Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Δελτίο τύπου 27/06/2017

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

 

 

Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με θέμα συζήτησης την υπ’ αριθμ. 23/8-5-2017 ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 34 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Άμεση ανάγκη νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας», ο βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΓιώργος Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα για την Ελλάδα και τον τουρισμό της και φυσικά επιδιώκεται η ενίσχυση της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού.

 

Σχετικά με τον τομέα της κρουαζιέρας, ο Γιώργος Λαζαρίδης σχολίασε ότι η αξιοποίηση και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας έχει μεγάλη προοπτική, καθώς η Μεσόγειος είναι ο δεύτερος μεγάλος προορισμός και η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η μεγάλη σε έκταση ακτογραμμή μας, σε μια περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού, που είναι 3%.

 

Ειδικότερα, τόνισε ότι στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού θα συνδράμουν η δρομολογούμενη από το Υπουργείο Ναυτιλίας ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και η αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας.

 

Πρόθεση, άλλωστε, της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Τουρισμού είναι, μεταξύ άλλων, να υιοθετηθεί ένα μοντέλο σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, που θα συμβάλει στη βελτίωση των θαλάσσιων και εναέριων υποδομών που χρειάζονται για να αξιοποιήσει η χώρα στο έπακρο τη δυναμική της ως προορισμός πρώτης γραμμής για κρουαζιέρα.

 

Σχετικά με τις λιγότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, το κύριο επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ο κος Λαζαρίδης σχολίασε ότι δεν πρέπει να μεταφράζονται αυτομάτως σε ανάλογη μείωση του αριθμού επιβατών, καθώς τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν είναι μεγαλύτερα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογίσουμε, ενώ απάντησε με συγκεκριμένα στοιχεία στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που δήλωσε ότι από το 2013 και μετά η κρουαζιέρα ήταν στάσιμη.

 

«Το 2013 οι αφίξεις με κρουαζιέρες στην πατρίδα μας ήταν 2.191.000. Το 2014 οι αφίξεις ήταν 2.238.000. Είχαμε, δηλαδή, μια αύξηση της τάξεως των σαράντα χιλιάδων ατόμων. ο 2015, από 2.238.000 αφίξεις, πήγαμε στις 2.515.000. Το 2016 πήγαμε στα 3.300.000. Επομένως, ποια στασιμότητα παρουσίασε η κρουαζιέρα; Έκρηξη παρουσίασε η κρουαζιέρα. Γενικά, ο τομέας του τουρισμού στην οικονομία μας είναι ένας δυναμικός τομέας για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι».

 

Τέλος, σημείωσε ότι, με μεθοδικότητα, συνέπεια και σκληρή δουλειά το αρμόδιο Υπουργείο, προεξαρχούσης της κυρίας Υπουργού, έχει φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στον τομέα του και προσδοκούμε στο τέλος του έτους να δούμε να περιορίζονται οι όποιες επιπτώσεις στο συγκεκριμένο κλάδο από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη γειτονιά μας.

 

Στη συνεδρίαση παρέστη η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά,καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform