Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Δελτίο τύπου 25/04/2017

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ»

 

 

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο και οι ρυθμίσεις του, κρίνονται απαραίτητα για την ελληνική οικονομία και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αξιολόγησης, καθώς και τις επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα, ενώ με τη σύσταση του Ε.ΣΥ.Δ εξασφαλίζεται η υποχρέωση συμμόρφωσης της Εθνικής Νομοθεσίας με την Κοινοτική.

 

Στόχος της ρύθμισης, η συμμόρφωση του εθνικού συστήματος διαπίστευσης με την κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον κοινοτικό κανονισμό 765/2008, ειδικά σε ό,τι αφορά την αμεροληψία και ανεξαρτησία των υπηρεσιών διαπίστευσης και την διαχείριση των εσόδων του εθνικού οργανισμού διαπίστευσης.

 

Η ανακούφιση που επέφερε στους εξαγωγείς, αλλά και στις εταιρείες πιστοποίησης, η κατάθεσή του είναι μεγάλη, μιας και δεν θα αναγνωρίζονταν τα ελληνικά πιστοποιητικά ποιότητας που εξασφαλίζουν τα προς εξαγωγή προϊόντα και υπηρεσίες από τις ελληνικές εταιρείες πιστοποίησης, και ουσιαστικά δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε εξαγωγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Με την ψήφισή του, λοιπόν, το ΕΣΥΔ δεν θα υπάγεται στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), όπως εξάλλου απαγορεύεται και από την κοινοτική νομοθεσία. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται οριστικά ο κίνδυνος να παγώσει η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, καθώς από τις 27 Απριλίου δεν θα αναγνωριζόταν το ΕΣΥΔ ως ευρωπαϊκός οργανισμός διαπίστευσης.

 

«Η διευκόλυνση και η ενίσχυση των εξαγωγών είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εναρμονίζει το σύστημα πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων στα ευρωπαϊκά δεδομένα και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ το υπερψηφίζουμε», δήλωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και εισηγητής του νομοσχεδίου για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ., Γιώργος Λαζαρίδης.

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform