Δελτία Τύπου Βουλευτών
Δελτίο τύπου 01/11/2017

 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

 

Ο εισηγητής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Γιώργος Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που έρχεται να εκσυγχρονίσει τον αναχρονιστικό ν.2939 του 2001, βάζοντας όρους και εντάσσοντας θεσμικά εργαλεία για την οργάνωση της ανακύκλωσης.

 

Η νομοθετική πρωτοβουλία κρίθηκε απόλυτα αναγκαία και πρόκειται για ένα υπόδειγμα αλλαγής του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο σκοπεύει να ρυθμίσει ένα νέο πλαίσιο ισοτιμίας στην περιβαλλοντική αγορά, με στόχο τη βελτίωση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, με πολλά κίνητρα και εργαλεία για την ορθή επεξεργασία και διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. 

 

Ο Γιώργος Λαζαρίδης τόνισε πως ο κοινωνικός και δημόσιος πόρος της ανακύκλωσης πρέπει να αξιοποιείται ορθολογικά και με πλήρη διαφάνεια και να εξασφαλίζονται οι ρητοί κανόνες, προς όφελος όλων.

 

Σύμφωνα με τον ειδικό Αγορητή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ το νομοσχέδιο στηρίζει και στηρίζεται στην αυτοδιοίκηση και εκεί εστίασε την προσοχή του: «Ήταν και πριν, αλλά γίνεται πιο καθοριστικός ο ρόλος των δήμων. Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα, η οποία προτείνεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό, βασίζεται στα τοπικά σχέδια διαχείρισης, τα οποία συντάσσονται στο πλαίσιο των περιφερειακών σχεδίων και του εθνικού σχεδιασμού.

 

Με βάση αυτόν τον κανονισμό και με βάση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης, προβλέπονται όλες οι συνεργασίες των δήμων με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στην κοινωνία. Άλλωστε και στις συνεδριάσεις φάνηκε και ειδικότερα στη δεύτερη, στην ακρόαση των φορέων, η προσμονή της τοπικής κοινωνίας για να φτιάξουν οι ίδιοι συστήματα και να μπορούν να εκποιούν τα υλικά που συλλέγουν για να έχουν οι ίδιοι έσοδα και να στηρίζουν το σχέδιό τους, να οργανώνουν αυτοτελώς τη διαχείριση των δημοτικών τους αποβλήτων».

 

Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η μείωση της ταφής, η ενίσχυση του ρόλου των δήμων, η χρήση των πόρων προς όφελος της ανακύκλωσης, η ομαλή λειτουργία της αγοράς, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η δίκαιη κατανομή της ευθύνης, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Ανακύκλωσης, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων και τα ειδικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform