Δελτία Τύπου Βουλευτών
Δελτίο τύπου 31/03/2018

 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η ΓΗ ΜΑΣ»

 

 

«Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας αναγνωρίζεται από όλους μας και υπήρξε πράγματι μία πρόκληση για όλους. Ειλικρινά δεν έχει κανένα νόημα σήμερα να αναφερθούμε στα αίτια που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, παρά μόνο να παραδεχτούμε ότι το παρόν που είναι ομολογουμένως δύσκολο, καθορίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τις λανθασμένες επιλογές και πρακτικές του παρελθόντος.

 

Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπάθησε να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, να διεκδικήσει και να διαχειριστεί τα κονδύλια που διατέθηκαν, διότι ως γνωστόν, η Περιφέρεια δεν διαχειρίζεται ιδίους πόρους.

 

Στόχος μας ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι να βελτιώσουμε τη λειτουργία και το παραγόμενο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Προσωπικά με ενδιαφέρει η δημιουργική αντιπολίτευση και προσπάθησα αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές μου, να συνδράμω δημιουργικά τον Περιφερειάρχη για το καλό του τόπου. Προς δε αυτή την κατεύθυνση δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ μέχρι το τέλος της θητείας μου. Βεβαίως θα διατηρώ πάντοτε το δικαίωμα όπως άλλωστε έχω και την υποχρέωση, να διαφωνώ, να διατυπώνω την αντίθετη άποψη, να επισημαίνω τα κακώς κείμενα, αν υπάρχουν, να προτείνω,  όπως έπραξα και κατά τα παρελθόντα έτη, επιδίωξη δε όλων μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της Διοίκησης και η αποτύπωση αυτού στην καθημερινότητα του πολίτη. Οι πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν δικαίωμα να βλέπουν αποτελέσματα από τη Διοίκηση και να μην αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα μίας στείρας αντιπολίτευσης ενώ έχουν κάθε δικαίωμα να διοικούνται από μία Περιφέρεια η οποία θα κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης που αναμφισβήτητα ακολουθεί μέχρι τώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

 

Από την ανάγνωση του απολογισμού που παρουσίασε ο κ. Περιφερειάρχης συνάγεται ότι αυτός στηρίζεται αποκλειστικά στους απολογισμούς των  υπηρεσιών της Περιφέρειας ενώ είναι εμφανής η αγωνιώδης προσπάθεια της παρουσίασης ενός έργου μέσω αυτών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση ενεργούν στα πλαίσια των υπηρεσιακών καθηκόντων. Χωρίς καμία απολύτως διάθεση αμφισβήτησης του έργου και της προσφοράς των υπηρεσιών τις οποίες με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία μας επισημαίνω, ότι η παρατήρηση που προανέφερα αποτυπώνεται από την παράθεση των πεπραγμένων των υπηρεσιών ενώ παρατηρείται να  απουσιάζει η αναφορά πρωτοβουλιών ή εμπνεύσεων προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πέρα από το αυστηρό πλαίσιο των υπηρεσιακών υποχρεώσεων και καθηκόντων. Η ευθύνη βέβαια αυτή βαρύνει πάντοτε τους πολιτικούς προϊσταμένους, οι οποίοι θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση που προανέφερα. Είναι γεγονός ότι δόθηκαν χρήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ασφαλώς έγιναν έργα σημαντικά, το ερώτημα όμως είναι αν μειώθηκε ουσιαστικά από τις παρεμβάσεις που έγιναν η ανεργία, αν ανακουφίστηκαν οι κοινωνικά αδύναμοι, αν στηρίχθηκε ο αγροτικός τομέας και η υγιής μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αν βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και η Υγεία. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να μην μείνει αδρανής σε κανένα από τους τομείς που προανέφερα. Το ζήτημα όμως που τίθεται είναι κατά πόσο οι επιλογές των έργων έχουν ιεραρχηθεί με Περιφερειακά κριτήρια  και αν υπηρετούν έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης μακριά από διακρίσεις, πελατειακές - κομματικές λογικές και τοπικισμούς. Διότι η Θεσσαλία καταλαμβάνει ένα εύρος περιοχών από τις μακρινές Σποράδες μέχρι τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και την Καρδίτσα και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

 

Απαιτείται να τηρηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την οργάνωση της νέας προγραμματικής περιόδου, στην οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

 

Επίσης μέλημα όλων μας πρέπει να συνεχίσει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος στην οποία εντάσσεται η προώθηση και η κατασκευή έργων βιολογικών καθαρισμών, ύδρευσης, αναπλάσεων κ.α. 

 

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες συμπολιτών μας από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Πιστεύω μας είναι ότι οι καταστάσεις αυτές μπορούν να αμβλυνθούν στον μέγιστο βαθμό μέσω της συνεργασίας, της συνέργειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Να δημιουργηθεί δηλαδή μια ομπρέλα «προστασίας» των ευπαθών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων που θα έχουν εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής θα πρέπει επίσης να είναι η δημιουργία ενός νέου τοπίου ασφάλειας και ευημερίας, για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Και για το στόχο αυτό πρέπει να δουλέψουμε εντατικά, ο καθένας από τη δική του θέση και κατά λόγο αρμοδιότητάς του.

 

Πιο συγκεκριμένα: η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Λιμάνι του Βόλου, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ο σιδηρόδρομος και γενικά ο τουρισμός της Θεσσαλίας, είναι επιλογές που πρέπει να προσεγγίζονται με ρεαλισμό, πολιτική και κοινωνική ευθύνη. Όσοι εμπλέκονται στα παραπάνω έργα, θα πρέπει να ομονοήσουν και να συνεργαστούν. Πρόκειται για επιλογές που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία μπορούν να οδηγήσουν με σιγουριά και ασφάλεια στη νέα προοπτική. Την προοπτική της ευημερίας. Και όσα προανέφερα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ισόρροπη ανάπτυξη και αντιμετώπιση όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Ανάλογης σημασίας και βαρύτητας αποτελεί το έργο της Λίμνης Κάρλας για το οποίο είναι αλήθεια ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει υλοποιήσει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ως προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του πολιτισμού της λίμνης Κάρλας. Ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας όπως όλοι νομίζω ότι συμφωνούμε αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες παραγωγής εισοδήματος και τον κυριότερο στη συντριπτική πλειοψηφία του υπαιθρίου χώρου.

 

Θα πρέπει, να δώσουμε έμφαση, στην ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να στηριχθεί το κόστος παραγωγής, με σκοπό να μειωθεί το συνολικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο τα κτηνοτροφικά μας προϊόντα, όπως το γάλα, το κρέας και άλλα, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι εισαγωγές, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές μας.

 

Επίσης θεωρώ πως πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις και πρωτοβουλίες που θα κατατείνουν την προσπάθεια εφαρμογής ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η Θεσσαλία έχει μπει πλέον δυναμικά στον τουριστικό χάρτη και έχει γίνει γνωστή σαν τουριστικός προορισμός. Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας η ανάπτυξη δηλαδή που βασίζεται και υλοποιεί την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, η δημιουργική σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, η ισόρροπη κατανομή του αναπτυξιακού οφέλους σε όλες τις γωνιές της Θεσσαλίας και σε όλες τις εποχές του χρόνου είναι οι άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να χτίζουμε το μέλλον του τόπου μας.

 

Είναι η ώρα για μια Θεσσαλία που ξέρει και μπορεί να διεκδικεί. Όλοι μαζί υποχρεούμαστε να πορευόμαστε σε ένα δρόμο για τον τόπο μας: να τα καταφέρουμε».

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform