διατήρησης του φαινομένου σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και το γεγονός ότι τα μέτρα αποτροπής του φαινόμενου, θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής συλλογικής προσπάθειας για ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενίσχυση των κοινωνικών αξιών του σεβασμού, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

 

Την 2η Ημερίδα του κύκλου Ημερίδων για την Παιδική κακοποίηση και τον Σχολικό εκφοβισμό, που έχει αρχίσει από τον Ιούλιο του 2018, τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό:

 

• Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών – Πρόεδρος του ΙΓΜΕΑ, κ. Μαυραγάνης Νικόλαος,

• Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη κ. Τζανέτος Φιλιππάκος

 

Παρευρέθηκαν επίσης τιμώντας την εκδήλωση:

 

• Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Ζουράρης

• Ο Πρόξενος της Δημοκρατίας της Λετονίας, κ. Άγις Κυνηγόπουλος

• Η Συνταγματάρχης κ. Ακογλάνη Βασιλική, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή

• Η Αν/τρια Διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Κοκκινίδου Βασιλική

• Η Πρόεδρος των ΑΧΕΠΑΝΣ με κλιμάκιο μελών, κ. Έλενα Στεργίου - Γακη

• Το Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Φιλιππιδάκη Δέσποινα

• Ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝΕΛΛΗΝΩΝ κ. Παναγιώτης Σγουρίδης

• Ο Σύμβουλος του ΥΕΘΑ κ. Χάρης Φαλάς

• Ο Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝΕΛΛΗΝΩΝ κ. Ευθύμιος Δρόσος

• Διευθυντής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Κώστας Συψής

• Ο Πρόεδρος της Νεολαίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝΕΛΛΗΝΩΝ κ. Κώστας Καράμπελας

• ο π. Βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Γαβριήλ Αβραμίδης

• Κλιμάκιο της Γραμματείας Γυναικών και οικογένειας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

• Γραμματείς των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

• Εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων

 

Χαιρετισμό και Μήνυμα στήριξης της διοργάνωσης, απέστειλαν τα παιδιά των ΚΑΛΑΣ σε επιστολή του εκπρόσωπου του κ Taleem Kalash από την περιοχή των Ιμαλαΐων, όπου ζει η φυλή του των Kalash, που θεωρούνται απόγονοι των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλέξανδρου, που εξεστράτευσαν στην περιοχή του!!!

 

Το κοινό της εκδήλωσης εξέφρασε με θέρμη τις ευχαριστίες του για το επίπεδο των εργασιών της ημερίδας και την σημαντικότητα της κοινωνικής προσφοράς της που τιμά τους διοργανωτές.

 

Στο δείπνο που προσφέρθηκε στην πανέμορφη βεράντα της ΛΑΦΘ συνεχίστηκε ο διάλογος, η επικοινωνία και η ενδυνάμωση της σχέσης των συμμετεχόντων.

 

Η Γραμματέας Αλληλεγγύης κ. Μίκα Παππά - Σέβου ευχαριστεί θερμά:

 

• τον Υφυπουργό και Πρόεδρο του ΙΓΜΕΑ κ. Νικόλαο Μαυραγάνη για την παραχώρηση της Αιγίδας και την στήριξη της Ημερίδας, αλλά και για την τιμητική παρουσία του και την ενεργή συμμετοχή του στις εργασίες της εκδήλωσης.

• τους εισηγητές για την πολύτιμη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της

• τους 25, επιστήμονες και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων , που συμμετείχαν στις εργασίες της στρογγυλής τράπεζας για τις πολύτιμες προτάσεις τοποθετήσεις , ερωτήσεις και υποδείξεις.

• τις Συντονίστριες της 2ης Ημερίδας στη Θεσσαλονίκη : κ.κ., Βαλάνη Στέλλα & Μπάλλα -Μπότσαρη Ειρήνη.

• τους τηλεοπτικούς σταθμούς Euro & Europe 1 που κάλυψαν την εκδήλωση.

• την ΛΑΦΘ και το προσωπικό της για την άριστη συνεργασία και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρείχαν.

 

Η Γραμματέας Αλληλεγγύης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝΕΛΛΗΝΩΝ κ. Μίκα Παππά - Σέβου, επισημαίνει και τονίζει, ότι η χαρά και η ικανοποίηση της συνεισφοράς στον συνάνθρωπο και η συνδρομή στην επίλυση κοινωνικών ζητημάτων, αποτελεί την επαρκή και μόνη ανταμοιβή των άοκνων προσπαθειών της, στην κατεύθυνση αυτή.

 

Η Γραμματεία απέδειξε άλλη μια φορά ότι είναι πάντα ευαίσθητη στην αντίληψη των κοινωνικών αναγκών, επίκαιρη και πρωτοπόρα στις δράσεις της καθώς το μήνυμα του Υπουργού παιδείας, για το νέο σχολικό έτος ήταν αφιερωμένο στην αντιμετώπιση του Σχολικού εκφοβισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform