Δελτία Τύπου Βουλευτών
Δελτίο τύπου 16/03/2017

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ Σ.Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

Με κριτική διάθεση, στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, τοποθετήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Γιώργος Λαζαρίδης, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία.

 

Η ψυχική υγεία οφείλει να περιλαμβάνεται στις πρώτες προτεραιότητες της δημόσιας Υγείας και οι προσπάθειες του αρμόδιου Υπουργείου επικεντρώνεται ακριβώς εκεί, στη δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας και κοινοτικής ψυχιατρικής υγείας και στην προσπάθεια επανεκκίνησης των δομών της.

 

Με το σχετικό νομοσχέδιο, δρομολογούνται διοικητικές αλλαγές στις δομές ψυχικής υγείας, ενώ δημιουργούνται δομές εκεί που δεν υπάρχουν. Δημιουργούνται περιφερειακές διοικήσεις τομέων ψυχικής υγείας με στόχο την αποκέντρωση των υπηρεσιών και την εύρυθμη και υπεύθυνη λειτουργία τους, ενώ αποδίδονται για πρώτη φορά αποφασιστικές αρμοδιότητες σε αυτές τις περιφερειακές διοικήσεις, ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα των τομεακών επιτροπών ψυχικής υγείας, με μια καινοτόμο ρύθμιση, της συμμετοχής με δικαίωμα ψήφου, εκπροσώπων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους στα επίπεδα διοίκησης.

 

Πέραν αυτού, για πρώτη φορά βλέπουμε να συμμετέχει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συγκρότηση των επιτροπών, ώστε να διασφαλίζεται η διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες των δομών, όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ., καθώς και εκπρόσωπος των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να διασφαλίζεται η διασύνδεσή τους.

 

Παρά την προσπάθεια, όμως, της κυβέρνησης να θωρακίσει τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών συμπολιτών μας, η αντιπολίτευση κράτησε, ακόμη μια, μη συναινετική στάση, σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών για τις ευθύνες που τους ακολουθούν, για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην πολύπαθη Δημόσια Υγεία.

 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ εξέφρασε εντόνως την κριτική του:

 

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στηρίζουμε το νομοσχέδιο. Πριν κατέβω από το Βήμα, θα ήθελα να τονίσω, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές από το κορμί της δημόσιας υγείας, που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Τι να θυμηθεί κανείς; Την ιστορία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ή την ιστορία με την NOVARTIS;

 

Θα ήθελα να αναφέρω, στο σημείο αυτό, το Νοσοκομείο ΠΑΝΑΓΙΑ στη Θεσσαλονίκη, που ήταν ένα θύμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

Ένα Νοσοκομείο που ξεχώριζε για την αρτιότητά του, κατάφεραν να το κλείσουν υπέρ ενός άλλου νοσοκομείου, το οποίο δεν είχε καν την απαιτούμενη οικοδομική άδεια, για νοσοκομείο. Αντί να κρατήσουν ανοιχτό το Νοσοκομείο ΠΑΝΑΓΙΑ, το κόστος νοσηλίων του οποίου ήταν στο ένα τρίτο του μέσου όρου ανά εξιτήριο ασθενούς, το έκλεισαν και υπερηφανεύονται για την πολιτική που άσκησαν. Η Θεσσαλονίκη πραγματικά θρήνησε για την απώλεια αυτού του νοσοκομείου.

 

Παραλίγο θα έπεφτε θύμα της πολιτικής τους και το Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Του χρωστούσαν 240 εκατομμύρια, τα οποία ήταν οφειλές από το 2012 και το Νοσοκομείο έφτασε στα όρια του κλεισίματος. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει για κακή διαχείριση το Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, γιατί οι οφειλές του στους προμηθευτές ήταν 70 εκατομμύρια. Είχε δηλαδή να λαμβάνει 240 εκατομμύρια. Αν αφαιρέσουμε τα 70 εκατομμύρια, που ήταν οι οφειλές του, είχε θετικό αποτέλεσμα 170 εκατομμυρίων και παραλίγο θα έπεφτε θύμα των πολιτικών τους.

 

Βέβαια οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν συγκεκριμένες και στοχευμένες. Έπρεπε η δημόσια υγεία να πληγεί υπέρ της ιδιωτικής, υπέρ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

 

Η τωρινή Κυβέρνηση, το 2016, έδωσε 70 εκατομμύρια στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και τακτοποίησε τις εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν, προκειμένου να μείνει ανοικτό. Τέλος πάντων, είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα για το τι πλήγματα έχει δεχθεί η δημόσια υγεία, καθώς και αυτά που αφορούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου με καταχρηστικές πολιτικές στρέφονταν εις βάρος συμπολιτών μας, θέμα για το οποίο θα επανέρθω.

 

Σας ευχαριστώ».

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform