Δελτία Τύπου Βουλευτών
Δελτίο τύπου 25/04/2019

 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

«Τα Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού»

 

 

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου είναι η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη, για την οποία μας εγκαλούν οι εταίροι μας.

 

H χώρα μας εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων που μας επιβάλλει να ανοίξουμε την αγορά του λιγνίτη στους ιδιώτες, σε ένα ποσοστό 40%. Πρόκειται για αμετάκλητες αποφάσεις που δεσμεύουν την ελληνική κυβέρνηση και την υποχρεώνουν να ρυθμίζει ζητήματα λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας.

 

Ο ειδικός Αγορητής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Λαζαρίδης τόνισε πως, αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι μια ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας. Η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον, που θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Κοινοτικό Δίκαιο.

 

Επιτυχία αδιαμφισβήτητη ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία δεν πωλούνται υδροηλεκτρικές μονάδες ή οι καλύτερες μονάδες από άποψη απόδοσης και η βάση κερδοφορίας για τη ΔΕΗ. Διατηρήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ. Δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου με προεξέχουσα τη «Μεγαλόπολη 5», μια εξαιρετικά αποδοτική μονάδα, μένει ο «Άγιος Δημήτριος», όπου αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα όλων των μονάδων του και η «Πτολεμαΐδα 5», η οποία με την ολοκλήρωσή της σε δυο χρόνια θα αποτελεί τη ναυαρχίδα του συστήματος. 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δήλωσε σχετικά με τη διαπραγμάτευση: «Την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων την περιορίσαμε όσο γινόταν στις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των όρων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Τα ζητήματα που μας απασχόλησαν δικαίως και έντονα είναι το εργασιακό και το αναπτυξιακό.

 

Οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν θα πρέπει να διέπονται από τον κανονισμό για τις συλλογικές συμβάσεις της ΔΕΗ, καθώς χωρίς την εξασφάλιση του ανθρώπινου δυναμικού των αποεπένδυση μονάδων δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη διαδικασία.

 

Θετικό ότι δεσμεύουμε τη συμφωνία για την απόλυτη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων για το χρονικό διάστημα έξι ετών κατά το οποίο απαγορεύονται απολύσεις προσωπικού από τις εταιρείες, στα απολύτως αναγκαία στοιχεία που πρέπει να εξασφαλιστούν είναι και η ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες. 

 

Η συμβολή του προβλεπόμενου από το νομοσχέδιο ειδικού τέλους κρίνεται ως μη ικανοποιητική και πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια και να εξασφαλιστεί ένα τέλος που, σε συνδυασμό με την αποδοτικότητα, να αποφέρει στις τοπικές κοινωνίες τα μέγιστα για την ορθή αποκατάσταση των εδαφών που θα επιτρέπουν την ασφαλή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα των περιοχών που θίγονται. Ειδικά δε για τη Φλώρινα πρέπει να εξασφαλιστεί και η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου τηλεθέρμανσης της περιοχής», δήλωσε ο κος Λαζαρίδης.

 

Οι άστοχες πολιτικές ενέργειες χαρακτηρίζουν άλλη περίοδο και δυστυχώς έχουν βαριές επιπτώσεις στην ομαλή και αποδοτική λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών ακόμα και σήμερα.

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform