Δελτία Τύπου Βουλευτών
Δελτίο τύπου 15/03/2017

 

ΝΕΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΕ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ

 

 

Προς θετική κατεύθυνση βρίσκεται η υπ’ αριθμ. Πρ. 969-118/14.03.2017 τροπολογία, που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχέδιο νόμου, με το οποίο θα κυρωθεί μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Γιώργο Λαζαρίδη.

 

Όπως προβλέπεται στη ρύθμιση, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων αυξάνεται από τις 60 στις 105 ημέρες (συν 20 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού) και οι δασικοί χάρτες δεν θα αποστέλλονται στον αρμόδιο για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την ανάρτησή τους αλλά αργότερα, όταν κυρωθούν.

 

Επίσης, σε όσα κομμάτια γης κακώς συμπεριλήφθηκαν στις αναδασωτέες εκτάσεις, θα πρέπει να γίνει άρση της αναδάσωσης, ενώ οι επιτροπές αντιρρήσεων θα εξετάζουν και αιτήματα άρσης αναδάσωσης, τα οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να υποβάλλονται στα δασαρχεία.

 

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευελπιστούμε και οι πρόσθετες αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί από τον αρμόδιο Υπουργό και θα έρθουν σε σχετικό νομοσχέδιο, να κινηθούν στο πλαίσιο της τροπολογίας, που είχαν καταθέσει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ την προηγούμενη εβδομάδα, σε κύρωση συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, θέτοντας σε υψηλή προτεραιότητα την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

 

Στη σχετική τροπολογία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με αριθμ. πρ 944/61-03.03.2017, μεταξύ άλλων, προτείνονταν ένας απλός τρόπος για να μπορέσει κανείς να διαπιστώσει, να αντλήσει πληροφορίες από τους κτηματολογικούς πίνακες των φορέων που υπάρχουν σε κάθε νομό, για παράδειγμα, τους κτηματολογικούς πίνακες των παλαιών κοινοτήτων, από τους κτηματολογικούς πίνακες των τοπογραφικών υπηρεσιών των νομαρχιών, από τους κτηματολογικούς πίνακες των γεωργικών υπηρεσιών, όπου είναι καταχωρημένος ο αρχικός ιδιοκτήτης, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται ο αριθμός του αγροτεμαχίου, η έκταση και η χρήση.

 

Είναι ένας απλός τρόπος, με τον οποίο θα αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις και συγχύσεις και ευελπιστούμε να τον δούμε να υιοθετείται και να υλοποιείται, καθώς έχει και τη σύμφωνη γνώμη των ιδιωτών-ιδιοκτητών.

 

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο τομεάρχης - Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Λαζαρίδης, θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά και να συμμετέχουν σε συσκέψεις, με στόχο την οριστική διευθέτηση των σημαντικών αυτών ζητημάτων.

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform