Δελτία Τύπου Βουλευτών
Δελτίο τύπου 16/03/2017

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΑΛΚΗΣ

 

 

Η Βουλή των Ελλήνων μέσω της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της έχει ξεκινήσει από το 2014 συνεργασία με την Ιερά Θεολογική Σχολή Αγίας Τριάδος Χάλκης με σκοπό την αποκατάσταση, αναδιοργάνωση και ανάδειξη του βιβλιακού πλούτου και των τεκμηρίων πολιτισμού, που απόκεινται στους χώρους της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες αρχειοθέτησης και ψηφιοποίησης.

 

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού, στα ράφια της οποίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, βιβλία που δώρισε στη Σχολή ο Αδαμάντιος Κοραής, εκδόσεις του τυπογράφου της Αναγέννησης Α. Μανούτιου, πρακτικά Οικουμενικών Συνόδων της πρώτης χιλιετίας της κοινής Χριστιανοσύνης, δώρο του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου 14ου προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά και όλα τα κείμενα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

 

Στην χθεσινή συνεδρίαση, οι ερευνητές παρουσίασαν το μέχρι στιγμής έργο τους σε βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, αφού καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους κ.κ., τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, κ. Ελπιδοφόρο και τον Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτης, κ. Καισάριο Χρόνη, εξήρε την σημασία της προσπάθειας αυτής.

 

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του:

 

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Θέλω και εγώ, με τη σειρά μου, να καλωσορίσω τον Σεβασμιότατο και τον Πανοσιολογιότατο, στην Επιτροπή μας.

 

Σεβασμιότατε κύριε Ελπιδοφόρε, δεν φέρατε μόνο την ελπίδα μαζί σας εδώ, έχετε φέρει και την ομοψυχία και την ομοφωνία. Βλέπετε, αυτό είναι το θαύμα της Ορθοδοξίας, ότι σήμερα συμφωνούμε, ομονοούμε, όλοι οι Βουλευτές, ότι πρέπει να στηρίξουν αυτή τη σημαντική προσπάθεια. Και επειδή ακριβώς, στην ιστορία, πάντοτε η του Χριστού πίστη και η Ορθοδοξία, ένωνε όλους τους Έλληνες, γι' αυτό και σε όλους τους πατριωτικούς αγώνες οι Έλληνες, βάζαμε μπροστά την Ορθοδοξία, βάζαμε την πίστη στο Χριστό και ξεκινούσαμε τους αγώνες. Έτσι εξασφαλίζαμε την ομοψυχία και την ομοφωνία.

 

Είναι σημαντικό το έργο που γίνεται και πραγματικά, εντυπωσιάστηκα από τους αριθμούς. 20.000 βιβλία, 800 κιβώτια που περιμένουν ακόμα για να ανοιχτούν, είναι εντυπωσιακά. Αυτό, από τη μια, δείχνει το βάθος στην ιστορία της Ορθοδοξίας, αλλά και τον πλούτο των ευρημάτων, τον πλούτο των στοιχείων, τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε μέσα από όλα αυτά τα βιβλία. Γι' αυτό λοιπόν, εγώ θέλω να συγχαρώ την κυρία Δρούλια, όπως και όλους, όσους σας βοήθησαν στο έργο, όσους ήταν κοντά σας, σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

 

Θέλω να πω και κάτι άλλο, για την πολυγλωσσία. Άκουσα για την πολυγλωσσία, για το βάθος χρόνου, που είπαμε προηγουμένως, στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ακριβώς, την οικουμενικότητα της Βιβλιοθήκης. Αλλά, μέσα από την οικουμενικότητα της Βιβλιοθήκης και από τον πλούτο αυτών των βιβλίων, βγαίνει και η οικουμενικότητα της ίδιας της Σχολής. Κάτι το οποίο, εγώ νομίζω, ότι είναι και προς όφελος της Τουρκίας, το να ξεκινήσει να λειτουργεί η Σχολή.

 

Γιατί, αυτή η οικουμενικότητα, καταρχήν είναι η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας. Βγαίνει η οικουμενικότητα, μέσα από όλο αυτόν τον πλούτο των ευρημάτων, η οικουμενικότητα της Σχολής, οπότε είναι προς όφελος της Τουρκίας, να αξιοποιήσει, να λειτουργήσει η Σχολή ξανά, γιατί είναι σίγουρο ότι θα γίνει πόλος έλξης για φοιτητές από όλο τον κόσμο.

 

Πανοσιολογιότατε, εμείς οι παριστάμενοι Βουλευτές, αλλά και όλοι οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η Βουλή με τις υπηρεσίες της, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια.

 

Είμαστε κοντά σας».

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform