Δελτία Τύπου Βουλευτών
Δελτίο τύπου 01/03/2017

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η ΓΗ ΜΑΣ»

 

 

Πραγματοποιείται σήμερα από την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας ο απολογισμός του έτους 2016. Ο σημερινός απολογισμός είναι η αποτίμηση των πεπραγμένων της Περιφέρειας σε συνάρτηση με το στρατηγικό σχεδιασμό και τους επιμέρους στόχους που έχει θέσει.

 

Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας αναγνωρίζεται από όλους μας και υπήρξε πράγματι μία πρόκληση για όλους μας. Ειλικρινά δεν έχει νόημα σήμερα να αναφερθούμε στα αίτια που δημιούργησαν την κατάσταση αυτή, παρά μόνο ότι το παρόν που είναι δύσκολο, καθορίζεται από τις λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπάθησε να ανταποκριθεί σ’ αυτό, να διεκδικήσει και να διαχειριστεί τα κονδύλια που διατέθηκαν, διότι ως γνωστόν, η Περιφέρεια δεν διαχειρίζεται ιδίους πόρους.

 

Στόχος μας ήταν και θα είναι να βελτιώσουμε τη λειτουργία και το παραγόμενο έργο της Περιφέρειας. Προσωπικά με ενδιαφέρει η δημιουργική αντιπολίτευση. Βεβαίως και διατηρούμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα, αν υπάρχουν, όμως αυτό που επιδιώξαμε κατά το παρελθόν έτος και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε είναι η βελτίωση της Διοίκησης και η αποτύπωση αυτού στην καθημερινότητα του πολίτη. Οι πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν δικαίωμα να βλέπουν αποτέλεσμα από τη Διοίκηση να μην αποτελούν εξιλαστήρια θύματα μίας στείρας αντιπολίτευσης και έχουν δικαίωμα να διοικούνται από μία Περιφέρεια η οποία πρέπει να είναι νόμιμη.

 

Η Περιφερειακή Αρχή δεν πρέπει να μείνει αδρανής σε κανένα θέμα. Χρειάζονται συνεχείς και επίπονες προσπάθειες για την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας, για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των παραγωγικών κλάδων, την τόνωση του τουρισμού.

 

Απαιτούνται να τηρηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την οργάνωση της νέας προγραμματικής περιόδου, στην οποία η έμφαση να δίνεται στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

 

Επίσης μέλημα όλων μας πρέπει να συνεχίσει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος όπως η προώθηση και η κατασκευή έργων βιολογικών καθαρισμών, ύδρευσης, αναπλάσεων κ.α.

 

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες συμπολιτών μας από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Πιστεύω μας είναι ότι αυτά μπορούν να αμβλυνθούν στον μέγιστο βαθμό μέσω της συνεργασίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Να δημιουργηθεί μια ομπρέλα «προστασίας» των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων που θα έχουν γνώση και κατάρτιση για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής θα πρέπει επίσης να είναι η δημιουργία ενός νέου τοπίου ασφάλειας και ευημερίας, για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Και για το στόχο αυτό πρέπει να δουλέψουμε εντατικά, ο καθένας από τη δική του θέση.

 

Πιο συγκεκριμένα: η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Λιμάνι του Βόλου, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, η νέα εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί δίπλα στο αεροδρόμιο η οποία θα ασχολείται με την επισκευή των αεροπλάνων, η ηλεκτροκίνηση Βόλου - Λάρισας και γενικά ο τουρισμός της Θεσσαλίας, είναι επιλογές που πρέπει να προσεγγίζονται με ρεαλισμό, πολιτική και κοινωνική ευθύνη. Όσοι εμπλέκονται στα παραπάνω έργα, θα πρέπει να ομονοήσουν και να συνεργαστούν. Πρόκειται για επιλογές που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και που μπορεί να οδηγήσουν με σιγουριά και ασφάλεια στη νέα προοπτική. Την προοπτική της ευημερίας. Και όλα αυτά θα επιτευχθούν από την ισόρροπη ανάπτυξη και αντιμετώπιση όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Επίσης βαρύτητα θα πρέπει να συνεχίσει να δίδεται στην ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου. Διάφορες παρερμηνείες για την υλοποίηση του πολύπαθου αυτού έργου εμπόδισαν τη μέχρι τώρα υλοποίησή του και στέρησαν από τη Θεσσαλία από κάτι που δικαιούται και που αναμένεται να αλλάξει θετικά τη φυσιογνωμία της και την τύχη των κατοίκων της.

 

Πλέον μετά από τόσα χρόνια, ένα έργο τελειωμένο κατά 80% δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να σταματήσει, να πάνε χαμένα όλα αυτά τα χρήματα του ελληνικού λαού και η Θεσσαλία να στερηθεί πολύτιμων πόρων, οι οποίοι μάλιστα περισσεύουν και δεν βλάπτουν κανέναν μεταφερόμενοι προς τη Θεσσαλία.

Ανάλογης σημασίας και βαρύτητας αποτελεί το έργο της Λίμνης Κάρλας παρόλο που ήδη η Περιφέρεια έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να αναδειχθεί ο πολιτισμός της λίμνης Κάρλας, όχι μόνο αυτός που άκμασε στα νερά της πριν την αποξήρανση του Βάλτου, αλλά και ό, τι αφορά την Κάρλα ως πεδιάδα και τους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών ως τις μέρες μας.

 

Ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας όπως όλοι νομίζω ότι συμφωνούμε αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες παραγωγής εισοδήματος και τον κυριότερο στη συντριπτική πλειοψηφία του υπαιθρίου χώρου.

 

Θα πρέπει, να δώσουμε έμφαση, στην ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να στηριχθεί το κόστος παραγωγής, με σκοπό να μειωθεί το συνολικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο τα κτηνοτροφικά μας προϊόντα, όπως το γάλα, το κρέας αλλά και άλλα, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι εισαγωγές, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές μας.

 

Θα ήταν παράλειψή μου σ’ αυτό το σημείο να μην ευχαριστήσω την πλειοψηφούσα Περιφερειακή Αρχή για την άριστη συνεργασία που υπήρχε με το υπουργείο Υποδομών σχετικά με την προώθηση έργων για την ανάπτυξη του τόπου μας. Συγκεκριμένα επί θητείας μου ως υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και κατόπιν αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, συνεργαστήκαμε άψογα, με σχεδιασμό, συνεργασία, ετοιμότητα μελετών, συνεχή διεκδίκηση και δρομολογήσαμε έργα σημαντικά. Συγκεκριμένα όσον αφορά το Δήμο Βόλου, εντάχθηκε η κατασκευή των τεσσάρων κυκλικών κόμβων σε Δημαρχείο, Τελωνείο, ΚΤΕΛ και στην οδό Λαρίσης, με 1,6 εκατομμύριο ευρώ, ενώ ακολουθεί και η χρηματοδότηση άλλων 4 κόμβων.

 

Επίσης παρεκτός άλλων έργων εντάχθηκε με 1 εκατομμύριο ευρώ το έργο αποκατάστασης του οδικού κυκλώματος Πηλίου, με 450.000 ευρώ οι αποκαταστάσεις του αγροτικού δικτύου της περιοχής Αλμυρού και με 450.000 ευρώ η επέκταση του Νηπιαγωγείου Σούρπης.

 

Άριστη συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή υπήρξε παράλληλα για το έργο της Κάτω Διάβασης στη θέση Σαράγια, στην πόλη των Τρικάλων, ένα έργο πνοής για την περιοχή, που διευκολύνει τη διέλευση του Σιδηροδρόμου αλλά κυρίως ρυθμίζει την ασφαλή σύνδεση δύο περιοχών των Τρικάλων, οδικά αλλά και για τους πεζούς και τα ΑΜΕΑ.

 

Επίσης άψογα συνεργαστήκαμε και στο μεγάλο έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας όπου μετά από συντονισμένες ενέργειες η ΕΡΓΟΣΕ προέβη σε διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης του προγραμματισμένου έργου με ταυτόχρονη αναβάθμιση και κανονικοποίηση της παλιάς γραμμής στο τμήμα του σιδηροδρομικού σταθμού Λατομείου – Βόλου. Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, εγκρίθηκαν έργα - μελέτες στους Δήμους καθώς επίσης και χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών στο Δήμο Σκοπέλου.

 

Παράλληλα προωθήθηκαν εργασίες συντήρησης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου - Μηλεών καθώς και ανακαίνισης των κτιρίων, σταθμών και στάσεων προϋπολογισμού 2.575.000,00 ευρώ. Έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, η ολοκλήρωση των εργασιών θα επιτευχθεί το 2017. Ταυτόχρονα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και εκκρεμεί η σχετική πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας ώστε να μπορέσει στη συνέχεια η ΕΡΓΟΣΕ να καταθέσει Τεχνικό Δελτίο για να προχωρήσει η δημοπράτηση για τη σιδηροδρομικά γραμμή Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα.

 

Ο στόχος μας ως Περιφέρεια πρέπει να επικεντρώνεται στο να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, πάνω σε στέρεες βάσεις. Δεν πρόκειται, φυσικά, για μία εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για μία διαδικασία αλλαγής που είναι βραδεία και επίπονη. Είναι, όμως, καθοριστική για να οδηγήσουμε την Θεσσαλία στην ανάκαμψη και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος. Το ζητούμενο πλέον είναι, και το επαναλαμβάνω, να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, με περισσότερες θέσεις εργασίας.

 

Και επειδή μέσα από τη σύντομη θητεία μου ως υφυπουργός, απέκτησα σχέσεις ειλικρίνειας, θα προσπαθήσω να τις εκμεταλλευτώ προς όφελος της Περιφέρειάς μας. Είναι η ώρα για μια Θεσσαλία που ξέρει και μπορεί να διεκδικεί. Όλοι μαζί υποχρεούμαστε σε ένα δρόμο για τον τόπο μας: να τα καταφέρουμε.

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform