Δελτία Τύπου Γραμματειών
Δελτίο τύπου 26/09/2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

 

Συνεδρίασε την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, η Γραμματεία Δικαιοσύνης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, με την παρουσία του Αντιπροέδρου του Κινήματος Παναγιώτη Σγουρίδη και με την συμμετοχή του Προέδρου της Νεολαίας Κωνσταντίνου Καράμπελα, για την επεξεργασία του εισαχθέντος στη Βουλή σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

 

Επί των θεμάτων του νομοσχεδίου και σε μια πρώτη προσέγγισή τους, η Γραμματεία εισηγείται τα ακόλουθα:

 

Ως προς το Α’ Μέρος, να γίνει δεκτό επί της αρχής, κατά το μέρος που περιλαμβάνει και βελτιώνει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, όπου προβλέπεται ήδη η δυνατότητα αλλαγής φύλου, με επιφύλαξη για τα κατωτέρω θέματα, για τα οποία θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση θέσεων και προτάσεων κατά την διάρκεια επεξεργασίας στη αρμόδια Επιτροπή:

 

Τα θέματα αυτά είναι κυρίως τα εξής:

 

  1. Είναι αναγκαίο να μην επιτρέπεται η υιοθεσία από τα άτομα που δηλώνουν- διενεργούν αλλαγή φύλου με σκοπό την προστασία της ομαλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών.
  2. Είναι, επίσης, αναγκαίο να μην θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ανάκλησης της δήλωσης αλλαγής φύλου (άρθρο 4 του σχεδίου νόμου) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός για την αποφυγή υποχρεώσεων που αφορούν το κάθε φύλο π.χ. τη στράτευση.
  3. Αναγκαία είναι και η επανεξέταση των θεμάτων σε σχέση με τον γάμο, ώστε να μην καταστρατηγηθούν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις, που προβλέπουν γάμο μόνο μεταξύ ετερόφυλων προσώπων.

 

Ως εκ περισσού επισημαίνεται, ότι τα θέματα του σχεδίου νόμου πρέπει να ρυθμιστούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εναρμονίζονται απολύτως με τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου και της παιδικής ηλικίας.

 

Ως προς το Β’ μέρος, να γίνει δεκτό επί της αρχής και κατά άρθρο, καθόσον είναι ορθές οι διατάξεις που αφορούν στην ίδρυση Εθνικού Μηχανισμού εκπόνησης - παρακολούθησης και αξιολόγησης των σχεδίων δράσης για τα δικαιώματα των παιδιών.

 

Πράγματι θεωρούμε αναγκαίο να συνταχθεί ένα οργανωμένο εθνικό σχέδιο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού με γνώμονα τις προβλέψεις του Συντάγματος, της εθνικής νομοθεσίας και των Διεθνών και Ευρωπαϊκών συνθηκών.

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform