Δελτία Τύπου Βουλευτών
Δελτίο τύπου 16/05/2018

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

 

 

Τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ομιλητής ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης.

 

Ο Πόντιος στην καταγωγή βουλευτής επισήμανε την ακμή του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και φυσικά αποδοκίμασε ως επικίνδυνους τους αρνητές κάθε είδους γενοκτονίας για τη σύγχυση που δημιουργούν και με ένα φορτισμένο συναισθηματικά λόγο, απέδωσε όλο το συμβολισμό της ημέρας και τόνισε τη σημασία που έχει τόσο για τους μεγαλύτερους όσο και για τις γενιές που ακολουθούν.

 

Ακολουθούν τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Ομιλίας:

 

«Kάθε χρόνο τέτοια ημέρα αφήνουμε το νου να ταξιδέψει στο παρελθόν, ένα παρελθόν, δυστυχώς, ζοφερό που το δημιούργησαν αυτοί που απέδειξαν ότι πορεύτηκαν στην ιστορία με θηριωδίες.

 

Ξερίζωσαν έναν από τους πιο ανθηρούς και δημιουργικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, τον Ελληνισμό του Πόντου. Αυτοί που σήμερα προκαλούν, δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές τους.

 

Όσοι όψιμοι ψευτοϊστορικοί δεν αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία, δημιουργούν σύγχυση με τις επικίνδυνες απόψεις τους για θέματα που έχει λύσει η διεθνής κοινότητα. Δίνουν έτσι άφεση αμαρτιών σε εγκληματίες.

Σε εμάς τους Ποντίους, παρά το γεγονός ότι έχουμε περάσει όλα αυτά, δεν χωράει μίσος. Απλώς εμείς έχουμε την ανάγκη - και γι’ αυτό προσπαθούμε - να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία την οποία διέπραξε.

 

Αυτή η αναγνώριση, ξέρετε, θα είναι μία πράξη συμφιλίωσης της Τουρκίας με την ιστορία, θα είναι μία υπόσχεση ότι στο μέλλον αυτή η χώρα δεν θα διαπράξει αντίστοιχα εγκλήματα.

 

Σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα ιστορική, ημέρα που χρειάζεται να υποκλιθούμε στη σθεναρή αντίσταση των προγόνων μας στον αγώνα για επιβίωση μέσα στη θύελλα του πολέμου, των διωγμών που υπέστησαν, του αβάστακτου πόνου, της ανείπωτης λύπης, του τραγικού σπαραγμού που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου από το 1914 μέχρι το 1923 και για πολλά ακόμη χρόνια. Σίγουρα δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κάποιος τα όσα υπέστησαν οι ξεριζωμένοι Πόντιοι Έλληνες.

 

Παρά ταύτα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής μέσα από το ναό της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τους φέρνουμε στη μνήμη μας και κλίνουμε το γόνυ στο μεγαλείο της ψυχής τους.

 

Σήμερα δεν τιμούμε απλά ανώνυμους Έλληνες. Τιμούμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους προγόνους μας που φύλαξαν Θερμοπύλες για αιώνες, αλλά δεν άντεξαν τις θηριωδίες του Κεμάλ και των Νεότουρκων.

 

Μέχρι την ιστορική διευθέτηση αυτού του ζητήματος, οποιαδήποτε υπόνοια για δήθεν περάτωση του θέματος είναι επιβλαβής, όπως σωστά λέει και ο λαός «από κύλικος μέχρι χειλέων πολλά πέλει».

 

Επιβάλλεται να διατηρήσουμε τη μνήμη, γιατί και σήμερα ακούμε φωνές των Τούρκων να αμφισβητούν ακόμη και κατοικημένα νησιά μας και να ισχυρίζονται πως δήθεν οι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη ή ότι θα μας ξαναπετάξουν στη θάλασσα.

 

Ξέρετε όμως, Η θάλασσα της Σμύρνης ήταν γεμάτη από αθώα θύματα, γυναικόπαιδα, γιατί αυτούς ξέρανε να χτυπάνε οι Τούρκοι. Δεν επετέθησαν, δεν είχαν τη δύναμη, δεν είχαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τους Έλληνες στρατιώτες. Δεν υπάρχει ούτε ένας στρατιώτης μέσα στη θάλασσα της Σμύρνης. Επιτίθονταν πάντα στον άμαχο πληθυσμό. Αυτή είναι μία πραγματικότητα.

 

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θεωρείται τμήμα της ενιαίας Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ήταν μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση και καμία σχέση με πολεμικές συγκρούσεις. Αυτός που προξενεί τη γενοκτονία δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι.

 

Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου εξοντώθηκαν, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

 

Κλείνω την ομιλία αυτή με τη φράση του παππού μου – πάντα έτσι έκλεινε τις διηγήσεις ο παππούς μου - του μακαριστού πάπα - Σάββα Λαζαρίδη, που πάντα έκανε διάφορες αναφορές για το τι συνέβη στον Πόντο. «Eκέτιτε πούλιμ καμμίαν κι θα ανασπάλω ντ’ εσείραμε».

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform