Δραστηριότητες Άλλων Υπουργείων
Δελτίο τύπου 03/11/2018

 

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΟ 3οΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ

 

 

Η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη παραβρέθηκε στην επίσημη έναρξη του 3ου Διεθνές Συνεδρίου με θέμα ««Ο Πηνειός στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος» που διεξήχθη στην Λάρισα. Την διοργάνωση είχε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, ενώ συνδιοργανωτές ήταν το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας και το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

 

Η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε στην τοποθέτησή της: 

 

«Ο Πηνειός ποταμός, το σημαντικότερο ποτάμι της Θεσσαλίας, στην αρχαιότητα θεωρείτο ότι είχε θεϊκή καταγωγή. Η θέση του στη μυθολογία και τη λαογραφία είναι σημαντική.

 

Χαρακτηριστικός είναι ο μύθος της δημιουργίας του ποταμού:

 

Λεγόταν, ότι ο Απόλλωνας πάντρεψε την αγαπημένη του Πίνδο με ένα όμορφο παλικάρι, το Λίγκο (Τα σημερινά Χάσια). Τα δύο βουνά ήταν ευτυχισμένα, όμως οι θεοί ζήλεψαν την ευτυχία τους και τα χώρισαν, και από τα δάκρυά τους δημιουργήθηκε ο ποταμός Πηνειός. 

 

Ο Όμηρος, τον ονομάζει «αργυροδίνη» από τις περιστροφικές δίνες του που δείχνουν σαν ασημένιες στην πορεία της ροής του από την καθαρότητα που είχαν τα νερά του.

 

Η ομορφιά του τοπίου του, μέχρι σήμερα είναι απαράμιλλη: 

 

Επιβλητικοί βράχοι, κελαρυστές πηγές, αιωνόβια δέντρα, ενώ τα παρόχθια δάση του, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του, εντυπωσιάζουν με την ποικιλία των δέντρων και θεωρούνται από τα ομορφότερα της χώρας μας. 

 

Στον τόπο αυτόν η φύση σκόρπισε απλόχερα όλα της τα δώρα. Κορωνίδα του η κοιλάδα των Τεμπών. Στο πέρασμα από τα στενά τους έρχονται στο μυαλό μας αναφορές από την μυθολογία, μέχρι την μυθικών διαστάσεων πραγματική ιστορία. Κυριαρχεί ο μύθος του Απόλλωνα και της Δάφνης και προβάλει η αιθέρια μορφή της Αφροδίτης καθώς λούζεται στα νερά του ποταμού, μέχρι αστραπιαία, να φανταστεί κανείς στην απέναντι πλευρά του Ολύμπου να πετάγονται οι μορφές των παλικαριών του καπετάν Βρατσάνου, που κατεβαίνουν τους απόκρημνους βράχους και ανατινάζουν το τρένο των Ναζί.

 

Πρόκειται για τόπο που διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά αλλά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

 

Πέρα από την ομορφιά του όμως, που εντυπωσιάζει όποιον τη δει και που χορταίνει όποιον τη ζει, ο Πηνειός έχει μεγάλη οικολογική σημασία και επίσης αναντικατάστατη κομβική σημασία για την οικονομία της χώρας.

 

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί έναν πλούσιο υγροβιότοπο και καταφύγιο θηραμάτων που ακριβώς γι αυτό, έχει μεγάλη οικολογική αξία. Το Δέλτα του ιδίως, αποτελεί έναν υγρότοπο που συμβάλλει τα μέγιστα στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας. Η περιοχή αποτελεί σταθμό για τα αποδημητικά πουλιά και φιλοξενεί μονίμως πολλά υδρόβια και άλλα είδη της ορνιθοπανίδας, πολλά από αυτά απειλούμενα και σπάνια. Το ίδιο και από ιχθυολογική άποψη η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη.

 

Η αρχαιολόγος Δέσποινα Χατζή - Βαλλιάνου το έχει πει καλύτερα απ’ τον καθένα: “Αυτός ο τόπος, του ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπου τα αηδόνια κατά τον Παυσανία κελαηδούν γλυκύτερα από παντού, με τις φυσικές εναλλαγές, τις δασωμένες πλαγιές, τους υγροβιότοπους και τις παραδοσιακές καλλιέργειες, τα διάσπαρτα μνημεία όλων των εποχών, κάστρα και εκκλησίες, αρχαίους και παραδοσιακούς οικισμούς, ο τόπος ο φορτωμένος με ιστορικές μνήμες και σύμβολα πανελλήνια και παγκόσμια, συνιστά αυτοδίκαια ένα μνημείο της φύσης και της ιστορίας.”

 

Ταυτόχρονα η περιοχή αποτελεί και ένα τουριστικό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και ένα σημείο όπου αναπτύσσονται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες, πλούσιες αθλητικές και αλιευτικές δραστηριότητες.

 

Στον τομέα της οικονομίας, η σημαντικότερη συμβολή του Πηνειού είναι ότι τα νερά του δίνουν ζωή στο θεσσαλικό κάμπο και άρα η ύπαρξή του αποτελεί την αιτία και την προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη και αυτάρκεια της χώρας.

 

Ο Πηνειός εντέλει, είναι μια αληθινή τράπεζα πόρων: φύσης, ιστορίας, πολιτισμού, ζωής, οικονομίας... μία τράπεζα για το ένδοξο παρελθόν, για το δημιουργικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον.

 

Δυστυχώς, όμως, η ασυνείδητη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η εγκληματική αμέλεια και έλλειψη ευαισθησίας και ευαισθητοποίησης, αποτελεί και βασική αιτία για την κηλίδωση της ιδανικής εικόνας του Πηνειού ποταμού.

 

Ο Πηνειός, ο ποταμός της καρδιάς μας, τουλάχιστον όσων από εμάς είμαστε από τη Θεσσαλία, δέχεται μεγάλη ρύπανση από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα και από την έντονη και εντατική γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, όταν γίνεται ανοικονόμητα εις βάρος του. Έχει αλλοιωθεί από τον εγκιβωτισμό της κοίτης του, από τα αρδευτικά δίκτυα και τις υπεραντλήσεις. Ιδίως το καλοκαίρι που οι ανάγκες για άρδευση είναι εντονότερες, λειτουργούν εποχικές βιομηχανίες και η παροχή του νερού είναι λιγότερη, το πρόβλημα γίνεται ακόμη εμφανέστερο. 

 

Ανεξάρτητα από το αν, οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες λειτουργούν κατόπιν άδειας λειτουργίας και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, παραμένει γεγονός - παρά τις άοκνες προσπάθειες των αρμοδίων - δεν υπάρχει ένας απόλυτα αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου συμμόρφωσης των βιομηχανιών με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και της ποιότητας των εκροών τους.

 

Λαθροθηρία, επέκταση καλλιεργήσιμης γης εις βάρος των δασών, εξόρυξη πετρωμάτων, αλόγιστη υλοτόμηση, παράκτια τουριστική ανάπτυξη είναι άλλοι λόγοι που καταστρέφουν σταδιακά τον Πηνειό. Σε αυτούς, αν προστεθεί η κλιματική αλλαγή και τα πλημμυρικά φαινόμενα, στοιχεία αλληλένδετα ως ένα βαθμό, συμπληρώνεται μία σειρά από πτυχές του ζητήματος που πρέπει να συζητηθούν σοβαρά και να αντιμετωπιστούν για μία ολιστική προσέγγιση της κατάστασης.

 

Ας μην ξεγελιέται κανείς: το είδος της τράπεζας πόρων που είναι ο Πηνειός για την περιοχή μας, δεν μπορεί να έχει κακό σκέλος. Δεν μπορεί να διατηρηθεί σκέλος του Πηνειού αυτό που ονομάζουμε bad bank στις κανονικές τράπεζες. Το Ποτάμι μας θα μας δίνει ζωή και μέλλον, μόνο αν το διατηρήσουμε άψογο από κάθε πλευρά. Και γι' αυτό το σκοπό χρειαζόμαστε την γνώση, χρειαζόμαστε την επιστήμη.

 

Στο συνέδριό μας, έγκριτοι επιστήμονες, ειδικοί, με εξειδικευμένες μελέτες στα ζητήματα που αφορούν τον Πηνειό, θα θέσουν το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων στα ζητήματα που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, θα γίνει συγκριτική επισκόπηση των διεθνών πρακτικών και θα γίνουν προτάσεις διαχείρισης της κατάστασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

 

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, τα οποία αναμένω και προσδοκώ, είμαι βέβαιη ότι θα είναι καίρια και εποικοδομητικά. Τέτοια, που θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση του προβληματισμού και στην εξεύρεση λύσεων για την προστασία του Πηνειού και τη διατήρηση της ζωοδοτικής του δύναμης για τη Θεσσαλία μας. 

 

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω την πρωτοβουλία και τους διοργανωτές,

 

εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου».

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform