Δραστηριότητες Υπουργού Εθνικής Άμυνας
Δελτίο τύπου 08/09/2018

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ 83η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στα εγκαίνια του Περιπτέρου των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια Έκθεση αφιερωμένη στην ελληνοαμερικανική φιλία.

 

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, στη φετινή διοργάνωση της Έκθεσης συμμετέχει πλήθος ελληνικών και ξένων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας, προσδίδοντας παγκόσμια δυναμική στην διοργάνωση και ενισχύοντας παράλληλα τους διακρατικούς δεσμούς των χωρών που εκπροσωπούν με τη χώρα μας.

 

Είναι σημαντικό ότι αυτή είναι η πρώτη Έκθεση μετά την έξοδο από την κρίση, μετά το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα.

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δράττονται της ευκαιρίας και συμμετέχουν ενεργά στην Έκθεση, προβάλλοντας το έργο τους στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας των Γενικών Επιτελείων.

 

Η ανάδειξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έλληνα πολίτη είναι χρέος μας και σ’ αυτή την προσπάθεια έχω υπάρξει αρωγός και θα συνεχίσω να είμαι, ιδίως σε πρωτοβουλίες όπως της δημιουργίας αυτού του περιπτέρου, για να προβάλλουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, που 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και παράλληλα είναι δίπλα στον πολίτη με κοινωνική δράση.

 

Αναμφισβήτητα, οι πρωτοβουλίες αυτές φέρνουν πιο κοντά το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έλληνα πολίτη, αναδεικνύοντας την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία, η οποία είναι αποδεδειγμένη σε κάθε δύσκολη περίσταση και αναγνωρισμένη  από κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

 

Στέλνω, λοιπόν, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, μιας πόλης που κατέχει την πλέον στρατηγική θέση των Βαλκανίων, μήνυμα, ότι ο Στρατός, η Αεροπορία, το Ναυτικό, υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό.

 

Εξοχότατε Πρέσβη κ. Pyatt,

 

θυμάμαι την τελευταία επίσκεψή σας στη Σούδα και τη συζήτησή μας στην Ουάσιγκτον με τον Πρωθυπουργό. Μαζί χτίσαμε, ανανεώσαμε και ενισχύσαμε αυτή τη συμμαχία. 

 

Για εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι παρούσες τώρα, αλλά ήταν παρούσες και σε δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, οι ΗΠΑ ήταν σύμμαχος και όχι δανειστής.

 

Είναι πολύ σημαντική η παρουσία σας εδώ, γιατί στέλνετε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της Ελλάδας. 

 

Ήμασταν πάντα μαζί. Ήμασταν μαζί σε εύκολες, αλλά και σε δύσκολες στιγμές. Στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σας οφείλουμε την ένταξή μας στο Σχέδιο Μάρσαλ. Αυτή η χώρα χτίστηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ. 

 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την ελληνική ομογένεια. Έχουμε εδώ ως αντιπροσώπους τρεις γερουσιαστές που προέρχονται από την ελληνική ομογένεια και έχουν βοηθήσει πολύ για αυτή τη φιλία και συμμαχία. 

 

Μαζί θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Η στρατιωτική συμφωνία επεκτείνεται και αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι ένας στρατηγικός εταίρος σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. 

 

Από τώρα πάμε στο επόμενο βήμα. Μετά την οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης προχωρούμε στην συμφωνία για την ενέργεια. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για το μέλλον. 

 

Σας καλωσορίζουμε εδώ και να είστε βέβαιος ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πάντα πραγματικός σύμμαχος. 

 

Εξοχότατε, 

 

πολλοί πρέσβεις πέρασαν από την Αθήνα. Θέλω να σας πω ότι είστε ο καλύτερος Πρέσβης των τελευταίων 50 ετών και να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί πιστεύετε σε αυτή τη φιλία και συμμαχία. 

 

Μπορούμε να εγκαινιάσουμε μαζί το περίπτερο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

 

Καλώς ήλθατε». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform